Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΞΗΝΤΑΡΗ ΑΓΓΕΛΟΥ… Σκόπελος 08/09/2019

0
26
Dimotiko Simboulio (26 Of 33)

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΞΗΝΤΑΡΗ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΗΝ  ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 08/09/2019

Dimotiko Simboulio (25 Of 33)

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Προεδρεύοντα Δημοτικέ Σύμβουλε, να σας συγχαρώ για την άψογη εκλογική διαδικασία.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι παλαιοί και νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κυρίες και κύριοι, κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που δείξατε εκλέγοντας με Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου.

Ευχαριστώ επίσης τον Δήμαρχο κ. Σταμάτη Περίσση για την τιμητική πρόταση. Στην πολιτική μου και συνδικαλιστική μου διαδρομή πέρασα από πολλά στάδια αλλά η σημερινή μου εκλογή είναι η πιο ουσιαστική.

Διότι μου δίνεται η δυνατότητα να υπηρετήσω από αυτή τη θέση το νησί που γεννήθηκα, αγάπησα, δημιούργησα οικογένεια και εργάστηκα.

Την ΠΕΠΑΡΗΘΟ με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, που έλκει την καταγωγή της από τον Μινωίτη Στάφυλο, την Σελινούντα, την Πάνορμο, τον Ολυμπιονίκη Αγνώντα και από την συμμετοχή της στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Την Σκόπελο της Χριστιανοσύνης με τον Επίσκοπο Άγιο Ρηγίνο, την Σκόπελο των Ενετών και αργότερα την Σκόπελο που με τα καράβια της συμμετείχε στον αγώνα του 1821 που βεβαίως θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια απελευθέρωσης με τιμή και εθνική υπερηφάνεια. Την Σκόπελο που αν θέλουμε να γίνει καλύτερη πρέπει με σύνεση και ορθό λόγο να υπηρετήσουμε συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι. Για μας ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας, Όπως επίσης επιθυμούμε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας.

Όπως γνωρίζετε ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γεννήθηκε στην Ελλάδα, με πρωτοπόρο τον Θησέα, αργότερα τον Κλεισθένη που υλοποίησε τον θεσμό, διαιρώντας την Αθηναϊκή Πολιτεία σε Δήμους, με αιρετούς εκπροσώπους. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους η τοπική εξουσία ασκείται από διορισμένους άρχοντες ή οποίοι αντικαθίστανται από αιρετούς στην εποχή του Βυζαντίου. Το ίδιο καθεστώς επικρατεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ο θεσμός της κοινότητας ή η συνένωση κοινοτήτων (κεφαλοχώρια) είχε αιρετή διοίκηση. Τρανά παραδείγματα τα: Αμπελάκια, Δημητσάνα, χωριά Πηλίου, Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, που ανέπτυξαν έντονη οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Ο θεσμός των κοινοτήτων αποτέλεσε το θεματοφύλακα της εθνικής μας συνείδησης που συνέβαλε ώστε η κοινότητα να καταστεί φορέας λαϊκής κυριαρχίας και ελευθερίας. Τα επαναστατικά συντάγματα και των τριών εθνοσυνελεύσεων συνειδητά υποτίμησαν τον θεσμό των κοινοτήτων για να αναδείξουν την ισχύ του νεοσυσταθέντος ενιαίου εθνικού κράτους.

Ο Ι. Καποδίστριας τέλος στην προσπάθεια του να οργανώσει συστηματικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση το πλήρωσε με τη ζωή του.

Το 1833 η Βαυαρική αντιβασιλεία οργανώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και καθιερώνει τον Δήμο ως μοναδική μονάδα αυτοδιοίκησης. Το Σύνταγμα δε του 1864 μνημονεύει για πρώτη φορά τον θεσμό και τον τρόπο εκλογής.

Από το 1912 έως την μεταπολίτευση ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τίθεται σε μαρασμό. Ο Βενιζέλος για να αποδυναμώσει τους ισχυρούς πολιτικά Δήμους που επηρέαζαν την εκλογή Βουλευτών, επανέφερε την Κοινότητα παράλληλα με τον Δήμο ως μονάδες Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Από το 1980 η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκσυγχρονίζεται νομοθετικά και θεσμικά. Δημιουργούνται νέοι θεσμοί υποστήριξης όπως αναπτυξιακοί σύνδεσμοι, ΔΕΥΑ, κοινωφελή Νομικά Πρόσωπα κλπ

Το 1997 έχουμε την σπουδαία μεταρρύθμιση με το όνομα Ι. Καποδίστριας όπου συνενώθηκαν χιλιάδες κοινότητες λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου αφ’ ενός και αφ’ ετέρου γιατί οι ίδιες οι κοινότητες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις νέες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις των ελαχίστων κατοίκων.

Το 2010 η συγχώνευση των Δήμων δημιούργησε μεγάλες Δημοτικές Διοικητικές μονάδες και Περιφέρειες. Το πρόγραμμα γνωστό ως Καλλικράτης με τα γνωστά προβλήματα του. Αλλά και ο Κλεισθένης γεννήθηκε προβληματικός. Ευτυχώς, γιατί αν δεχθούμε ότι η ιστορία των θεσμών έχει τέλος τότε θα έχει τέλος και ο αγώνας των ανθρώπων.

Η ομορφιά της Δημοκρατίας και της Αυτοδιοίκησης είναι ότι η εξέλιξη της δεν έχει τέλος.

Κυρίες και Κύριοι συνάδερφοι,

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα διοικητικό σύστημα οργάνωσης σύνθετο και δυναμικό διότι πραγματοποιεί λειτουργίες ποικίλες και αλληλοεξαρτώμενες στα πλαίσια του κράτους ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες του πολίτη.

Δημιουργεί δημοκρατικό πολιτικό υπόβαθρο διότι πραγματώνει την ιδέα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην κοινωνία των πολιτών.

Η ανάδειξη του Δημάρχου και των αιρετών συμβούλων μέσω της άμεσης μυστικής και καθολικής ψηφοφορίας παρέχει δημοκρατική νομιμοποίηση στα όργανα διοίκησης.

Η εκλογή των αρχόντων των ΟΤΑ αποτελεί στοιχείο του ελληνικού Συνταγματικού Πολιτισμού καθώς κατοχυρώνεται σ’ όλα τα ελληνικά Συντάγματα από το 1864 ως σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά, των Συνταγματαρχών και της κατοχής.

Μετά τις εκλογές, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πρέπει να αποκόπτονται από το Εκλογικό σώμα γιατί δεν αποφασίζουμε εμείς αντί του λαού.

Ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος ασκεί χρέη εντολοδόχου και δεν είναι δικαιούχος της πολιτικής, που σημαίνει ότι εξουσιοδοτούμεθα για να πραγματοποιήσουμε συγκεκριμένο έργο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι θεσμός υψίστης Δημοκρατικής λειτουργίας και σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ για να έχει το Δημοτικό μας Συμβούλιο κύρος, ποιότητα, ευπρέπεια, συμμετοχή, εφαρμόζοντας πάντα τον κανονισμό λειτουργίας.

Θα υπερασπιστώ το δικαίωμα κάθε συμβούλου να εκφράζει ελεύθερα και ανεμπόδιστα την σκέψη του.

Η συναίνεση, η λογοδοσία, η διαφάνεια, η διαφορετικότητα και η ανεκτικότητα θα είναι οδηγός λειτουργίας και δράσης.

Αυτή η εντολή που λάβαμε από τους Σκοπελίτες είναι μια εντολή για μια νέα αρχή, που θα μας κάνει πάλι περήφανους και που οφείλουμε να την τιμήσουμε.

Ήρθαμε να αλλάξουμε σελίδα, να ενώσουμε και να κτίσουμε, να κατακτήσουμε το αυτονόητο και την κανονικότητα.

Να υπερβούμε τον διχασμό και το φθόνο, νοοτροπίες και αγκυλώσεις που κρατούσαν το νησί στάσιμο, φοβισμένο και καθηλωμένο για πολλά χρόνια.

Πρόθεση μας είναι η συνεργασία όχι μόνο στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά με το προσωπικό του Δήμου και τους συμπατριώτες μας.

Καθήκον και χρέος μας να δημιουργήσουμε την Σκοπελίτική συμμαχία, μια συμφωνία συνεννόησης, συναντίληψης και συνευθύνης.

Σας καλώ να εργαστούμε, να διεκδικήσουμε, να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε όλα τα πλεονεκτήματα του νησιού με πρωτοπόρες, δημιουργικές και σύνθετες προτάσεις, οι οποίες να καθορίζουν το masterplanτου Δήμου για την επόμενη εικοσαετία.

Μην ξεχνάτε ότι η δουλειά μας είναι μετρήσιμη.

Να ευχαριστήσω τις συμπολίτισσες- τες για την συμμετοχή στις εκλογές και την συμπαράσταση τους.

Να έχετε υγεία και προκοπή και βεβαίως όλους εσάς από σήμερα αρχίζει το ταξίδι μας.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

www.magnesia.tv

©Magnesia.TV