Καμία εξέλιξη με το θεσμικό πλαίσιο για τους εθελοντές ιδιώτες γιατρούς
Δημοσιεύθηκε
Καταιγιστικός ήταν για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης απέναντι στις πολιτικές των τελευταίων ετών, αλλά και στις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης για το θέμα της υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη πως η υγεία έπρεπε να είχε την απόλυτη προτεραιότητα, όμως τώρα ….κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Σε ότι αφορά δε το θέμα των 17 ιδιωτών γιατρών της Μαγνησίας οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά στο Νοσοκομείο, ο κ. Τσάμης ανέφερε πως ακόμη δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που να καλύπτει την είσοδό τους στο ΕΣΥ.
Το να είσαι γιατρός πρέπει να αναγνωρίζεται και από την πολιτεία
Αρχικά ο κ. Τσάμης μίλησε για το επάγγελμα του ιατρού, τονίζοντας πως το να είναι κανείς γιατρός δεν είναι απλά ένα επάγγελμα ή ένα λειτούργημα. Πρέπει να αναγνωρίζεται αυτή η προσφορά και από την πολιτεία.
« Δεν μπορεί γιατροί και νοσηλευτές να μην είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι απαράδεκτο, είναι ντροπή. Δεν θα σωθούν εάν πάρουν ένα επίδομα παραπάνω αλλά είναι η αναγνώριση της κοινωνίας και της πολιτείας γιατί εάν μείνουμε μόνο στα χειροκροτήματα θα είναι απίστευτη υποκρισία. Κι αυτή την υποκρισία την έχουμε ζήσει διαχρονικά. Όταν θέλουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, τότε μας θυμούνται , τότε προστρέχουν σε μας. Παρόλα αυτά τώρα που η κυβέρνηση, η πολιτεία, το κράτος και η κοινωνία έχει ανάγκη τους γιατρούς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Κοντοζαμάνης ήρθε στον Βόλο και δεν κάλεσε τον Ιατρικό Σύλλογο. Κι εμείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί έχουμε πάθει τεράστια οικονομική ζημία. Εμείς καθόμαστε στα ιατρεία μας, μιλάμε ή και εξετάζουμε τους ασθενείς μας γιατί εάν τα κλείναμε και μπορούσαμε να το κάνουμε γιατί κανείς δεν μας υποχρεώνει, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα συσσωρεύονταν στις κρατικές δομές μεταξύ αυτών και στο Νοσοκομείο. Προσφέρουμε χωρίς να εισπράττουμε. Γιατί το τηλέφωνο δεν πληρώνεται κα τα έξοδα ενός ιατρείου τρέχουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης σχολιάζοντας και το γεγονός πως οι ιδιώτες γιατροί δεν συμπεριλήφθηκαν από τον κ. Βρούτση στα επαγγέλματα που θα επιδοτηθούν με 400 ευρώ.
Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο ακόμη για τους εθελοντές γιατρούς
Αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα και την επιθυμία ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν εθελοντικά στο ΕΣΥ, ο κ. Τσάμης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ακόμη το θεσμικό πλαίσιο ένταξής τους.
Αυτό που υπάρχει είναι η Υπουργική Απόφαση, η οποία αναφέρεται στις περιπτώσεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων δηλαδή παθολόγων, παιδιάτρων, γενικών γιατρών, πνευμονολόγων και καρδιολόγων και αναισθησιολόγων που μπορούν να υπογράψουν μία εξάμηνη σύμβαση με αμοιβή 2000 ευρώ το μήνα, τηρώντας το ωράριο του Νοσοκομείου και κάνοντας και εφημερίες. Με αυτό το πλαίσιο έχουν υπογράψει συμβάσεις δύο γιατροί.
«Οι υπόλοιποι 17 γιατροί που δήλωσαν ότι θέλουν να βοηθήσουν το Νοσοκομείο και δεν είναι μόνο των παραπάνω ειδικοτήτων δεν θέλουν να κάνουν αυτή τη σύμβαση, γιατί δεν θέλουν να κλείσουν το ιατρείο τους.
Γιατί μπορεί βάση νόμου να μπορείς να κρατήσεις το ιατρείο πρακτικά δεν γίνεται, όταν έχεις να κάνεις και εφημερίες και το πλήρες ωράριο. Θέλουν να βοηθήσουν όσο μπορούν από τον χρόνο τους. Επί αυτού δεν υπάρχει πρόβλεψη και δεν έχει δρομολογηθεί κάτι», σημείωσε ο κ. Τσάμης.
Ο ίδιος τόνισε πως τα προβλήματα του Νοσοκομείου και κυρίως αυτό της υποστελέχωσης υπάρχει με διαχρονική, διακομματική και διαπαραταξιακή ευθύνη και με τη σημερινή κυβέρνηση να έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, εξαιτίας της πανδημίας, που θα έπρεπε να τα είχε επιλύσει.
«Η λύση της υποστελέχωσης του ΕΣΥ δεν θα έρθει με τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, αλλά με προσλήψεις μονίμων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και καλά αμειβόμενων. Εάν δεν το κάνουν δεν θα βρίσκουν γιατρούς. Η Ελλάδα έχει να ανταγωνιστεί και τις άλλες χώρες, γιατί δίνουν καλύτερες αποδοχές και οι επιστημονικές και εργασιακές προϋποθέσεις. Εάν θέλουμε να φέρουμε πίσω σοβαρό ανθρώπινο κεφάλαιο επιστημόνων πρέπει να αφήσουμε τα μεσοβέζικα και τις κοροϊδίες και να δώσουμε κίνητρα που σημαίνει σοβαρές αποδοχές και επιστημονικές προϋποθέσεις.
Είναι και υποκριτικό, δεν μπορείς να λες ότι η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό, να έχεις πλεόνασμα γιατί δεν έχεις μνημόνια και αντί να τα δίνεις στην υγεία, που σημαίνει μόνιμους διορισμούς και αυξήσεις στους μισθούς.
Η υγεία έπρεπε να έχει την απόλυτη προτεραιότητα εδώ και χρόνια. Τώρα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα και προσπαθούμε να βρούμε λύση του ποδαριού από τη στιγμή που έχουμε έναν θησαυρό επιστημόνων που τους αφήσαμε να φύγουν στο εξωτερικό και να κλαίνε υποκριτικά εδώ ότι δεν έχουμε γιατρούς. Αυτό είναι σχιζοφρένεια. Κάποια στιγμή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορεί να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας», τόνισε ο κ. Τσάμης.
Σε ότι αφορά δε την εργασία που θα προσέφεραν οι ιδιώτες γιατροί, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου εξήγησε πως δεν μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να μπουν στις κλινικές covid, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν περιφερειακά, με τη γραφειοκρατία, την ενημέρωση των συγγενών κτλ., ενώ στηλίτευση τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ρίξει τις ευθύνες υποστελέχωσης του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, ο ίδιος μίλησε και για το εμβόλιο, χαρακτηρίζοντάς το ως κατάκτηση και ως τη μόνη και σοβαρή λύση για να ξεπεραστεί η πανδημία και προέτρεψε τον κόσμο να μην το φοβηθεί και να εμβολιαστεί. Ωστόσο ζήτησε να υπάρξει προσοχή και τήρηση των μέτρων, καθώς μέχρι να έρθει το εμβόλιο, να γίνουν οι εμβολιασμοί και αυτό να δράσει, θα περάσουν μήνες.