Δημοσιεύθηκε
Συνέδριο με θέμα την «Ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία ενάντια στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες», διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Ομιλητές ήταν ο Michael Rubin, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και τώρα ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, με ειδίκευση στο Ιράν, την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο Alexandre del Valle, καθηγητής διεθνών σχέσεων, γεωπολιτικής και πολιτικών επιστημών και συγγραφέας, και η Razika Adnani, φιλόσοφος και ισλαμολόγος. Στο συνέδριο συμμετείχαν Ευρωβουλευτές, υπάλληλοι ευρωπαϊκών θεσμών, πολιτικοί σύμβουλοι, στελέχη πανεπιστημίων και δεξαμενών σκέψης κ.ά.
Ο κ. Μαυρίδης στην εισαγωγή του ανέφερε ότι το θέμα του συνεδρίου αφορά το μέλλον της ΕΕ αλλά είναι και πολύ επίκαιρο λόγω των πρόσφατων γεγονότων στη Μέση Ανατολή και ότι στόχος είναι η ανάδειξη του ζητήματος και ο προβληματισμός για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους, ο καθένας υπό από την ιδιότητα του, για τις αιτίες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, πώς αυτά διαβρώνουν σταδιακά τις ευρωπαϊκές μας αξίες και δημοκρατίες, την παρούσα κατάσταση εντός και εκτός ΕΕ και προτάσεις αντιμετώπισης τους. Ο κ. Rubin αναφέρθηκε ευρύτερα στον ρόλο της Τουρκίας με ειδική αναφορά στην πολιτική του εποικισμού που ασκεί στην κατεχόμενη Κύπρο με στόχο την ισλαμοποίηση των κατεχομένων αλλά και την έντονη επιρροή που ασκεί ο Ερντογάν στην τουρκική διασπορά στην ΕΕ και ειδικά στην Γερμανία. Ο κ. del Valle επικεντρώθηκε στην δράση της «Χαμάς», των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των «Γκρίζων Λύκων» εντός και εκτός ΕΕ, τους απώτερους σκοπούς και τους χρηματοδότες τους. Η κ. Adnani εξήγησε το γιατί πρέπει και πώς μπορεί να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση του Ισλάμ ώστε να αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστικοποίηση από την ρίζα της. Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Στο τέλος του συνεδρίου, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι είναι απαραίτητο η ΕΕ να επαναξιολογήσει τη σχέση της με χώρες που θεωρεί εταίρους, οι οποίες όμως στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις και εργαλειοποιούν το πολιτικό ισλάμ. Όπως σημείωσε, η επαναξιολόγηση αυτή πρέπει να έχει αφετηρία την απαγόρευση της δράσης τέτοιων οργανώσεων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προωθηθούν πολιτικές ουσιαστικής ενσωμάτωσης των ατόμων τρίτων χωρών στην ΕΕ, αφού η μέχρι τώρα πολιτική έχει αποτύχει.