Δημοσιεύθηκε
Με την ακρίβεια να καλπάζει, ροκανίζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Το πλέγμα των παρεμβάσεων έχει ως βασικό στόχο να περιορίσει τον αντίτυπο που έχει στις τσέπες των καταναλωτών η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα.
Το κυβερνητικό σχέδιο, αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει επέκταση και διεύρυνση της επιδότησης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, ενώ εξετάζεται και η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας στα αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά αλλά και στοχευμένες και προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε είδη διατροφής όπως το ψωμί.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, το κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθιστά αναγκαίες περαιτέρω παρεμβάσεις που θα βάλουν «φρένο» στον πληθωρισμό, η έκταση των οποίων εξαρτάται από τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Με όπλο τις θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο και την υπέρβαση των εσόδων, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις, με γνώμονα τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Με βάση τα σενάρια, το επίδομα για τη βενζίνη με τη σημερινή μορφή θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμη δύο μήνες. Παράλληλα θα διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων με την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στα 40.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ το τρίμηνο από 30 έως 50 ευρώ.
Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, Σήμερα η επιδότηση ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο και με τον ΦΠΑ στα 15 λεπτά, ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί το χορηγούμενο ποσό.
Παράλληλα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εκ νέου χορήγηση έκτακτου «μποναμά» ύψους 200 ευρώ στα πρότυπα της επιταγής ακρίβειας που δόθηκε το Πάσχα, προκειμένου να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά στα Power Pass, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ αναμένεται να ανοίξει έως τις 16 Ιουνίου και θα παραμείνει ενεργή μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το ποσό αναμένεται να πιστωθεί στους δικαιούχους στις αρχές Ιουλίου.
Αντίστροφη μέτρηση για το πλαφόν στο ρεύμα
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέσει στη Βουλή ως τροπολογία σε κάποια από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστεί και να ξεκινήσει η λειτουργία του προσωρινού καθεστώτος ελέγχου των τιμών του ρεύματος.
Η εν λόγω τροπολογία θα θέτει το πλαίσιο της λειτουργίας του μηχανισμού, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και θα έχει ανώτατο όριο εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουνίου 2023. Με την ψήφιση της τροπολογίας θα εκδοθούν οι αναγκαίες ρυθμιστικές αποφάσεις προκειμένου να εξειδικευτούν θέματα όπως το ύψος του πλαφόν που θα τίθεται στη χονδρεμπορική αγορά.
Στόχος της κυβέρνησης είναι με τον μηχανισμό και σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων να υποχωρήσει η τιμή της κιλοβατώρας στα 0,145 ευρώ. Σήμερα, με τις επιδοτήσεις, η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα των 0,23 ευρώ, ενώ χωρίς αυτές διαμορφώνεται στα περίπου 0,33 με 0,35 ευρώ. Οι προαναφερόμενες τιμές είναι σε μέσα επίπεδα και αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός παρέμβασης θα θέτει ανώτατα όρια αποζημίωσης στους ηλεκτροπαραγωγούς ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν στις μονάδες τους.
Στους σταθμούς φυσικού αερίου και λιγνίτη δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ανώτατη τιμή αποζημίωσης για το ρεύμα που πουλάνε στη χονδρεμπορική αγορά, αλλά αυτή θα διαμορφώνεται με διάφορες παραμέτρους. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των μονάδων φυσικού αερίου λαμβάνεται υπόψη η πορεία της τιμής του TTF και των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, καθώς και η αποδοτικότητα μιας παλιάς μονάδας φυσικού αερίου, η οποία κυμαίνεται στο 50%. Με τον τρόπο αυτόν η ανώτατη τιμή αποζημίωσης θα είναι περίπου στα 220-230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με αντίστοιχο τρόπο θα υπολογίζεται και το όριο αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων, χωρίς να λαμβάνεται βέβαια υπόψη η τιμή του TTF, αλλά τα δικαιώματα εκπομπών CO2.
Για τις ΑΠΕ το ανώτατο ύψος αποζημίωσης θα ορίζεται με συγκεκριμένη τιμή. Οι πληροφορίες μιλούν για τιμές πέριξ των 86 και 88 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τα υδροηλεκτρικά, με τον ίδιο τρόπο, θα οριστεί τιμή στα περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφώνεται κανονικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση τις προσφορές που δίνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Στη συνέχεια το Χρηματιστήριο θα παρακρατεί τα ποσά που προκύπτουν από τη διαφορά της ανώτατης τιμής αποζημίωσης των μονάδων και της χρηματιστηριακής τιμής. Το συγκεκριμένο ποσό θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο με τη σειρά του μαζί με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αποτελούν την πηγή της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.
Πηγή: https://www.newsbomb.gr/