Η Ευρωπαϊκή Ένωση νίπτει τας χείρας της

0
16
Prosfyges Limani

Οσοι είχαν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ θα λάμβανε μέτρα κατά της Τουρκίας μετά τις προκλήσεις της στο Αιγαίο (εμβολισμός σκάφους Λιμενικού στα Ιμια, σύλληψη Ελλήνων στρατωτικών, προκλήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου) ή ότι θα ανέβαλε τη Διάσκεψη της Βάρνας, σίγουρα απογοητεύτηκαν.

Και τούτο γιατί έρχεται δεύτερο πακέτο στήριξης της Τουρκίας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη διαχείριση του προσφυγικού και δη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος. Την ευρωπαϊκή αυτή απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα η Κομισιόν, ενόψει της ευρωτουρκικής συνάντησης ηγετών, στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου.

Πληροφορίες που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (και επιβεβαιώνονται από κοινοτικές πηγές) αναφέρουν ότι σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα παραχωρηθούν από δύο δεξαμενές:

Α. Ποσό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα παραχωρηθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στον οποίο συμμετέχουν αναλογικά όλα τα κράτη-μέλη και συνεπώς, ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Κύπρος δεν μπορούν να εξαιρεθούν

Β. Ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των 28 κρατών-μελών, κάτι όμως που η Αθήνα και η Λευκωσία μπορούν (εάν το θελήσουν) να αποφύγουν. Πληροφορίες επιμένουν ότι η Κύπρος αναμένεται να ζητήσει όπως η δική της αναλογική συμβολή διατεθεί για τους πρόσφυγες της Ιορδανίας και του Λιβάνου, πρακτική που είχε ακολουθηθεί και κατά το πρώτο πακέτο στήριξης της Τουρκίας.

Στη Λεμεσό το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil

Μετά τον ελλιμενισμό, στο λιμάνι Λεμεσού, του ερευνητικού σκάφους της Exxon Mobil, Ocean Investigator, αναμένεται αύριο η άφιξη του δεύτερου ερευνητικού σκάφους του πετρελαϊκού κολοσσού, με την ονομασία Med Surveyor.Σύμφωνα με το Marine Traffic το Med Surveyor βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Χάιφα, χωρίς μέχρι στιγμής να αναφέρεται ο προορισμός του.

Νέα αμερικανική παρέμβαση για την κυπριακή ΑΟΖ

Δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι αναφερόμενη στις έρευνες που θα διενεργηθούν από την Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυρία Ντόχερτι η οποία απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε επίσης ότι ούτως ή άλλως περνάνε πολλά χρόνια για την εισροή εσόδων από την αξιοποίηση δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει κατανομή των πόρων σε όλους του Κύπριους θα είναι η εξεύρεση λύσης

in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ