ΚΟΒ ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Τα μέτρα στην Εστίαση δεν αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα των επαγγελματιών και εργαζομένων

0
42
Kke

Τα μέτρα της κυβέρνησης στην Εστίαση δεν αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα των επαγγελματιών και των εργαζομένων του κλάδου

Το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την επανεκκίνηση της Εστίασης, κάτω από την πίεση και τις αντιδράσεις, δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας τα αδιέξοδα των επαγγελματιών και των εργαζομένων, σε έναν κλάδο που παραμένει για πάνω από 7 μήνες κλειστός, από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Είναι προσανατολισμένο σε συγκεκριμένες κατηγορίες του κλάδου, ενώ χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις αποκλείονται. Επίσης, τίθεται ως κριτήριο μόνο ο τζίρος του 2020, ενώ τα καταστήματα αυτά παραμένουν κλειστά σχεδόν ένα 4μηνο και το 2021.

Οι πιο μικροί επαγγελματίες δεν αντιμετωπίζουν απλά πρόβλημα ρευστότητας, αλλά επιβίωσης. Τα μισοδανεικά που δίνονται μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, για όσους την παίρνουν, εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού στις υποχρεώσεις που τρέχουν.

Τα ίδια τα μέτρα  είναι μιας χρήσης. Μαζί με το τέλος των περιορισμών, την επόμενη μέρα αρχίζει ο Γολγοθάς. Φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί θα μπουν σε καθεστώς ρύθμισης και θα προστεθούν στις προηγούμενες ρυθμίσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να διεκδικηθεί η ψήφιση των ουσιαστικών μέτρων στήριξης που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, να δυναμώσει η  πάλη βιοπαλαιστών –ελεύθερων επαγγελματιών για:

 -Χορήγηση σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

– Επιπρόσθετο ειδικό επίδομα στους επαγγελματίες της εστίασης για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους.

– Διαγραφή τμήματος των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

– Να μετατραπεί ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

– Να ενταχθούν στο μέτρο επιδότησης παγίων οι αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

– Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

– Να διαγραφούν τα χρέη για τον κλάδο Υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την Υγεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.

– Αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

– Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

– Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Σκόπελος,  04/04/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ