Μετά το 2030 η συζήτηση για σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας- Βόλου

0
10
Μετά το 2030 η συζήτηση για σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας Βόλου
Φωτό αρχείου

Απάντηση του ΟΣΕ στους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης

Στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών μετέφεραν οι Βουλευτές της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Αβδελάς και Χήτας το όραμα- αίτημα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών

«Ασκληπιός» και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, για  σιδηροδρομική σύνδεση των Λιμένων Βόλου και Ηγουμενίτσας.  Σύμφωνα με απάντηση όμως του ΟΣΕ αυτό το ενδεχόμενο θα εξεταστεί μετά το 2030, όταν και αναμένεται η ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας -Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσα.

Οι δύο οργανώσεις των αποδήμων  όπως μετέφεραν στην ερώτησή τους οι Βουλευτές «οραματίζονται και προτείνουν τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο λιμανιών Ηγουμενίτσας και Βόλου ως μια υπερταχεία μεσογειακή γέφυρα που θα μπορούσε να συνδέσει το Αιγαίο με το Ιόνιο».

Παρόλα αυτά ο ΟΣΕ απαντά πως η  σιδηροδρομική σύνδεση των δύο λιμένων Ηγουμενίτσας -Βόλου θα γίνει εφικτή μετά την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας -Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, η οποία αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου του κεντρικού δικτύου ΟΕΜ. Η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας -Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας χαρακτηρίζεται στον χάρτη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών ως υπό κατασκευή ,με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, εφόσον ανήκει στο κύριο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.

Όσον αφορά την μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού του Βόλου με την Α’ ΒΙ.ΠΕ., τη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, το Αεροδρόμιο της Αγχιάλου και τον Αλμυρό , βρίσκεται σε διαδικασία ανάθεσης από τον ΟΣΕ με χρηματοδότηση από πόρους ΠΔΕ.

Τέλος έργα της «Εγκατάστασης Ηλεκτροκίνησης, Σηματοδότησης – Τηλεδ/οίκησης και ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα» και της «Ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας/σας-Βόλου», είναι αντικείμενα της ΕΡΓΟΣΕ και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή