Καλεσμένοι στο διήμερο γιορτής και αντίστασης οι Βολιώτες

0
30
Καλεσμένοι στο διήμερο γιορτής και αντίστασης οι Βολιώτες

Στο διήμερο γιορτής και αντίστασης που διοργανώνουντο Σαββατοκύριακο οι Support Earth, σε συνεργασία με συλλογικότητες του Βόλου, προσκαλούνται οι Βολιώτες από τους οργανωτές, που έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα.
Με σύνθημα «Φτιάχνουμε Ατμόσφαιρα» θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.
Tο Σάββατο 21 Μαΐου στις 12 θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο θεατράκι του Αναύρου, ενώ στις 19:00 θα λάβουν χώρα δρώμενα για παιδιά και μεγάλους στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο.
Την Κυριακή στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία, στις 12:00 συζήτηση με τη συνέλευση «Σταγιάτες- Ελεύθερα Νερά» και τον Γιάννη Μάγγο και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, stand up comedy παράσταση και γλέντι στην πλατεία των Σταγιατών.

Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, κάλεσε τους Βολιώτες να συμμετάσχουν στις περιβαλλοντικές δράσεις που θα γίνουν, διότι ζούμε σε μια πόλη με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα από την καύση σκουπιδιών, ο Δήμος ετοιμάζεται να φτιάξει μια μονάδα πακεταρίσματος σκουπιδιών, ενώ πλέον μπήκε στο κάδρο και η δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Πευκάκια.
«Ο Βόλος, εκτός από αποτεφρωτήρας σκουπιδιών, μετατρέπεται σε ένα μέρος που θα γίνονται όλες αυτές τις βιομηχανικές δράσεις, που το μόνο που παράγουν είναι όχληση και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Γι’ αυτό το λόγο εμείς απαντάμε με πολιτισμό», τόνισε.

Ο Μανώλης Σαββάκης εκπρόσωπος της Support Earth τόνισε ότι ο Βόλος αντιμετωπίζει προβλήματα, με την καύση σκουπιδιών, την ιδιωτικοποίηση των νερών και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μονάδα LNG και για το λόγο αυτό οι πολίτες πρέπει να κινητοποιηθούν.

Η Ευμορφία Τσαμπά μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών No Burn είπε ότι υπάρχουν παραδείγματα πόλεων στην Ευρώπη, όπου γίνεται καύση σκουπιδιών, με σύγχρονης τεχνολογίας εγκαταστάσεις και υπάρχουν αυξημένες διοξίνες. Όπως ανέφερε, οι ρύποι αυτοί παραμένουν για πολλά χρόνια, δεν διασπώνται και για την πόλη του Βόλου είναι αργός θάνατος. Η ίδια τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο παλλαϊκό μέτωπο που θα αναλάβει δράση, ώστε να σταματήσει η καύση σκουπιδιών.

Τέλος, ο Γιάννης Κάιρας εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών Βόλου ανέφερε ότι η καύση σκουπιδιών θα έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία του κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμος Βόλου ετοιμάζει μονάδα παραγωγής SRF, για να καίγονται περισσότερα σκουπίδια.
Όπως είπε, πρέπει να δώσουν απαντήσεις τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο πρωθυπουργός που όταν ήταν στην αντιπολίτευση ενημερώθηκε για το πρόβλημα από την καύση απορριμμάτων, όπως να πάρει θέση για την μονάδα παραγωγής SRF και τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου.

Πηγή