Μετρούν πληγές στο νησί της Σκοπέλου μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση

0
15
DCIM100GOPROGOPR0839.
DCIM100GOPROGOPR0839.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί ο Δήμος Σκοπέλου, επαγγελματίες και κάτοικοι, για να κλείσουν οι πληγές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν μεγάλο τμήμα του νησιού.

Το κατεπείγον αίτημα που υποβλήθηκε στην πολιτεία, προκειμένου να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω ισχυρής χαλαζόπτωσης, ισχυρής βροχόπτωσης και ανεμοθύελλας, οι κοινότητες Γλώσσας, Κλήματος μέχρι και τον οικισμό του Πανόρμου, αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί.

Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι ολονύκτιες προσπάθειες αποκατάστασης, της βατότητας του επαρχιακού δικτύου, με την συνδρομή μισθωμένων μηχανημάτων, ενώ ολική καταστροφή έχει σημειωθεί στις ελαιοκαλλιέργειες των παραπάνω περιοχών, λίγες μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο, με τον αντιδήμαρχο Σκοπέλου, Αριστείδη Βούλγαρη, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι απαιτείται η συνδρομή της πολιτείας για την πλήρη αποκατάσταση των δρόμων, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού και του δασικού οδικού δικτύου, που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.

Σε απόγνωση βρίσκονται, στο μεταξύ, οι επαγγελματίες, ενώ χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της βιβλικής καταστροφής από την Εύα Καραμεσίνη, οι οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Λουτράκι και το Κλήμα. «Οι περιοχές Πάνορμος, Καστάνι, Ελιος, Γλώσσα και Λουτράκι δέχθηκαν πληγή από τα χθεσινά καιρικά φαινόμενα χαλαζιού.

Ως ανεμοστρόβιλος βομβάρδισε τις περιοχές αλύπητα το χαλάζι σε μέγεθος λεμονιού. Δέντρα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, αυτοκίνητα, μηχανάκια, τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες, κουφώματα, τζαμαρίες ξενοδοχείων, καταλυμάτων και σπιτιών και ότι ήταν εκτιθέμενο έξω τα «διέλυσε».

Ενα φαινόμενο που οφείλεται σίγουρα στην κλιματική αλλαγή. Κάθε φορά θα πρέπει να είμαστε, πλέον, σε ετοιμότητα, σε κάθε βροχή κάθε αέρα… γιατί οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες. Ευτυχώς, πάνω απ’ όλα, δεν θρηνήσαμε θύματα», υπογραμμίζει.

Επερώτηση της ΛΑΣ

Σχετικά με την έντονη βροχόπτωση-χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα στις 4/10/19, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις περιοχές του Νέου Κλήματος, της Γλώσσας, του Λουτρακίου και του Πανόρμου της Σκοπέλου, επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο κατέθεσε η ΛΑΣ Θεσσαλίας, αναφέροντας πως «αποδείχθηκε ότι το νησί εξακολουθεί να παραμένει ανοχύρωτο απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, που έχουν χτυπήσει έντονα και παλιότερα, όπως και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Αναστάσιος Τσιαπλές, Αποστόλης Νάνος, Βασιλική Μπακάση και Ζήσης Γκαραλιάκος ζητούν ενημέρωση για τις προθέσεις της περιφερειακής αρχής σχετικά με τα εξής:

* Να κηρυχτούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές Γλώσσας, Κλήματος, Λουτρακίου και Πανόρμου λόγω της βροχόπτωσης, χαλαζόπτωσης και ανεμοθύελλας που έπληξαν το νησί.

* Να γίνει άμεσα πλήρης καταγραφή των ζημιών στα σπίτια, τα καταστήματα και τα καταλύματα και να καταβληθεί σύντομα πλήρης αποζημίωση των πληγέντων. Ιδιαίτερη για την ταχύτατη εκτίμηση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, κύρια στα ελαιόδεντρα που καταστράφηκαν, από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή των αποζημιώσεων για όλη τη ζημιά.

* Να γίνει άμεσος καθαρισμός, συντήρηση και αποκατάσταση των καταστροφών στο επαρχιακό και δασικό οδικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, στις σχολικές μονάδες και στα λιμάνια στο Λουτράκι και το Νέο Κλήμα

* Να γίνουν άμεσα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των οικισμών της Σκοπέλου, όπως και στα άλλα νησιά των Βορείων Σποράδων.

taxydromos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ