Νευρωνικό Δίκτυο με τη χρήση απλού PC κάνει διάγνωση ασθένειας

0
6
Νευρωνικό Δίκτυο με τη χρήση απλού PC κάνει διάγνωση ασθένειας

Νευρωνικό Δίκτυο με τη χρήση απλού PC κάνει διάγνωση ασθένειας

Το Πανεπιστήμιο του Χιούστον δημιούργησε μία αρχιτεκτονική νευρωνικού δικτύου που μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τη συστημική σκλήρυνση. Η σπάνια αυτοάνοση ασθένεια μπορεί να εντοπιστεί με τη χρήση ενός laptop με επεξεργαστή Intel Core i7.

Στην περίπτωση της Συστημικής Σκλήρυνσης, γνωστής και ως SSc, η έγκαιρη διάγνωση είναι το παν. Η Τεχνητή Νοημοσύνη που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές του Τμήματος Βιομετρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Χιούστον στις ΗΠΑ βασίζεται πάνω σε μία νέα αρχιτεκτονική των νευρωνικών δικτύων. Η νέα αρχιτεκτονική υπόσχεται ταχεία διάγνωση της ασθένειας με τη χρήση απλών μέσων, όπως είναι ένα laptop.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βρει εφαρμογές σε ένα μεγάλο εύρος νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων, χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις και δαπάνες. Η διαδικασία της βαθιάς μηχανικής μάθησης (deep learning) βασίζεται σε επίπεδα οργάνωσης αλγορίθμων, προκειμένου η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποκτήσει την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις. Το δίκτυο που προτείνουν οι ερευνητές του Χιούστον, χρησιμοποιεί τις παραμέτρους του MobileNet V2, το οποίο έχει εκπαιδευτεί αρχικά με την αναγνώριση 1.4 εκατομμυρίων εικόνων.

Η ακρίβεια του συστήματος στη διάγνωση ήταν πολύ μεγάλη, ενώ η διαδικασία της μάθησης διήρκησε πολύ λίγο χρόνο. Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει η ανάγκη της επίσπευσης της μηχανικής μάθησης.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

Πηγή