Σε αναμονή του ορισμού ημερομηνίας βρίσκεται ο δήμος Σκοπέλου για τη συζήτηση της μελέτης για την επισκευή των ζημιών που προκλήθηκαν από την κατολίσθηση στην περιοχή Κάστρο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η δημοτική αρχή κινήθηκε τάχιστα ώστε να δρομολογηθούν οι ενέργειες και να επισκευαστούν οι ζημιές στο αρχαιότερο τμήμα της πόλης που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν.
Ο κ. Βασιλούδης κατέθεσε πριν από δεκαπέντε μέρες τη μελέτη στα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, αλλά και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Φρόντισε άμεσα να εκπονηθεί η μελέτη αποκατάστασης ώστε να μην ξαναβρεί χειμώνας τη Σκόπελο σε κατολισθαίνουσα κατάσταση.
Τα έργα που πρέπει να γίνουν είναι προϋπολογισμού περίπου 260.000 ευρώ. Πρέπει όμως και οι διαδικασίες να κινηθούν τάχιστα από τα υπουργεία. Εξάλλου και το νησί της Σκοπέλου ζει από το τουρισμό και δεν μπορεί η πιο όμορφη περιοχή του να είναι «πληγωμένη».
Σε δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου τονίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να επισπεύσουν τις εγκρίσεις που απαιτούνται. «Απαιτείται το ταχύτερο δυνατό να προβούμε στις ενέργειες για την ανάθεση σε εργολάβο των έργων.
Οι μελετητές επισήμαναν ότι δεν πρέπει να βρει χειμώνας τη Σκόπελο σε αυτή την κατάσταση, η οποία εγκυμονεί κινδύνους. Οι ναοί που υπάρχουν στο Κάστρο, αλλά και ιδιοκτησίες δημοτών μας κινδυνεύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η Σκόπελος τον περασμένο Ιανουάριο δοκιμάστηκε σκληρά και μάλιστα νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016. Από τη διάβρωση του εδάφους και τα κατολισθητικά φαινόμενα σημαντικά μνημεία της περιοχής υπάρχει φόβος να βρεθούν στη θάλασσα.
Η περιοχή Κάστρο από την Παναγίτσα του Πύργου μέχρι τον Μύλο είναι το αρχαιότερο τμήμα της πόλης της Σκοπέλου. Το καλοκαίρι κατακλύζεται από κόσμο, ενώ αποτελεί τουριστική διαδρομή, καθώς φιλοξενεί σημαντικά μνημεία (ερείπια της αρχαίας Ακροπόλεως μετά τη μεσαιωνική οχύρωση και 5 ιστορικές εκκλησίες με σπουδαίες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα τέμπλα) και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
Η μακροχρόνια διάβρωση είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ρωγμών κατά μήκος όλου του δρόμου. Οι μετακινήσεις βράχων έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα μνημεία, αλλά μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους κατοίκους της περιοχής. Μια ολόκληρη γειτονιά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το συγκεκριμένο κομμάτι του Κάστρου έχει σημανθεί ως επικίνδυνο για τους πεζούς, μέχρι την αποκατάστασή του.