ΜέΡΑ25: Αλλαγή στη σειρά εξέτασης φακέλων αδειοδότησης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού

0
14
Eea

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις»

 

ΘΕΜΑ: Αλλαγή στη σειρά εξέτασης φακέλων αδειοδότησης από την Ε.Ε.Α.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) δημιουργήθηκε με το άρθρο 77 του Ν.2725/1999 και λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, τελώντας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ό,τι αφορά διοικητικά θέματα.

Η επταμελής επιτροπή έχει αρκετές διαφορές, ασκώντας διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο στις Α.Α.Ε. και τα Τ.Α.Α., ελέγχοντας τους αθλητικούς συνδέσμους, χορηγώντας, μεταξύ άλλων, τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού για συμμετοχή στα πρωταθλήματα.

Σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα διαδικασία, ο έλεγχος ξεκινά με τις άδειες που αφορούν το ποδόσφαιρο καθώς προηγείται η εξέταση φακέλων που έχουν υποβληθεί από ΑΑΕ με γνώμονα το γεγονός πως οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ΑΑΕ ξεκινούν νωρίτερα από τα υπόλοιπα αθλήματα. Όταν ο έλεγχος αυτών ολοκληρωθεί, προχωρά η διαδικασία με τα υπόλοιπα.

Ακριβώς λόγω του μεγάλου αριθμού των φακέλων που εξετάζονται για το άθλημα του ποδοσφαίρου και παρά τις προσπάθειες των μελών της ΕΕΑ, δημιουργούνται καθυστερήσεις για τα υπόλοιπα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βόλεϊ, με τις σχετικές συνεδριάσεις για την πετοσφαίριση να πραγματοποιούνται και να ολοκληρώνονται περίπου μια εβδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Έτσι, μια χρονοβόρα διαδικασία ολοκληρώνεται λίγες μέρες προτού ξεκινήσουν οι αγώνες, με αποτέλεσμα πολλοί αθλητές να παραμένουν σε καθεστώς ανασφάλειας και να μην γνωρίζουν τι να κάνουν αφού από τη μία πλευρά δεν είναι σίγουροι για το αν η ομάδα τους θα λάβει άδεια να αγωνιστεί άρα κι αν οι ίδιοι θα παίξουν ενώ, από την άλλη, μην έχοντας σαφή εικόνα, αδυνατούν να προχωρήσουν σε μεταγραφή σε άλλη ομάδα.

Ταυτόχρονα, προκύπτουν διάφορα επιμέρους θέματα που δυσχεραίνουν την κατάσταση στο επαγγελματικό βόλεϋ καθώς δεν εφαρμόζεται πλήρως ο Ν. 4603/2019 άρα και οι ευνοϊκότερες για τους αθλητές διατάξεις του άνω νόμου που αφορούν σε πληρέστερο έλεγχο των ΤΑΑ σωματείων από την ΕΕΑ, ώστε να μπορεί πλέον να ελέγχει η ΕΕΑ όχι μόνο μόνο τελεσίδικες δικαστικά αποφάσεις που αφορούν οικονομικές εκκρεμότητες, αλλά και άμεσες οικονομικές διαφορές από τη περασμένη αγωνιστική σεζόν γεγονός που θα βελτίωνε τα τεκταινόμενα και την ισχύουσα κατάσταση στο επαγγελματικό βόλεϋ.

Παράλληλα, η έως τώρα πρόβλεψη για μια μόνο μεταγραφική περίοδο δεν επιτρέπει την κινητικότητα των αθλητών στα ερασιτεχνικά σωματεία.

Για τους λόγους αυτούς,

Προτείνουμε προσθήκη άρθρων στο νομοσχέδιο με το εξής περιεχόμενο:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προτίθενται άρθρα:

ΑΡΘΡΟ ………….

«Η εξέταση των φακέλων αδειοδότησης από την ΕΕΑ θα γίνεται με αντίστροφη σειρά, ξεκινώντας από τα αθλήματα που απαιτούν λιγότερο χρόνο για την εξέταση των κατατεθέντων φακέλων».

ΑΡΘΡΟ  ………..

«Στις αρμοδιότητες της ΕΕΑ κατ’ εφαρμογή των οριζόμενων του Ν. 4603/2019 δίδεται η δυνατότητα να εξετάζει εκκρεμείς υποθέσεις οικονομικών διαφορών της τρέχουσας περιόδου κι όχι μόνο τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν οικονομικές εκκρεμότητες»

ΑΡΘΡΟ ……….

«Δημιουργείται δεύτερη μεταγραφική περίοδος τον Ιανουάριο κάθε έτους για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία πετοσφαίρισης με στόχο τη διευκόλυνση της κινητικότητας των αθλητών»

ΑΡΘΡΟ ………

Στο άρθρο 87 του ν.2725/1999, όπως ισχύει, διατηρείται το άρθρο ζ) και προστίθεται παρ. η) ως κατωτέρω:

«Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, στις συμφωνίες της παραγράφου 1 μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και αυτές που αφορούν, είτε τρόπους σταδιακής εξόφλησης οφειλών των ΚΑΕ ή ΤΑΑ προς τους αθλητές τους, είτε  και ισομερώς συγκροτούμενα από τις συμβαλλόμενες πλευρές (ομοσπονδίας, αθλητών και επαγγελματικού συνδέσμου) διαιτητικού χαρακτήρα όργανα ή επιτροπές για τον έλεγχο συμμόρφωσης των μερών στις παραπάνω συμφωνίες.

Τα πορίσματα των συγκεκριμένων οργάνων ή επιτροπών είναι δεσμευτικά αναφορικά με την αδειοδότηση των ΚΑΕ ή ΤΑΑ από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και το χρόνο έκδοσης των σχετικών εκ μέρους της αποφάσεων, σύμφωνα με τα , κατά τα λοιπά, προβλεπόμενα στο ν.4603/2019, όπως αυτός αντικατέστησε τα άρθρα 77 επ. του παρόντος, και μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ν.4603/2019, όπως τα άρθρα 77 επ. ισχύουν σήμερα.»

16 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Φωτεινή Μπακαδήμα

Βουλευτής Β’ Πειραιά ΜέΡΑ25

www.magnesia.tv

©MAGNESIA.TV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ