Οι προσδοκίες για φυσικό αέριο και ενέργεια από τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

0
49
Οι προσδοκίες για φυσικό αέριο και ενέργεια από τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Για τις 16 Μαΐου “κλείδωσε” η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Μια συνάντηση στην οποία η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε πολιτικό επίπεδο, ενώ έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία.

Ο στόχος της Ελλάδας είναι να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου, αλλά και τον ρόλο της ως αξιόπιστου ΝΑΤΟικού συμμάχου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στάση της στην Ουκρανία με την παροχή ανθρωπιστικής και αμυντικής βοήθειας αλλά και με την εφαρμογή των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση εναντίον της Ρωσίας.

Τι βρίσκεται στην «ατζέντα»
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα έχει ψηλά στην ατζέντα τα ενεργειακά, με την Ελλάδα να διαμηνύει ότι μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς ενέργειας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο προς την Ευρώπη, σε αυτό το timing που η Γηραιά ‘Ηπειρος προωθεί την απεξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της προμήθειας της ΕΕ και της χώρας μας με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Αμερική. Και φυσικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προκλητικότητα της Τουρκίας. Κι όλα αυτά εν όψει και της επικείμενης συνάντησης του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), στην οποία θα μετέχει και ο Α. Μπλίνκεν.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Την πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για διμερή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές” ανακοίνωσε χαρακτηριστικά η Τζεν Ψάκι, η Ελληνικής καταγωγής – από την πλευρά του πατέρα της, ο οποίος γεννήθηκε στη Μεσσηνία – Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός του Προέδρου Μπάιντεν αναμένεται να έχει συνομιλίες και με άλλους αξιωματούχους της Αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ σχεδιάζεται να μιλήσει σε δεξαμενές σκέψεις (think tanks) και να έχει επαφές με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή