ΚΚΕ Σκοπέλου: Ανακοίνωση για την επίδραση της πανδημίας στη χρήση ναρκωτικών

0
27
Drugs

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις!

Οι τελευταίες συλλήψεις για «σκληρά» ναρκωτικά στη Σκόπελο αποκάλυψαν και στον πιο δύσπιστο την ένταση του προβλήματος, που μέσα στην πανδημία του κορονοιού οξύνθηκε ακόμη περισσότερο.

Ηδη οι πρώτες έρευνες που εξετάζουν  καταγράφουν αύξηση της χρήσης, με σοβαρές ενδείξεις συστηματοποίησής της. Οι ουρές στα ολλανδικά “coffee shops” και στα καταστήματα πώλησης κάνναβης σε ΗΠΑ και Καναδά τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα περιορισμού, το “στοκάρισμα” ουσιών, οι αυξήσεις των πωλήσεων κάνναβης στο “darknet”, η αύξηση των τιμών των ναρκωτικών λόγω αυξημένης ζήτησης, η ανάλυση των λυμάτων σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα κ.λπ. το επιβεβαιώνουν.

Την ώρα που η ανασφάλεια, ο φόβος, αλλά και η οργή γιγαντώνονταν, σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ με τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς η κάνναβη θεωρήθηκε “είδος πρώτης ανάγκης” και τα cannabis shops παρέμειναν ανοιχτά όλο το διάστημα της καραντίνας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το καπιταλιστικό σύστημα, θέλοντας να καλύψει τη βαρβαρότητά του και να προλάβει ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα λαϊκών διεκδικήσεων, προσφέρει απλόχερα τα ναρκωτικά. Πόσο μάλλον όταν καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση, που θα περνάει ήδη σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας

Η αποθέωση της “ατομικής ευθύνης”, απουσία της κρατικής, έκανε πιο εμφανή τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Ενέτεινε σε πλατιά λαϊκά στρώματα, διεθνώς, την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, ενώ η “κοινωνική αποστασιοποίηση” αύξησε τα αισθήματα εγκλωβισμού και μοναξιάς, δηλαδή παράγοντες που πυροδοτούν τη χρήση ναρκωτικών. Αυτά, σε συνδυασμό με τη χρόνια, ενορχηστρωμένη προσπάθεια του συστήματος να αθωώσει τη χρήση ναρκωτικών, δημιούργησαν το έδαφος για μεγαλύτερη ζήτηση, για πέρασμα σε όλες τις θανατηφόρες χρήσεις.

Η υποβάθμιση των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, οι πολιτικές διάλυσης της πρόληψης και των κινήτρων για θεραπεία, το μάρκετινγκ της βιομηχανίας κάνναβης έδειξαν τα αποτελέσματά τους με τραγικό τρόπο, με τεράστια αύξηση των πωλήσεων.

Ο καπιταλισμός μάς φέρνει “ασφυξία”!

Μέσα στην πανδημία αποκαλύφθηκε γλαφυρά η διπλή στόχευση του καπιταλιστικού συστήματος μέσω των ναρκωτικών: Αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και κοινωνική καταστολή!

Την ώρα, λοιπόν, που κρινόταν η ζωή, κάποιοι συνέχιζαν να θησαυρίζουν πουλώντας το θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος βλέπουν ως οικονομική ευκαιρία την κάνναβη, αντί να σχεδιάσουν και να δαπανήσουν χρήματα για την πρόληψη, τη θεραπεία, την κοινωνική επανένταξη, τη θωράκιση συνολικά της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων!

Να νικήσει η ζωή!

Η χρήση και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά δεν είναι ούτε “αρρώστια” ούτε “ατομική επιλογή”, αλλά κοινωνικό φαινόμενο. Επηρεάζεται από τις αλλαγές των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, εξελίσσεται, παίρνει νέα χαρακτηριστικά.

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ότι η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά σημαίνει πρώτα και κύρια πόλεμο στο σύστημα που γεννά και αναπαράγει το φαινόμενο, δηλαδή τον καπιταλισμό.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, το οργανωμένο κίνημα των γυναικών, τους εκπαιδευτικούς να έχουν πάντα στο επίκεντρο της δράσης τους το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά δίπλα στην πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για συλλογικές συμβάσεις, για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

Οι νέες και οι νέοι της Σκοπέλου να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους με αγώνα ενάντια στην πολιτική της ναρκω-κουλτούρας,  που θέλει τους νέους και τις νέες με “θολωμένο μυαλό” και σκυμμένο κεφάλι! Να αντισταθούν μαχητικά στην επίθεση στα δικαιώματά τους! Να διεκδικήσουν ασφαλείς και σύγχρονους δωρεάν χώρους άθλησης και πραγματικής ψυχαγωγίας, υποδομές για ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία και επαφή με όλες τις τέχνες! Γιατί οι συναρπαστικές στιγμές, οι πραγματικές συγκινήσεις κρύβονται μέσα στην ίδια τη ζωή, στον αγώνα για έναν κόσμο πραγματικά ελεύθερο, όπου ο λαός και η νεολαία “θα μπορούν να ανασαίνουν”…

Ψάξ’ το παραπάνω… Διάβασε τις θέσεις της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στο site της ΚΝΕ, www.kne.gr!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ! ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ!

Σκόπελος, 21/6/2020

www.magnesia.tv

©MAGNESIA.TV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ