Το νέο υψόμετρο του ηφαιστείου διαμόρφωσε η έντονη δραστηριότητα του ηφαιστείου από τον περασμένο Φεβρουάριο
Δημοσιεύθηκε
Το αποτέλεσμα των πολυάριθμων εκρήξεων του ηφαιστείου της Αίτνας κατά το τελευταίο εξάμηνο, ήταν να «ψηλώσει» κατά 30 ολόκληρα μέτρα και να αγγίξει συνολικά τα 3.357 μέτρα, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες.
Είναι το ψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και διαθέτει συνολικά τέσσερις κρατήρες. Το υψόμετρο του κρατήρα που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, μετά από τουλάχιστον 50 εκρήξεις, από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, κατέγραψε αύξηση άνω των 30 μέτρων με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας να κάνει λόγο για ιστορικό «ρεκόρ» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Στην πραγματικότητα, το ύψος του νοτιοανατολικού κρατήρα ξεπερνά πλέον εκείνο του «μεγάλου αδερφού» του -του βορειοανατολικού κρατήρα- που αποτελούσε την ψηλότερη κορυφή της Αίτνας τα τελευταία 40 χρόνια. Αφού ο βορειοανατολικός κρατήρας εξερράγη το 1980 και το 1981, έφτασε σε μέγιστο ύψος τα 3.350 μέτρα. Αλλά αυτό το ύψος μειώθηκε με το πέρασμα των χρόνων.
Νέες μετρήσεις που έγιναν από το 2018, υπολόγιζαν ότι το υψόμετρο ανερχόταν σε 3.326 μέτρα. Μετά τις εκρήξεις του τελευταίου εξαμήνου, το υψόμετρο διαμορφώνεται σε 3.357 μέτρα.
Επιστήμονες θεωρούν ότι η Αίτνα εμφανίστηκε αρχικά ως ένα υποβρύχιο ηφαίστειο, το οποίο άρχισε σταδιακά να αυξάνει το ύψος του ύστερα από επανειλημμένες εκρήξεις σε βάθος 300.000 χρόνων, με αποτέλεσμα να υπερβεί την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την στερεοποίηση της λάβας, σύμφωνα με έρευνες του Παρατηρητηρίου του πλανήτη Γη της NASA.
protothema.gr