Μητσοτάκης για ισότητα στην εργασία: «Να έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες να κάνουν πράξη τα όνειρά τους»

0
8
Μητσοτάκης για ισότητα στην εργασία: «Να έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες να κάνουν πράξη τα όνειρά τους»

Με τέσσερις ανθρώπους που βιώνουν τις διακρίσεις τόσο στην εργασία όσο και στην καθημερινότητά τους μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Συνέδριο «Ίσες ευκαιρίες στην εργασία», το οποίο διοργανώνουν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλά στον τομέα της αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρία.

Ακούγοντας τον παραολυμπιονίκη Αλέξανδρο Χέλμουτ Ταξιλδάρη – Αργυρό και Πρόεδρο του Συλλόγου Περπατώ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η κοινωνία των πολιτών και η αυτοδιοίκηση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

«Πρέπει να συναντηθεί η κεντρική πολιτική με την τοπική αυτοδιοίκηση με την κοινωνία των πολιτών και να βελτιώσει την κατάσταση. Για την παραολυμπιακή δραστηριότητα είπε ότι υπάρχουν εθνικές επιτυχίες που πρέπει να αναγνωριστούν και θα είναι μια κατάκτηση το Παραολυμπιακό κέντρο στην Ραφήνα. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 36 εκατομμυρίων και θα είναι μια σημαντική παρακαταθήκη που θα μας βοηθήσει να έχουμε τις υποδομές για να γίνουν και άλλες επιτυχίες και να παίρνουν ικανοποίηση οι συμμετέχοντες», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ειδικά για τον προσωπικό βοηθό είπε ότι είναι εξίσου σημαντικός για τον άνθρωπο με αναπηρία όσο είναι η οικογένειά του. Βοηθάει και το άτομο με αναπηρία να ζήσει την ζωή του αλλά και την οικογένεια να μην είναι μονοθεματική.

Ακούγοντας τις εμπειρίες που περιέγραψε η Χριστίνα Λεϊμονή, Marketing & Operations Director For Microsoft Greece, Cyprus & Malta για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ ο κ. Μητσοτάκης κατ΄αρχήν περιέγραψε το σοκ που έπαθε όταν του είπαν ότι ένας ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να δώσει αίμα.

Τόνισε την σημασία της αξιοποίησης της διαφορετικότητας στην παραγωγικότητα λέγοντας ότι είναι από τα βασικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι αυτό που κάνουν πολλές μεγάλες πολυεθνικές πρέπει να γίνεται και εδώ.

«Οι δικές μας εμπειρίες από την ομάδα στο Μαξίμου είναι να σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Άνθρωποι με διαφορετικές εμπειρίες και ερεθίσματα βελτιώνουν την παραγωγικότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «στον τομέα των ίσων ευκαιριών δεν μπορούμε να το δούμε ως εμπόδιο αλλά ως ευκαιρία».

Η Μαριάννα Δήμου – Διαμεσολαβήτρια Ρομά περιέγραψε πως κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια διπλή διάκριση και από την κοινωνία ως Ρομά αλλά και από την ίδια την φυλή της η οποία την είδε να αναλαμβάνει έναν ρόλο έξω από τα στερεότυπα.

Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την πραγματικότητα δεκαετιών τόνισε ότι υπάρχουν μια σειρά προβλήματα τα οποία είτε τα βάζαμε κάτω από το χαλί είτε τα χρησιμοποιούσαμε στο πλαίσιο της εκλογικής συναλλαγής.

«Δεν μπορώ να μην πω το απλό», είπε «ότι χρειαζόμαστε και άλλα άτομα σαν κι εσένα με την ιστορία την δική σου που είναι μια ιστορία χειραφέτησης. Μέσα από τον ρόλο σου της είπε να μην φοβάσαι τις δημόσιες εμφανίσεις γιατί τα πηγαίνεις μια χαρά γιατί περιγράφεις τα δικά σου βιώματα».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, είπε παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός και εκεί θα είμαστε πολύ αυστηροί γιατί έτσι τα παιδιά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες».

Η Παρασκευή Καλογεράκου στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία περιέγραψε τις δικές της αγωνίες ως εργαζόμενη μητέρα. «Το ερώτημα» είπε «που τίθεται πάντα είναι αν είναι διαχειρίσιμο και ρεαλιστικό να προσπαθείς ως εργαζόμενη γυναίκα να συνδυάσεις γάμο και παιδιά. Το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμα».

«Η πανδημία», είπε, «παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, μας έδωσε ευελιξία» και τόνισε ότι τα εργασιακά δικαιώματα και στην τηλεργασία είναι κατοχυρωμένα. Είπε ακόμα ότι υπάρχει χαμηλή συμμετοχή γυναικών στον τομέα της εργασίας γιατί πολλές γυναίκες παλεύουν με τα στερεότυπα της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στις γονικές άδειες και τις άδειες πατρότητας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ευθύνες πρέπει να επιμερίζονται με έναν δίκαιο τρόπο. «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η οικονομική πτυχή, οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. Η οικονομική επιβάρυνση της απόκτησης ενός παιδιού οδηγεί πολλές οικογένειες να μην αποκτήσουν δεύτερο και για τον λόγο αυτό η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 ευρώ στην γέννα κάθε νέου παιδιού αλλά το πιο σημαντικό είναι τι κάνεις το παιδί».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε προγράμματα όπως οι Νταντάδες της Γειτονιάς και το ολοήμερο σχολείο. «Να ξέρεις ότι το παιδί σου μπορεί να μείνει έως τις 17:30 στο σχολείο αλλά να μην είναι ένα πάρκινγκ παιδιών αλλά ένας χώρος γνώσης και δημιουργικής απασχόλησης».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση τα ζητήματα που θίγονται γιατί βρίσκονται στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας αφού αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όταν μιλάμε για πραγματική ισότητα, αυτά τα ζητήματα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Άκουσα χθες στην Βουλή στην ακρόαση των φορέων για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τις ιστορίες των intersex συμπολιτών μας. Οι εμπειρίες τους ήταν τραυματικές και μπορεί να αφορούσαν λίγους αλλά το χρέος μας είναι να μπορούμε να στρέφουμε την προσοχή μας και σε τέτοιες περιπτώσεις και τότε μόνο θα έχουμε μια κοινωνία ισότητας στην ευκαιρία. Δεν είναι ισότητα στην κατάληξη αλλά να έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση αλλά είμαι αισιόδοξος γιατί έρχεται μια νέα γενιά με τους οποίους άλλα αυτά που συζητούμε τα θεωρούν αυτονόητα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή