Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ένα άτομο με μία ή περισσότερες από τις καταστάσεις που αναφέρονται παρακάτω και το οποίο διαγιγνώσκεται με COVID-19 είναι πολύ πιθανό να:
- Να νοσηλευτεί
- Χρειάζεται εντατική φροντίδα και παρακολούθηση
- Να διασωληνωθεί
- Οδηγηθεί σε θάνατο
Μπορείτε να δείτε την κυβερνητική απόφαση με Αριθμό ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011 που δημοσιεύθηκε στις 15.05.2020 σε σχέση με τις ομάδες αυξημένου κινδύνου πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://eody.gov.gr/fek-1856-2020
Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία επιπλέον στα τρέχοντα δεδομένα εντάσσονται οι παρακάτω κατηγορίες ιατρικών παθήσεων:
- Χρόνια Νεφρική Νόσος
Προστίθενται εκτός από την νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, όλα τα λοιπά στάδια.
- Χρόνια Ηπατική Νόσος
Στην παραπάνω κατηγορία πλέον, πέραν της κίρρωσης, συμπεριλαμβάνονται η ηπατική νόσος που σχετίζεται με τη χρήση αλκοόλ, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως και η αυτοάνοση ηπατίτιδα.
- Χρόνια Αναπνευστική Νόσος
Διευκρινίζονται στις παθήσεις του αναπνευστικού οι βρογχιεκτασίες, η βρογχοπνευμονική δυσπλασία, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση καθώς και η πνευμονική εμβολή.
- Κυστική ίνωση
- Αγγειακή Εγκεφαλική Νόσος
Συμπεριλαμβανομένων των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
- Διαταραχές σχετιζόμενες με την λήψη ουσιών
Ειδικότερα κατάχρηση αλκοόλ, χρήση οπιοειδών ή κοκαΐνης.
- Ψυχιατρικές Διαταραχές
Πλέον σε νόσους όπως η κατάθλιψη και οι διαταραχές σχιζοφρενικού φάσματος αναδεικνύεται μεγαλύτερος κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη από COVID 19
- Άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του φυσιολογικού (BMI>25)
Στην συγκεκριμένη κατηγορία αξιολογούνται πλέον και τα υπέρβαρα άτομα (25kg/m2≤BMI<30 kg/m2) και τα παχύσαρκα (30kg/m2≤BMI<40 kg/m2) πέρα από τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία (BMI≥40 kg/m2). Ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη αυξάνεται δραματικά με την αύξηση του βάρους.
- Κάπνισμα
- Χαμηλή Σωματική Δραστηριότητα
- Φυματίωση
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ