Κική Αναγνώστου: Η Αλόννησος δεν είναι τόπος εξορίας

0
76
Κική Αναγνώστου Αλόννησος

Τώρα που κατακάθισε η σκόνη μία εβδομάδα μετά από το κοινό σχολικό συμβούλιο που έγινε την περασμένη Παρασκευή στον Βόλο και συμμετείχαν μαθητές από τα 15μελή συμβούλια 38 λυκείων του Ν. Μαγνησίας, η καθηγήτρια του Γυμνασίου/Λυκείου Αλοννήσου, κ. Κική Αναγνώστου, μιλά για τις εντυπώσεις των τριών παιδιών που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Η ίδια, η οποία κατάγεται και από το νησί της Αλοννήσου, διδάσκει αγγλικά στο συγκεκριμένο σχολείο. Πριν από επτά ημέρες συνόδεψε ως εκπρόσωπος του συλλόγου διδασκόντων τα δύο κορίτσια κι ένα αγόρι που εκπροσώπησαν το Γυμνάσιο/Λύκειο Αλοννήσου στο διευρυμένο μαθητικό συμβούλιο της 19ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, η επίσκεψη των τριών παιδιών στον Βόλο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που είχαν, με την κ. Αναγνώστου, η οποία επίσης είναι πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αλοννήσου, να λέει: «Στο ταξίδι της επιστροφής τα παιδιά μου εξέφρασαν την απογοήτευση για την τροπή που πήρε το μαθητικό συμβούλιο. Την προηγούμενη ημέρα στην Αλόννησο έγινε… χαλασμός Κυρίου από τους δυνατούς ανέμους που επικράτησαν και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν γνωρίζαμε εάν ο καιρός θα επέτρεπε το ταξίδι μας. Ταξιδέψαμε αυθημερόν με την προοπτική να εκπροσωπήσουμε το σχολείο μας σε μία συνάντηση, που αφορούσε πάνω απ’ όλα τους μαθητές. Ως ιδέα ήταν άκρως ελκυστική. Όμως, τράβηξαν σε μάκρος οι χαιρετισμοί των επισήμων, οι οποίοι αναλώθηκαν σε αντιπαραθέσεις δίχως ουσία. Όλα τα παιδιά διαμαρτύρονταν, πόσο μάλιστα εμείς που είχαμε κάνει τόσο μακρινό ταξίδι. Έπειτα, μιλήσαμε μεν πρώτοι, αλλά ακούσαμε μόνο τις τοποθετήσεις των παιδιών της Σκιάθου και του Αλμυρού. Από το διάλειμμα και μετά δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε το δεύτερο μέρος της συνάντηση, γιατί είχε περάσει από μία το μεσημέρι και στις δύο έφευγε το πλοίο. Δεν άκουσαν τους συμμαθητές τους και μοιραία δεν πήραν μέρος στη συζήτηση που ακολούθησε».

Στη συνέχεια η κ. Αναγνώστου σημείωσε: «Σε κάθε σχολείο αντιστοιχούσαν τρία λεπτά. Δόθηκε πολύς χρόνος στους μεγάλους και σαφώς πιο λίγος στους μαθητές. Τα παιδιά είχαν προσπαθήσει μέσα σε κείμενα μίας-μιάμισης σελίδας να συμπτύξουν όλα τα θέματα που ήθελαν να αναπτύξουν. Όμως, έστω κι έτσι, ήταν μία καλή εμπειρία, διότι δεν σου δίνεται κάθε μέρα η ευκαιρία για διάλογο ήρεμο και πολιτισμένο γύρω από την Παιδεία».

Πάντως, η μεγαλύτερη ένσταση της κ. Αναγνώστου είχε να κάνει με την αναφορά που έγινε στους χαιρετισμούς των επισήμων ότι «το Γυμνάσιο/Λύκειο Αλοννήσου είναι σε τραγική κατάσταση» και υπογράμμισε: «Ήταν ανακριβές αυτό. Οι δομές μας θεωρούνται καλές. Το κτίριο είναι σχετικά καινούριο. Είμαστε από τα λίγα σχολεία στη Μαγνησία που έχουμε προτζέκτορες και Η/Υ σε όλες τις αίθουσες, ένα πολύ καλά εξοπλισμένο εργαστήριο πληροφορικής κι ένα ανάλογο φυσικών επιστημών. Όσον αφορά στο προσωπικό, την τελευταία τριετία από τον Σεπτέμβριο είμαστε πλήρως στελεχωμένοι. Περισσότερο μας ενοχλεί η στερεοτυπική αντίληψη που καλλιεργείται στον Βόλο για την Αλόννησο. Έρχονται προκατειλημμένοι πολλοί συνάδελφοι. Δεν είναι τόπος εξορίας το νησί, προς Θεού, αλλά στην τελική τα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών δεν έχουν δικαιώματα; Σας διαβεβαιώνω ότι στο τέλος όλοι φεύγουν λέγοντας τα καλύτερα για το σχολείο και για το νησί».

 

e-thessalia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ