Παρά τον «πάγο» που έβαλε προχθές η έκθεση των θεσμών στις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει τις σχετικές διατάξεις προς ψήφιση στις επόμενες 10-15 ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν χθες γνωστές. Θα είναι ένα από τα περίπου 18 «θετικά» νομοσχέδια που σχεδιάζει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή, όπως αποκάλυψε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, μεταξύ των οποίων αυτά για τις μικροπιστώσεις, την αναπτυξιακή τράπεζα, τις αλλαγές στην Παιδεία νέο λύκειο. Μια προοπτική που κάνει το οικονομικό επιτελείο να τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών αργότερα. «Οσο αργότερα, τόσο καλύτερα», υποστηρίζουν, θεωρώντας ότι θα έχουν θετική επίδραση, εκτός από τη ρύθμιση, τα επιδόματα αλλά και η αύξηση της απασχόλησης και η καλή τουριστική σεζόν.
Σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου φερόταν χθες ενοχλημένος από τη διατύπωση της έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε απλώς διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει τους θεσμούς και προτού καταθέσει τη ρύθμιση θα τους στείλει το κείμενο.
Η ρύθμιση για τα χρέη στις εφορίες δεν θα είναι οριζόντια, αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλά θα περιέχει κριτήρια, ενώ για ιδιαιτέρως ευαίσθητες κατηγορίες, όπως π.χ. οι άνεργοι, μπορεί και να προβλέπει διαγραφή προστίμων. Ενδεχομένως δε για την εφορία, οι δόσεις θα είναι λιγότερες από 120.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση να βοηθάει την «κουλτούρα πληρωμών», ανέφεραν χθες πηγές, παραπέμποντας στις σχετικές ανησυχίες της έκθεσης των θεσμών. Σχετικά, επικαλούνταν και το σχέδιο να χτίζεται το ακατάσχετο του λογαριασμού του οφειλέτη ανάλογα με τη συνέπεια που θα επιδεικνύει στην πληρωμή των δόσεών του.
Ο αξιωματούχος υποστήριζε χθες ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την προοπτική εκταμίευσης της δόσης στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, μετά την προχθεσινή έκθεση. Δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να υπάρξει π.χ. μια χώρα η οποία να ζητήσει να κλείσει και η τελευταία λεπτομέρεια των προαπαιτουμένων, μπλοκάροντας τη δόση, αλλά εξέφραζε την εκτίμηση ότι ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου». Ανέφερε δε ως ένα ενδεχόμενο να συμφωνήσει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου στην εκταμίευση της δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα περάσει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάποιες διατάξεις που θα εκκρεμούν.
Ο νόμος Κατσέλη
Για το βασικότερο θέμα που είναι η αναθεώρηση του ν. Κατσέλη, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να έχει έτοιμο το κείμενο προς κατάθεση στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα με Τρίτη, για να ψηφιστεί έως την Πέμπτη. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εκτιμούσε χθες ότι τα σχόλια των θεσμών στην έκθεση αφορούσαν προηγούμενη εκδοχή του κυβερνητικού σχεδίου και ότι όταν μελετήσουν την τελευταία εκδοχή, που εστάλη προχθές, μετά τη συμφωνία με τους τραπεζίτες, θα έχουν καλύτερη άποψη. Μαζί με το τελευταίο σχέδιο η κυβέρνηση έστειλε προχθές και τις απαντήσεις στις επτά ερωτήσεις που είχαν θέσει οι θεσμοί. Παράλληλα, ο αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα λυθεί και η εκκρεμότητα με την έγκριση της πρότασης για τα κόκκινα δάνεια που έχει υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών. Το κρίσιμο σημείο για να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, στην οποία έχει υποβληθεί, είπε, είναι να ισούται το ποσό που αναμένεται να χάσει το Δημόσιο από τις εγγυήσεις που θα καταπέσουν με αυτό που θα εισπράξει ως προμήθεια. Συνολικά, εκτιμάται ότι οι εγγυήσεις που θα απαιτηθεί να δώσει το Δημόσιο θα είναι 4-5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σε πιο πρώιμο στάδιο, εξετάζεται τώρα από σύμβουλο που έχει προσλάβει η κεντρική τράπεζα, αλλά θα προωθηθεί κι αυτό από τον υπουργό Οικονομικών, όταν θα είναι ώριμο. Η πηγή εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να θέλει 1-2 χρόνια για να εφαρμοστεί.
Δικαστικές αποφάσεις
Για το θέμα των δικαστικών αποφάσεων, οι θεσμοί φέρονται, σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, να έχουν διαμηνύσει ότι θα αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες απαιτήσεις για αναδρομικά ως «μη επαναλαμβανόμενο και εξωγενές σοκ», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα απαιτήσουν υπερβολικά μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η λήψη μόνιμου μέτρου (σε περίπτωση π.χ. που θα επανέλθουν τα δώρα δημοσίων υπαλλήλων) ή να ψηφιστεί μια νέα μεταρρύθμιση, όπως άλλωστε ανέφερε και η έκθεση της Κομισιόν.
ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)