Αλλαγές στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας φέρνει το «τσουνάμι» κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ. Η ιλιγγιώδης εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται ότι ξεπέρασε τους υπολογισμούς και προκάλεσε ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, με αποτέλεσμα να εξετάζεται εκ νέου το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε μόλις ένα 24ωρο πριν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, το μεσημέρι της Τετάρτης θα ανακοινωθούν οι νέες αποφάσεις και η εφαρμογή τους θα αρχίσει από τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό, στις 09:30 την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του προέδρου της Επιτροπής των Ειδικών Σωτήρη Τσιόδρα, όπου θα αναλυθεί διεξοδικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
α ακολουθήσει στις 12:00 συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά την οποία θα εξεταστεί τόσο η επάρκεια του πακέτου των μέτρων υπό το φως των νέων δεδομένων, όσο και ο χρόνος της εφαρμογής τους.
Εν συνεχεία, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, βάσει της νέας εισήγησης της Επιτροπής, με έναρξη εφαρμογής από τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου.
Ρεβεγιόν στο σπίτι
Τόσο από τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων, όσο και από τις παρεμβάσεις καθ’ αυτές που θα αποφασιστούν, προκύπτει με ασφάλεια το συμπέρασμα ότι το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα γίνει στο σπίτι και όχι σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείνουν οι χώροι εστίασης και διασκέδασης από τις 22:00 -και όχι τα μεσάνυχτα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Επιπλέον, ανοιχτό είναι το θέμα της απαγόρευσης της μουσικής, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την ανακοίνωση των μέτρων τη Δευτέρα.
Θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς οδηγίες για όλα, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «ακόμη και για τα ρεβεγιόν στα σπίτια». Υπό αυτήν την έννοια, εκτός από τη διενέργεια τεστ πριν από το ρεβεγιόν που έχει ήδη συστήσει η κυβέρνηση, μέσω παροχής δωρεάν self test στους πολίτες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω συστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι υπήρχε πρόβλεψη για αριθμό ατόμων που μπορούσαν να παραβρίσκονται σε ένα ρεβεγιόν ή εορταστικό τραπέζι.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι εξετάζεται αυξημένο testing για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ώστε να αυτό να γίνει με ασφάλεια, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ότι δεν υπάρχει σκέψη για μη άνοιγμα σχολείων, ενώ σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, σημείωσε ότι μετά από 15 ημέρες εφόσον τηρηθούν τα μέτρα, θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία για τη λειτουργία των γηπέδων.
Ο ίδιος είπε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη σε εκκλησίες, θέατρα και κινηματογράφους είναι επαρκή.
Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι θα ισχύουν έως τις 16 Ιανουαρίου είναι:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη (η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας) τόσο στις υπεραγορές σουπερμάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Γενική σύσταση είναι να γίνεται χρήση της μάκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε κάθε περίσταση συνωστισμού.
- Στο χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 12.00 το βράδυ και δεν επιτρέπεται η διασκέδαση για ορθίους. Στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα και θα ισχύσουν και μετρικές αποστάσεις. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, η οποία στην παρούσα φάση εξακολουθεί να επιτρέπεται.
- Όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα τα γήπεδα, όπου όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας έχει παρατηρηθεί μη τήρηση μέτρων, επιβάλλονται περιορισμοί στην παρακολούθηση από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο 1.000 άτομα. Εάν τα μέτρα δεν τηρηθούν, όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
- Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με τεστ PCR 48 ωρών.
- Επιπλέον όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών, ενώ περιορίζεται και η είσοδος ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
- Όσον αφορά την τηλεργασία, θα εφαρμοστεί τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όσο και ιδιωτικές εταιρείες έως ποσοστού 50%, ενώ θα υπάρξει και κυλιόμενο ωράριο, που θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων σε κάθε υπηρεσία.
Δημόπουλος στο CNN Greece: Μεγάλη η διασπορά, τα μέτρα μπορούν μόνο να καθυστερήσουν το 5ο κύμα
Στον απόηχο της ανακοίνωσης των 21.657 νέων κρουσμάτων, μιλώντας στο CNN Greeceo γιατρός και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος σημείωσε ότι δεν έχουμε ακόμα σαφή δεδομένα για το αν έχει επικρατήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος στη χώρα μας, ενώ υπάρχουν σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από αυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο,η διασπορά είναι τόσο μεγάλη και στην παρούσα φάση μπορούμε μόνο να μιλάμε για καθυστέρηση του πέμπτου κύματος.
Στο ερώτημα αν επαρκούν τα μέτρα που έχουμε, ή θα πρέπει να ληφθούν νέα, και ενδεχομένως νωρίτερα, ο κ. Δημόπουλος απαντά:
«Πρέπει να δούμε την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων που έχουμε σήμερα σε πρώτη φάση και επίσης να δούμε από τα χιλιάδες κρούσματα που έχουμε κάθε μέρα, ποια θα είναι η επίπτωση, σε τι ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Γιατί μπορεί να έχουμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων, αλλά ο αριθμός των ατόμων που νοσούν βαριά φαίνεται να είναι μικρότερος. Επομένως πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Προς το παρόν, κρατάμε τα μέτρα όσο μπορούμε περισσότερο, εμβολιαζόμαστε, κάνουμε την τρίτη δόση όσο γίνεται πιο γρήγορα και βλέπουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».
«Είναι τόσο μεγάλη η διασπορά που δεν ξέρω αν επιπλέον μέτρα ή διαφορετικού είδους μέτρα θα μπορούσαν να έχουν κάποια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», τονίζει.
Παυλάκης: Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί το φθινόπωρο
«Δεν αγνοούμε τον ιό, γιατί μπορεί να καταστραφούμε. Δεν μπορούμε να λέμε ότι η πανδημία στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από οποιονδήποτε έλεγχο» δήλωσε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.
Τόνισε πως τα μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν από το φθινόπωρο και πως θα πρέπει να επικρατήσει η «σοφία των ειδικών».
«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας δεν θα πρέπει να κάνουμε τα γνωστά λάθη και να κάνουμε μόνο καινούρια λάθη» τόνισε.
«Tσουνάμι» κρουσμάτων
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον σοκαριστικό αριθμό των 21.657 νέων κρουσμάτων, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα και αύξηση με γεωμετρική πρόοδο συγκριτικά με τα στοιχεία των προηγούμενων 24ωρων. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, 9.882 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 2.665 στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 60 θανάτους σε ένα 24ωρο. O αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερός – στους 635 ασθενείς-, ωστόσο αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρα, έκρηξη ιικού φορτίου εντοπίζεται στα λύματα περιοχών όπως η Αττική, τα Ιωάννινα και η Κέρκυρα.
cnn.gr