Τετάρτη, 29/12/2021 · Μένια Ράπτη
Η Alexa της Amazon είπε σε ένα παιδί να αγγίξει μια δεκάρα στα εκτεθειμένα δόντια ενός φορτιστή τηλεφώνου που ήταν συνδεδεμένος στον τοίχο. Ένας γονέας δημοσίευσε στιγμιότυπα οθόνης του ιστορικού δραστηριότητας Alexa που δείχνει την αλληλεπίδραση (μέσω Bleeping Computer). Η συσκευή φαίνεται ότι άντλησε την ιδέα για την πρόκληση από ένα άρθρο που την περιγράφει ως επικίνδυνη, επικαλούμενη ειδήσεις σχετικά με κάποια πρόκληση του TikTok.
Σύμφωνα με το στιγμιότυπο οθόνης της Kristin Livdahl, το Echo απάντησε στο “πες μου μια πρόκληση να κάνω” με “Εδώ είναι κάτι που βρήκα στον Ιστό. Σύμφωνα με το ourcommunitynow.com: Η πρόκληση είναι απλή: συνδέστε έναν φορτιστή τηλεφώνου περίπου στα μισά του δρόμου σε μια πρίζα τοίχου και, στη συνέχεια, αγγίξτε μια δεκάρα στα εκτεθειμένα δόντια.» Σε μια δήλωση στο BBC, η Amazon είπε: «Μόλις αντιληφθήκαμε αυτό το σφάλμα, λάβαμε γρήγορα μέτρα για να το διορθώσουμε». Η Livdahl έγραψε χθες στο Twitter ότι το να ζητήσεις μια πρόκληση δεν λειτουργούσε πλέον.
OMFG My 10 year old just asked Alexa on our Echo for a challenge and this is what she said. pic.twitter.com/HgGgrLbdS8
— Kristin Livdahl (@klivdahl) December 26, 2021
Η Amazon δεν είναι η μόνη εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα προσπαθώντας να αναλύσει τον ιστό για περιεχόμενο. Τον Οκτώβριο, ένας χρήστης ανέφερε ότι η Google εμφάνιζε δυνητικά επικίνδυνες συμβουλές σε ένα από τα επιλεγμένα αποσπάσματα της, εάν αναζητούσατε στο Google “είχα μια κρίση, τώρα τι;” — οι πληροφορίες που έδειξε ήταν από την ενότητα μιας ιστοσελίδας που περιγράφει τι να μην κάνετε όταν κάποιος έχει επιλήπτική κρίση. Εκείνη την εποχή, το The Verge επιβεβαίωσε την αναφορά του χρήστη, αλλά φαίνεται ότι έχει διορθωθεί με βάση τις δοκιμές που κάναμε σήμερα (δεν εμφανίζεται κανένα απόσπασμα όταν η Google «είχα μια κρίση, τώρα τι;»).
The Google search summary vs the actual page pic.twitter.com/OJxt1FrBqh
— ウィアブー リンデン (@soft) October 16, 2021
Ωστόσο, οι χρήστες έχουν αναφέρει άλλα παρόμοια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός χρήστη που είπε ότι η Google έδωσε αποτελέσματα για ορθοστατική υπόταση κατά την αναζήτηση για ορθοστατική υπέρταση και ένας άλλος που δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο οθόνης του Google που εμφανίζει απαίσιες συμβουλές για να παρηγορήσει κάποιον που πενθεί.
Η Livdahl ανέφερε στο Twitter ότι χρησιμοποίησε αυτό το λάθος σαν ευκαιρία για να «περάσει στο παιδί της την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να μην εμπιστευτέυεται πράγματα που διαβάζει χωρίς έρευνα και επαλήθευση.»
Η Amazon δεν έχει σχολιάσει ακόμα το γεγονός.
Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.