Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)…

0
13
μεικ

«Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν την Ελληνική μας τη γενιά και μας δείχνουν φωτεινό το δρόμο για να φέρουμε τη λευτεριά»

Σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια στις 27 Σεπτεμβρίου το 1941 η ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, συνιστά μία κομβική στιγμή στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.  

Το ΕΑΜ, ένα Μέτωπο που συγκροτήθηκε από πολιτικούς φορείς, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάρκεια της Κατοχής στον αγώνα κατά του Φασισμού και του Ναζισμού, πέτυχε μεγάλες πολιτικές και στρατιωτικές νίκες και έγραψε την ιστορία με χρυσά γράμματα.

Το ΕΑΜ κατάφερε να εξελιχθεί στη μακράν πιο μαζική αντιστασιακή οργάνωση στην Κατοχή, να κινητοποιήσει τις μάζες και η δράση του αποτέλεσε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες αγώνα και αντίστασης στο ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι κατά των κατακτητών.

Η μετατροπή του ατομικού αγώνα για την επιβίωση σε συλλογικό αντιστασιακό αγώνα, η εμπιστοσύνη στις γυναίκες, στη νεολαία, στους  Μικρασιάτες πρόσφυγες, η επιμονή και η επιτυχία του στη δημιουργία μιας ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας ήταν οι κυριότεροι λόγοι επιτυχίας του Μετώπου.

Η ελευθερία, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική αλληλεγγύη, η εθνική υπερηφάνεια ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές και είναι χαραγμένος στη συλλογική μνήμη των κοινωνικών αγώνων.

Εκτός των άλλων, το ΕΑΜ  είναι τα θεμέλια αυτού που χαρακτηρίζουμε ελληνική αριστερά. Παρά τους διωγμούς, τα βασανιστήρια και την επιχείρηση να γραφτεί η ιστορία αλλιώς, από τον εμφύλιο και μετά, η Αριστερά άντλησε από το ΕΑΜ νομιμοποίηση, ηθικό πλεονέκτημα και ένα σύστημα αξιών το οποίο έδωσε δυναμικά το παρόν στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και διαμόρφωσε, εν πολλοίς, τις εξελίξεις .

Έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, αναγνωρίζοντας τα λάθη μας, ήρθε η ώρα  να αγωνιστούμε συνειδητά για την ανασυγκρότηση της χώρας, πάνω στις αξίες της Δημοκρατίας, της ισότητας, της διαφάνειας, της ισονομίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οφείλει να λειτουργεί η συλλογική μνήμη και να μην υποπίπτουμε στα ίδια λάθη. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ