Νέο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» ύψους 20 εκατ. ευρώ για τοπικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας…

0
360
Periferia Thessalia

Συνολικά 1.003 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας ωφελούνται από το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» της Περιφέρειας Θεσσαλίας ύψους 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση  του κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παρουσιάζοντας σήμερα τα στοιχεία του προγράμματος ανακοίνωσε, ότι από τη νέα χρονιά θα τρέξει και νέο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» ύψους 20 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν θα μπορούν να συμμετέχουν οι ωφελούμενοι του πρώτου προγράμματος.

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: “Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναγνωρίζοντας τις οικονομικές ζημιές, που έχουν υποστεί οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχής μας εξαιτίας της πανδημίας του covid 19 είναι πρώτη περιφέρεια σε όλη τη χώρα, που ολοκλήρωσε τη διαδικασία της αξιολόγησης για το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ».”

Τόνισε, ότι “τα τα κριτήρια ήταν σχεδιασμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει άμεση βοήθεια σε επιχειρήσεις, που είχαν ζημία βάσει των δηλώσεων τους. Τρεις δείκτες ήταν εκείνοι οι οποίοι έδιναν τη βαθμολογία και ήταν ικανοί και αναγκαίοι για να διαπιστώσουν τη ζημιά των επιχειρήσεων. Συμπεριλάβαμε όλους τους ΚΑΔ, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις, που είχαν συμπεριληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για το covid 19. Δεν αποκλείσαμε κανένα.”

“Είναι χρήματα τα οποία δίνουμε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μην κλείσουν. Δεν είναι χρήματα που δίνονται για να μπουν στη τσέπη του επιχειρηματία. Δίνονται για να πληρώσει τους εργαζόμενους, να πληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι σε προμηθευτές και σε τρίτους. Δηλαδή για τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό οι δικαιούχοι θα ελεγχθούν τον Ιούνιο. Ξέρουμε ότι οι ανάγκες είναι πολλές περισσότερες. Ξέρουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων των 5. 600 επιχειρήσεων ήταν 200 εκατ. ευρώ. Αλλά σκεφτείτε ότι 378 εκατ. ευρώ  έχει προϋπολογισμό όλο το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και είναι δεσμευμένο και υπερδεσμευμένο κατά 224%. Έχουμε κάνει υπέρβαση για να βοηθήσουμε τον κόσμο.  Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας γιατί δουλέψανε οι συμβουλευτικές εταιρίες, τα λογιστικά  γραφεία, όλοι οι άνθρωποι που ετοίμαζαν τους φακέλους.”

Η χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ποσοστό άνω του 90% αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα σε όλη τη Θεσσαλία τα γυμναστήρια παίρνουν 246.000 ευρώ, η εκπαίδευση 736.000 ευρώ, η εστίαση 6.144.000 ευρώ, το λιανικό εμπόριο 950.000 ευρώ, η μεταποίηση 1.274.000 ευρώ., τα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία 8.500.000, οι υπηρεσίες (λογιστές, υδραυλικοί, δικηγόροι, κλπ.) 6.639.000 ευρώ και το χονδρικό εμπόριο 721.000 ευρώ.

ANASA

Σε επόμενη φάση η περιφέρεια σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα «Ανάσα» συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. “Αυτοί οι οποίοι έχουν πάρει χρηματοδότηση από το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούν να ξανά πάρουν και παράλληλα θα ενεργοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα στα Σχέδια Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης των Δήμων, που δεν έχουν ενεργοποιήσει οι Δήμοι. Έχουμε ακόμη επιπλέον 6 εκατ. ευρώ για επενδύσεις από τα ΒΑΑ. Θα προτείνουμε ένα πρόγραμμα που θα τρέξει γρήγορα από τους δήμους.”

Από την πλευρά του ο Απ. Παπαδούλης, Γ.Δ.  Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΑΕΔΕΠ), μέλος διοίκησης ΕΦΕΠΑΕ επισήμανε, ότι ωφελήθηκαν οι επιχειρήσεις που είχαν πραγματικά ανάγκη. “Ο τουριστικός κλάδος ήταν εκείνος, που ωφελήθηκε περισσότερο ενώ η περιοχή των Σποράδων επωφελήθηκε εξαιτίας του τουριστικού κλάδου. Το επόμενο βήμα είναι, ότι από 01/01/2021 έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά, που αναφέρει ο οδηγός  και εμείς σε συνεργασία με την Περιφέρεια ξεκινά την πληρωμή του αναλογούντος ποσού. Βεβαίως υπάρχει και η διαδικασία των ενστάσεων, που ευελπιστούμε, ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερο φόρτο δουλειάς σε αυτό το σημείο. Καθώς τα προβλήματα δεν προέκυψαν στη διαδικασία της αξιολόγησης αλλά από τη διαδικασία σύνταξης της πρότασης και παρακάτω. Έως τις 30 Ιουνίου, που ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής της χρηματοδότησης  είναι μεγάλος χρόνος για εμάς και θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ