Δημοσιεύθηκε
Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε σήμερα στην ολομέλεια για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής σημειώνοντας πως θα έπρεπε να συζητηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και το σχέδιο στήριξης της κοινωνίας για την επόμενη περίοδο, αλλά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στο παρόν σχέδιο νόμου. Η κα .Παπανάτσιου ανέφερε πως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο Μεσοπρόθεσμο, η Κυβέρνηση δεν παρουσιάζει κάποιο σχέδιο, απλά περιγράφει μία κατάσταση. Ταυτόχρονα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα μέτρα στήριξης καταργούνται το 2022-2023 στα ΜΜΕ όμως, η Κυβέρνηση εμφανίζει μία μαγική εικόνα, όπου οι Υπουργοί μοιράζουν ενισχύσεις και μέτρα ανακούφισης. «Αυτή η πρακτική οδηγεί σε απαξίωση της συζήτησης στη Βουλή», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου.
Ταυτόχρονα η Βουλευτής ανέφερε πως πλέον η Κυβέρνηση αποδέχεται ότι η Ελλάδα το 2020 είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση στην οικονομία, με την ύφεση να καταγράφει το ποσοστό του 8,2%. Το σχέδιο νόμου δικαιώνει και σε άλλο ένα σημείο τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ανάγκη της κρατικής παρέμβασης, καθώς παραδέχεται πως τα μέτρα μετρίασαν την ύφεση, αλλά καταλόγισε στην Κυβέρνηση πως «αγοράζει» το μισό επιχείρημα, καθώς στην υλοποίηση του, πράττει τ’ αντίθετα υπογραμμίζοντας πως, «Μιλάτε για εντατικοποίηση της στήριξης, αλλά από τους πίνακες που παραθέτετε βλέπουμε ότι η παροχή ρευστότητας το 2020 άγγιξε με το ζόρι τα 8 δις».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αυξημένα πλεονάσματα, και αναρωτήθηκε αν το 2,8 και το 3,7 για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, είναι συμπιεστικά για την οικονομία της χώρας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια για πολύ μικρότερα πλεονάσματα, η Νέα Δημοκρατία κατακεραύνωνε την δημοσιονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η κα. Παπανάτσιου ζήτησε από τους Υπουργούς να ενημερώσουν την αντιπροσωπεία και τους πολίτες τι ακριβώς έχει συζητήσει η Κυβέρνηση με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ενώ υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση επί της ουσίας μιλάει για μία δημοσιονομική προσαρμογή πάνω από εννιά ποσοστιαίες μονάδες, μέχρι το 2023 που επιστρέφουμε σε πλεονάσματα.
Η πρώην Υπουργός ανέφερε πως οι προβλέψεις της Κυβέρνησης είναι έωλες και σημείωσε πως, «Είμαστε λίγο δύσπιστοι γιατί έχετε πέσει έξω σε όλες σας τις προβλέψεις από την αρχή της Πανδημίας. Ο πραγματικός ρυθμός των επενδύσεων που αναφέρει η Κυβέρνηση, στο 30%, δεν έχει φτάσει ποτέ ξανά σε τέτοια επίπεδα, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατευθύνονται προς την κοινωνία». Σχετικά με την αυξημένη αποταμίευση, τόνισε πως αυτή οφείλεται στην αβεβαιότητα και τον φόβο των πολιτών για το μέλλον. «Ο φόβος και η αβεβαιότητα οφείλονται στις ακραία νεοφιλελεύθερος που νομοθετεί η Κυβέρνηση, όπως ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας και αντεργατικός νόμος του κ. Χατζηδάκη. Ξεχνάτε ότι η Υγειονομική κρίση φανέρωσε τα όρια του ιδιωτικού τομέα και την ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα» υπογραμμίζοντας πως το Μεσοπρόθεσμο κάνει αναφορά σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, για το νερό, το ρεύμα, στις συντάξεις, στην υγεία και τόνισε πως,.
Η κα. Παπανάτσιου αναρωτήθηκε τι έχουν να περιμένουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι/ες από το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από απλήρωτες υπερωρίες και ρευστοποίηση περιουσιών. «Εμείς αντιλαμβανόμαστε την ιστορική βαρύτητα της νέας εποχής και ζυγίζουμε τα ερωτήματα που γέννησε η Πανδημία», και συνέχισε, «Έχουμε καταθέσει προτάσεις για την στήριξη της Υγείας, την επανεκκίνηση της οικονομίας, για το ταμείο ανάκαμψης, και για το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που προβλέπει πως οι νέοι/ες αυτής της χώρας πρέπει να δουλεύουν λιγότερο και να αμείβονται περισσότερο. Η αύξηση του ΑΕΠ δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν συμβαδίζει με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφία της κοινωνίας κι αν δεν στηρίζεται σ’ ένα σύγχρονο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο».
Κλείνοντας, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως, «Καταψηφίζουμε τις προτάσεις και στεκόμαστε απέναντι, μαζί με την κοινωνία, μαζί με τη νεολαία που λοιδορήσατε, χτυπήσατε και τώρα προσπαθείτε να την εξαγοράσετε. Σας λέμε ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιο σας».