Η χειμερινή Αποστολή της Ομάδας Αιγαίου στην Αλόννησο

0
9
Omada Egeou Alonissos (2)

Το πλέον απομακρυσμένο γεωγραφικά νησί των Σποράδων, την Αλόννησο, επέλεξε μετά από πρόσκληση του δημάρχου για την χειμερινή της αποστολή η Ομάδα Αιγαίου. Ένα νησί με ένα μόνο Αγροτικό ιατρό και η απόσταση από το Βόλο που υπάρχει νοσοκομείο, είναι γύρω στα 55 μίλια. Η Ομάδα επισκέφθηκε το νησί από 13 έως 15 Οκτώβρη 2017, με μια πολυπληθή ομάδα 70 εθελοντών που στελεχωνόταν από 35 ιατρούς και παραϊατρικές ειδικότητες. Αποδείχθηκε πολύ σημαντική η προσφορά στο νησί και παρόλο που το επισκέπτονταν για πρώτη φορά, ο κόσμος τους αγκάλιασε γιατί τους δόθηκε η δυνατότητα μέσα σε λίγες ώρες να εξεταστούν από πλειάδα καταξιωμένων ιατρών, χωρίς να χρειασθεί να μετακινηθούν από το νησί τους.

Φυσικά η Ομάδα Αιγαίου δεν υποκαθιστά με το έργο της την πολιτεία, αλλά προσφέρει αφιλοκερδώς εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε απομακρυσμένα νησιά που δεν διαθέτουν ιατρικό προσωπικό, καλύπτοντας όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής από τις συνδρομές των συμμετεχόντων. Δεν πρόλαβαν να στήσουν τα ιατρεία και ένα επείγον περιστατικό με μια κυρία ενεργοποίησε τους γιατρούς που μαζί με τον αγροτικό ιατρό διέγνωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αποφασίστηκε άμεση διακομιδή με ταχύπλοο στον Βόλο, όπου και χειρουργήθηκε. Η βραδιά της Παρασκευής ξεκίνησε με δυο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από μέλη της Ομάδας, την οποία παρακολούθησαν κάτοικοι του νησιού. Θέματα ήταν η πρόληψη από τον «Πνευμονιόκοκκο» και πρόληψη από τον «καρκίνο του μαστού» Σάββατο στις 8 το πρωί, ξεκίνησαν τα ιατρεία. Το μικροβιολογικό ξεκίνησε την αιμοληψία και ως το μεσημέρι με τα μηχανήματα που είχαν μεταφερθεί, είχαν δοθεί τα αποτελέσματα των αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων. Παράλληλα, άτομα της ομάδας, επισκέφθηκαν κατάκοιτους, προκειμένου να κάνουν αιμοληψία. Σε τρείς γειτονικούς χώρους είχαν στηθεί τα ιατρεία για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες.

Κάθε χώρος είχε τη γραμματεία που υποδεχόταν και συμπλήρωνε την καρτέλα με τις επισκέψεις που ήθελε να κάνει. την Αλόννησο λειτούργησαν τα ακόλουθα ιατρεία: Αγγειοχειρουργικής, Ακτινολογίας, Γυναικολογίας-Μαιευτικής, Γυναικολογικού Υπερήχου, Δερματολογίας, Μαστού – Υπερήχου Μαστού, Μικροβιολογίας, Ογκολογίας, Οδοντιατρικής, Ορθοπεδικής, Ουρολογίας, Οφθαλμολογίας, Παθολογίας, Παιδιατρικής, Πνευμονολογίας, Γενικής Χειρουργικής, Ψυχιατρικής ΩΡΛ Αναλυτικά αναρτήσεις ανά ιατρείο – γενικές Για Παθολογο Με μια θερμή αγκαλιά και ένα μεγάλο ευχαριστώ, αποχαιρέτησε τον παθολόγο η κυρία στην Αλόννησο, κατά τη διάρκεια της χειμερινής αποστολής της Ομάδας Αιγαίου Για Αγγειοχειρουργό Το να βρεθεί ένας Αγγειοχειρουργός στην Αλόννησο δεν είναι εύκολο.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε δεκάδες κατοίκους να τον επισκεφτούν και να πάρουν υπεύθυνες ιατρικές γνωματεύσεις. Φυσικά η εξέταση γινόταν με όργανα και υπερήχους που είχε μεταφέρει η ομάδα Αιγαίου στο νησί Για ΩΡΛ Πόσοι αλήθεια δεν είναι αυτοί που έχουν προβλήματα με αυτιά-μύτη και λάρυγγα και σε ένα απομακρυσμένο νησί όπως είναι η Αλόννησος πρέπει να ταξιδέψουν ως το Βόλο για να τους εξετάσει ΩΡΛ. Πολλές επισκέψεις δέχτηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής της Ομάδας Αιγαίου υπομονετικά η ιατρος Περσεφόνη, που με τη βοήθεια της Ελενας, δεν άφησε επισκέπτη ακάλυπτο κάτοικο αλλά και εργαζόμενους στο νησί Για ιατρείο Μαστού Με την Ομάδα Αιγαίου στην Αλόννησο, λειτούργησε και ιατρείο Μαστού. Μετά την ενημέρωση που έγινε στο αμφιθέατρο του δημαρχείου σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ο γνωστός ογκολόγος Νίκος από τη Θεσσαλονίκη, εξέτασε πολλές γυναίκες και έδωσε χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για διάγνωση. Βοηθός του η νοσηλεύτρια Ελευθερία και αυτή από τη Θεσσαλονίκη Ως γνωστόν η ομάδα Αιγαίου έχει μέλη απ όλη την Ελλάδα Για Πνευμονολογικο Να γίνει Σπιρομέτρηση σε κατοίκους ενός απομακρυσμένου νησιού όπως η Αλόννησος, δεν είναι και τόσο σύνηθες.

Θα σκεφτείτε «τι είναι αυτά που μας γράφει ο Πριόβολος !!» Ναι η σπιρομέτρηση είναι σαν το καρδιογράφημα που κάνουμε για την καρδιά μας, είναι η εξέταση μέσω της οποίας, διαπιστώνουμε «πόσο καλά δουλεύουν οι πνεύμονες μας». Πόσοι αλήθεια (ιδιαίτερα οι καπνιστές) γνωρίζουν αν έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή άσθμα ? Ελάχιστοι συνάνθρωποί μας συνήθως πάνε να κάνουν τέτοια εξέταση και συνήθως γίνεται όταν το πρόβλημα έχει γίνει οξύ. Τα ραντεβού στα εξιδεικευμένα νοσοκομεία δίνονται συνήθως μετά από πολλούς μήνες και είναι δύσκολο ιδιαίτερα σε κατοίκους νησιών να κάνουν αυτή την εξέταση.

Η Ομάδα Αιγαίου για να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα αγόρασε μια τέτοια συσκευή σπιρομέτρησης και με χειριστή τον εξειδικευμένο Βιορέλη και με πνευμονολόγους όπως τη Μαρία, την Ξένια και την Νίνα που συνήθως ακολουθούν τις αποστολές, εξέτασαν και αυτή τη φορά στην Αλόννησο δεκάδες κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων έμαθαν για πρώτη φορά το πρόβλημά τους και τους χορηγήθηκε αγωγή.

Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθούν τέτοιου είδους νοσήματα σε αρχικό στάδιο και με χορήγηση κατάλληλης αγωγής να ανακοπεί πιθανή επιδείνωση. Μερικές χρήσιμες απλοϊκές πληροφορίες για τη σπιρομέτρηση:

Το σπιρόμετρο είναι μια συσκευή μέσω της οποίας εισπνέουμε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα αέρα και στη συνέχεια εκπνέουμε τον αέρα με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Η συσκευή αυτή συνδέεται με ένα σύστημα υπολογιστή και με παραμέτρους το φύλο, το ύψος, την ηλικία και το βάρος, εκτυπώνει με γράφημα την καμπύλη ροής όγκου και την συγκρίνει με φυσιολογικές τιμές.

Σημαντικές τιμές είναι η ποσότητα αέρα που φυσάμε στο 1ο δευτερόλεπτο, καθώς και η συνολική ποσότητα αέρα που εκπνέουμε. Ο Πνευμονολόγος διαπιστώνει αν υπάρχει στένωση σε αεραγωγούς που πιθανόν να οφείλεται σε Άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Μέσω της εξέτασης αυτής, βρίσκουμε την «πραγματική ηλικία» του πνεύμονά μας, που σε καπνιστές μπορεί να είναι και κατά 5 έως και 20 χρόνια μεγαλύτερη.

Παιδίατροι Τα παιδιά είναι δύσκολο να τα μετακινήσεις σε άλλα μέρη ιδιαίτερα από απομακρυσμένα νησιά όπως η Αλόννησος, προκειμένου να τα δει παιδίατρος. Έτσι στα ιατρεία που δημιουργήθηκαν στο οικείο γι αυτά χώρο του Δημοτικού σχολείου, οι καταξιωμένοι παιδίατροι Ειρήνη και Ευαγγελία, με βοηθούς τη Ρούλα και την Κατερίνα, εξέτασαν 49 παιδιά, σύμφωνα με τα απολογιστικά Δελτία της Ομάδας Αιγαίου.

Πέραν τούτων αρκετοί ήταν οι Πρόσκοποι που εξετάστηκαν προκειμένου να τους χορηγηθεί ιατρική βεβαίωση. Πολλά ήταν τα ευχαριστώ αλλά πιο πολλά ήταν τα βλέμματα ευχαριστίας που εισέπραξαν από τα παιδιά, την ελπίδα και προοπτική του τόπου μας. Το βίωσα γιατί για ανάγκες φωτογράφησης έμεινα αρκετές ώρες στο ιατρείο. Φυσικά επειδή οι επισκέπτες ήταν παιδιά, ελάχιστες είναι οι δημοσιοποιημένες φωτογραφίες. Μικροβιολογικό και κατ οικον εξέταση Σε σχεδόν 70 άτομα, δόθηκε η ευκαιρία κατά τη διάρκεια της αποστολής της Ομάδας Αιγαίου στην Αλόννησο να κάνουν δωρεάν μικροβιολογικές εξετάσεις και να πάρουν αυθημερόν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μετά από ανάλυση που έγινε από τα αντιδραστήρια που είχε μαζί της η Ομάδα Αιγαίου. Υπήρχαν όμως και κατάκοιτοι που δεν μπορούσαν να προσέλθουν στα ιατρεία και η Ομάδα κάλυψε 4 ασθενείς με επίσκεψη και αιμοληψία κατ οίκον. Οδοντίατροι 49 κάτοικοι της Αλοννήσου επισκέφτηκαν την ομάδα των οδοντιάτρων που πλαισίωνε τη χειμερινή αποστολή της Ομάδας Αιγαίου.

Κάτοικοι που έπρεπε ακόμα και για έλεγχο να μεταβούν στο Βόλο για μια οδοντιατρική επίσκεψη. Η ομάδα πέρα από εξετάσεις προέβη και σε μικροεπεμβάσεις και αφαίρεση δοντιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ