Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός σεισμού συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη. Συζητήθηκαν οι αρμοδιοότητες του κάθε φορέα και το σχέδιο που θα πρέπει να συντάξουν οι δήμοι.
Πρόσφατα ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για την Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση των Σεισμών με την κωδική ονομασία «Εγκέλαδος». Όπως τόνισε η κ. Κολυνδρίνη, “είναι γνωστό ότι η περιοχή της Μαγνησίας και των Σποράδων είναι μία σεισμογενής περιοχή και μετά και τον πρόσφατο σεισμό της Σάμου επιβάλλεται να είμαστε συντονισμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο σεισμικό φαινόμενο, που όλοι απευχόμαστε. Ως ΠΕΜΣ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από την πλευρά μας και παρόλο που ο ρόλος μας βάσει του Σχεδίου, είναι κυρίως συντονιστικός, βρισκόμαστε και πρακτικά σε ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει”.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα κοινοποιηθεί έγγραφο προς όλους τους Δήμους της Μαγνησίας και Σποράδων με σκοπό από την πλευρά τους να συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης για κάθε Δήμο. Το σχέδιο αυτό ενδεικτικά θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων α) τη προσωρινή/αμεση στέγαση των πληγέντων σε τουριστικά καταλύματα, τουριστικούς χώρους κλπ, β) τον προσδιορισμό και την οργάνωση των υπαίθριων χώρων ικανών για την διαβίωση των πληγέντων μετά από σεισμό (χώρος καταυλισμού), γ) την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών κ.α.. Για το λόγο αυτό ο κάθε Δήμος οφείλει να συστήσει Ομάδα Εργασίας που θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, καθώς επίσης και με τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων της κάθε περιοχής. Μετά την εκπόνηση των σχεδίων δράσης θα επαναληφθεί συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. για να συζητηθούν πρακτικά θέματα που θα έχουν στο μεταξύ προκύψει και οφείλουν να διευκρινιστούν.
Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ισχύουν για τις έκτακτες ανάγκες σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι από κάθε άποψη και σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό και θα επέμβουν για βοήθεια όποτε και αν κληθούνε. Οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους, στάθηκαν κυρίως στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους Δημάρχους των Σποράδων για τη δυσκολία της προσβασιμότητας στα νησιά, που δυσχεραίνουν τη μετάβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.