Κωνσταντίνος Λούλης: Δώρισε το σπίτι του στο πρότυπο των μεγάλων ευεργετών

0
22
Kostantinos Loulis Kibotos Tou Kosmou

Ο γνωστός βιομήχανος Κωνσταντίνος Λούλης, οπωσδήποτε δεν είναι ένας συνηθισμένος εκπρόσωπος του «χρήματος».

Με πολιτική, συγγραφική κι ευρύτερα χριστιανική δράση έχει απασχολήσει στο πέρασμα των ετών ποικιλοτρόπως τα ΜΜΕ. Κάποιοι στέκονται στη στενή του σχέση με το Άγιο Όρος, πολιτικός διοικητής του οποίου εξάλλου ήταν κατά την περίοδο 1989 – 1991.

Με ξεκάθαρες πολιτικές απόψεις είχε συντελέσει τα μέγιστα στην ανανέωση του κόμματος της ΝΔ όντας στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Παρά το ότι δεν θέλησε κάποιου είδους πολιτικό αξίωμα (αν και ακόμα και σήμερα του προτείνονται θέσεις ευθύνης), υπήρξε εκείνος που για πρώτη φορά μηχανογράφησε τη ΝΔ και που επιχείρησε να κινηθεί εκσυγχρονιστικά στη δεκαετία του ’80, σε έναν χώρο συντηρητικό κι εν μέρει αμήχανο να αντιδράσει σε μια περίοδο κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ κι επένδυσης στον λαϊκισμό.

Το πέρασμα του ιδίου από τα κοινά αλλά και της έχουσας βαθιές ιστορικές ρίζες οικογένειας του το κατέγραψε σε ένα εξαιρετικό έργο, το βιβλίο του «η επιβίωση της Ελλάδος μέσα από διαδοχικά θαύματα», το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα best sellers των τελευταίων ετών.

Γόνος ηπειρώτικης οικογένειας εμπόρων και αλευροποιιών, από την οποία έχουν αναδειχθεί δύο βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, οι Γεώργιος και Αλκιβιάδης Λούλης, ο ίδιος με την τελευταία του προσφορά όμως επιδιώκει και κάτι παραπάνω: τη συνέχιση της μεγάλης των Ηπειρωτών «σχολής» των δωρητών. Των ευεργετών, που δεν μένουν αμέτοχοι μπροστά στον κοινωνικό πόνο και που τους αφορά το «κοινό καλό».

Σε μια άγνωστη στο ευρύ κοινό προσφορά του, ο Κωνσταντίνος Λούλης λοιπόν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 19:00 το απόγευμα θα βρεθεί δίπλα στον γνωστό για την κοινωνική του προσπάθεια δημιουργό της Κιβωτού του Κόσμου πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά που ενεργά βοηθά, στα εγκαίνια του νέου κέντρου της Κιβωτού στο Δίμηνι Βόλου.

Το καινούργιο παράρτημα, αποτελεί προσφορά του αλευροβιομηχάνου, καθώς είναι το πρώην σπίτι του, μια κατοικία μεγάλης αξίας την οποία αποφάσισε αντί να πουλήσει έναντι πολύ μεγάλου τιμήματος σε Άραβα επενδυτή, να τη χαρίσει (μαζί με ένα επίσης σημαντικό ποσό) για τη δημιουργία παραρτήματος της Κιβωτού του Κόσμου στη Στερεά Ελλάδα.

Σε μια άγνωστη ιστορία αγαθοεργίας και συνέχισης της κληρονομιάς των Ηπειρωτών ευεργετών, ο κ. Λούλης αρχικά είχε βάλει πωλητήριο στο οικογενειακό αυτό σπίτι προσελκύοντας το ενδιαφέρον Άραβα επενδυτή ο οποίος πλήρωνε μάλιστα όσο όσο. Ενώ τα συμβόλαια ήταν σχεδόν αίτημα, η διάθεση του ξένου επιχειρηματία να αντικαταστήσει το μικρό εκκλησάκι που το κτήμα του Έλληνα βιομήχανου φιλοξενούσε σε έναν ιδιωτικό μικρό τζαμί, τον έκανε να υπαναχωρήσει. Τις ίδιες ακριβώς ημέρες, επισκέφθηκε το χώρο ως φιλοξενούμενος του Κωνσταντίνου Λούλη ο πατέρας Αντώνιος.

Όταν ο αλευροβιομήχανος γνώρισε το δράμα των μικρών παιδιών που η Κιβωτός του Κόσμου φιλοξενεί κι ερχόμενος τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος και τα τρία μικρά σε ηλικία παιδιά σε επαφή με τα ταλαιπωρημένα αυτά παιδιά, η απόφαση δωρεάς του χώρου και του κτήματος που υπάρχει υπήρξε άμεση. Σαν να μην έφθανε αυτό, ο Κωνσταντίνος Λούλης ανέλαβε και τα έξοδα προσαρμογής του χώρου στο Δίμηνι Βόλου.

Το δωρηθέν αγρόκτημα έκτασης 25 στρεμμάτων, σε μία ακριβή περιοχή του Βόλου, με θέα την πόλη, εκτός από το κυρίως κτίριο της οικίας του Κώστα Λούλη, περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις που λειτουργούν ελαιοτριβείο και τυροκομείο, πετρόμυλος, αλλά και θερμοκήπια οπωρολαχανικών, όπως και εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα οικόσιτα ζώα.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
newmoney.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ