Κ. Νοτοπούλου στο Ράδιο ΕΝΑ: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν μείνει παντελώς ακάλυπτοι

0
16
Νοτοπουλου

Ανασύνταξη, αναδιοργάνωση και στήριξη των ανθρώπων του τουρισμού επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με την τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου να ζητά από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για τον τουρισμό, κάνοντας λόγο για ένα Υπουργείο Τουρισμού που …δεν βλέπει. Η κ. Νοτοπούλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη εξηγώντας τη γραμμή στήριξης, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έριξε τα βέλη της στην κυβέρνηση, λέγοντας πως βρήκε πεδίο και μοιράζει σκανδαλωδώς δωράκια στους δικούς της ανθρώπους.

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ της κ. Νοτοπούλου, των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ.κ. Μεϊκόπουλου και Παπανάτσιου αλλά και τοπικούς φορείς του τουρισμού, στην οποία έγινε λόγος για τα προβλήματα που υπάρχουν με την κ. Νοτοπούλου να σημειώνει πως είναι εμφανής και πρόδηλη η ανησυχία των επαγγελματιών.

Σχολιάζοντας η ίδια τα μέτρα της κυβέρνησης, επεσήμανε πως αυτά είναι εξαιρετικά ελλιπή στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος συνεισφέρει κατά 25% στο ΑΕΠ και αυτή τη στιγμή έχει μείνει σύμφωνα με την ίδια εντελώς απροστάτευτος.

«Οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν μείνει παντελώς ακάλυπτοι. Και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αποτελούν την αξία στον τουρισμό. Εάν στραφούν και δραστηριοποιηθούν σε άλλους κλάδους, αντί να εκπαιδευτούν και να στηριχθούν, αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός τουρισμός χάνει τη δύναμή του. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, αλλά και μετά», σημείωσε.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως τόνισε η κ. Νοτοπούλου ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει ένα πακέτο προτάσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν το έχει πράξει.
«Θα έπρεπε να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ζητούμε να ενισχυθεί με ένα γενναίο πακέτο ρευστότητας, κάθε τουριστική επιχείρηση, οι μεγάλες με άτοκο δανεισμό. Επιπλέον αυτό που προτείνουμε και είναι κάτι διαφορετικό και ουσιαστικό είναι κάθε μικρή και μεσαία τουριστική επιχείρηση, που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια τη δυνατότητα να μπει και να δανειστεί από το τραπεζικό σύστημα, να πάρει κεφάλαιο στήριξης, σαν κρατική ενίσχυση, μη επιστρεπτέου, από το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να κρατηθεί. Γιατί καλώς έχει γίνει η αναστολή φόρων, ΦΠΑ, εισφορών κτλ δεν θα πληρώσουν 30 Μαΐου, αλλά 30 Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουν, με ποιον τουρισμό όμως;», υπογράμμισε η τομεάρχης του Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόγραμμα στήριξης, στοχευμένο branding
Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε την αξία ενός προγράμματος στήριξης, παράλληλα με ένα στοχευμένο Branding σε καινούργιες αγορές, τροποποιημένο αλλά και θέσπιση κανόνων λειτουργίας των μονάδων . Μάλιστα η ίδια ανέφερε πως άλλες χώρες και η Κύπρος τους νέους κανόνες λειτουργίας τους «τρέχουν» αυτή την περίοδο, σε αντίθεση με την Ελλάδα που κανείς δεν βγαίνει να δώσει ένα πρωτόκολλο λειτουργίας. «Είναι σαν να μην έχουμε Υπουργείο Τουρισμού αυτή την περίοδο», σχολίασε η ίδια.

Στο μεταξύ η κ. Νοτοπούλου ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί ως μια πρώτη καλή στόχευση σε νέες αγορές, όπως οι αραβικές και οι βαλκανικές, που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορωνοϊό, όμως η στάση της χώρας πρέπει να αποτελέσει πεδίον περισσότερης μελέτης.
Η ίδια ανέφερε πως ήρθε η ώρα το Υπουργείο Τουρισμού να αναβαθμιστεί, να υπάρξει νέα εθνική στρατηγική, ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού και καλές συμφωνίες με tour operators.

«Για να επιβιώσουν οι μικρές επιχειρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα γενναίο πακέτο κοινωνικού τουρισμού. Να δοθούν 200 εκ. με έμφαση σε ηλικίες κάτω των 30, σε γιατρούς ως μια ακόμη μία αναγνώριση του έργου τους, σε εργαζόμενους κτλ. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια το γεγονός ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή. Η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τον τουρισμό», επεσήμανε.

Η κυβέρνηση μοιράζει σκανδαλωδώς δωράκια
Εκτός όμως από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό η κ. Νοτοπούλου σχολίασε και την ανάθεση σε ιδιωτική επιχείρηση της διαφήμισης για τον τουρισμό απευθείας και χωρίς διαγωνισμό.
«Η κυβέρνηση πάει βλέποντας και κάνοντας συνολικά και για τον τουρισμό δεν βλέπει καν. Το μόνο που βλέπει είναι ένα πεδίο να μοιράσει σκανδαλωδώς δωράκια στους δικούς της ανθρώπους κι έτσι εξηγούνται και οι στάσεις πολλών εκπροσώπων φορέων τουριστών επιχειρήσεων, που αντί να ζητούν και να προτείνουν μέτρα στήριξης, λιβάνιζαν την κυβέρνηση.

Η ανάθεση στη Marketing Greece της δυνατότητας να συνάπτει συμβάσεις με το δημόσιο κατ’ αποκλειστικότητα, δημόσιο εννοούμε το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και όλους τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, Δήμους και Περιφέρειες, χωρίς ανώτατο οικονομικό πλαφόν, πρόκειται για μια επαναφορά μονοπωλίου στην αγορά του 2020 και μάλιστα σε μια περίοδο, που ο τουρισμός είναι στην εντατική», είπε χαρακτηριστικά η ίδια και συμπλήρωσε πως η διευθύνουσα σύμβουλος της εν λόγω εταιρείας στην Ελλάδα, έχει τεθεί μέλος στην ομάδα εργασίας , που θέσπισε πρόσφατα ο Υπουργός Τουρισμού, η οποία θα εισηγείται στον Υπουργό πως θα προχωράει το branding της Ελλάδος και ο Υπουργός θα υπογράφει και θα εκτελεί η ίδια.

Να αξιοποιηθούν τα στελέχη του ΕΟΤ
Η έλευση της εταιρείας, χωρίς διαγωνισμό, βάζει στην άκρη τον ΕΟΤ, σύμφωνα με την κ. Νοτοπούλου, ο οποίος λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, με ένα εξαιρετικά καταρτισμένο προσωπικό, ενώ η συμβολή του στην προβολή της χώρας που είχε τα προηγούμενα χρόνια κατά 50% τουλάχιστον οφείλεται σε εκείνον.

« Ας μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο τουρισμός έκανε κάθε μέρα ρεκόρ. Η δουλειά που έγινε από τη χώρα μας ήταν σημαντική. Σήμερα πετάνε τον ΕΟΤ από τη μέση, τον εθνικό φορέα προβολής και τουρισμού, πάνε σε μια ιδιωτική εταιρεία, που δεν θα σχολιάσω εάν είναι καλή ή κακή, μια χαρά είναι, όμως δίνουν τη δυνατότητα χωρίς πλαφόν να αρχίσει να μοιράσει δημόσιο χρήμα σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Άρα το δημόσιο μετατρέπεται σε ένα λογιστήριο, με μόνο αποκλειστικό εργολάβο μία συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες», κατέληξε η Βουλευτής.

e-thessalia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ