Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, είναι ένας κόσμος με ωκεανούς και χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν την αστρονομική κοινότητα και όχι μόνο. Πρόσφατα, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν τα βάθη των ωκεανών αυτών.
Οι αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Cornell υπολόγισαν ότι η μεγαλύτερη θάλασσα στον Τιτάνα, η οποία έχει το όνομα Kraken Mare, φτάνει σε βάθος μέχρι και τα 300 μέτρα. Ο σκοπός των επιστημόνων είναι να δουν το βάθος της θάλασσας αυτής προκειμένου να μπορέσουν να προετοιμάσουν την εξερεύνηση με ένα ρομποτικό σκάφος στο μέλλον.
Για τον υπολογισμό αυτό έγινε χρήση των δεδομένων που είχε συλλέξει το Cassini, το διαστημικό σκάφος που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004 μέχρι και το 2017. Ο Τιτάνας είναι ένας κόσμος με θάλασσες και ποτάμια από υγρό μεθάνιο, τα οποία φαίνεται να έχουν έναν κύκλο όμοιο με τον κύκλο του νερού στη Γη, με βροχές μεθανίου.
Στη μελέτη της χημικής σύστασης του υγρού με τη βοήθεια των ρανταρ του Cassini, πιστοποιείται ότι το υγρό στον Τιτάνα αποτελείται από 70% από μεθάνιο, 16% άζωτο και 14% αιθάνιο. Το 2040 αναμένεται να είναι η χρονιά που η NASA θα είναι έτοιμη να στείλει ένα ρομποτικό υποβρύχιο στον Τιτάνα, προκειμένου να εξερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής εκεί.
Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.