«Ουκρανικός» ιός ακρίβειας κτυπά την αγορά

0
8
«Ουκρανικός» ιός ακρίβειας κτυπά την αγορά

Νέοι τιμοκατάλογοι αναμένεται να φτάσουν στις αλυσίδες λιανικής τον Μάρτιο και εκεί όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς εκτιμάται ότι θα περάσουν μια σειρά από ανατιμήσεις.

Πολλές από αυτές τις αυξήσεις αυτές συνδέονται και με τα δεδομένα που φέρνει η ουκρανική κρίση. Τόσο στους τομείς της ενέργειας όσο και βασικών ειδών διατροφής που παράγονται στην Ουκρανία και τη Ρωσία η τάση των τελευταίων ημερών ήταν ανοδική παρά το γεγονός ότι χθες το άνοιγμα της κάνουλάς το φυσικό αέριο από την πλευρά της Ρωσίας έφερε την πολυπόθητη ανάσχεση του ράλι των τελευταίων ημερών.

Ήδη το πετρέλαιο brent κινείται στο επίπεδο των 94 ευρώ/βαρέλι ενώ και το φυσικό αέριο κατέγραψε πτώση χτες. Ωστόσο η ανησυχία δεν εκλείπει κύρια λόγω της απόδειξης και από τις χτεσινές κινήσεις των αγορών της εξάρτησης τγς ΕΕ από τις ξένες και τη τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Παράλληλα οι τιμές στο σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και άλλα commodities ήδη κινήθηκαν ανοδικά την περασμένη εβδομάδα, μετά βέβαια ένα ράλι που είχαν καταγράψει τους τελευταίους μήνες. Βέβαια η χρονική εξέλιξη της κρίσης είναι το «κλειδί» και όοι οι αναλυτές κρατούν στάση αναμονής ώστε να δουν εάν θα υπάρξει κλιμάκωση και επέκταση της κρίσης.

‘Ηδη, πάντως το βάρος είναι μεγάλο για το δημόσιο ταμείο. Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, για κάθε 10 ευρώ αύξηση στην τιμή της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο το ΑΕΠ μειώνεται κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ. Μόνο, δε, τον Δεκέμβριο το κόστος εισαγωγών καυσίμων αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, ή κατά 80% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 και έτσι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η κρίση πέρα από την ώθηση στις τιμές καυσίμων εντείνει και την πληθωριστική κρίση με εκτόξευση τιμών σε πρώτες ύλες όπως πχ καλιούχα λιπάσματα, σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο και άλλα φυτικά έλαια.

Άλλωστε η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ. με τις χώρες της ΕΕ να εισάγουν κυρίως ηλιέλαιο, ελαιοκράμβη ,μέλι, άλευρα από την Ουκρανία. Ειδικά η μεγάλη έκθεση της ΕΕ και της χώρας μας σε μεγάλες ουκρανικές εισαγωγές καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές σε χοιροτροφεία και πτηνοτροφεία και γενικότερα στην κτηνοτροφία, αναμένεται να εντείνουν την αρρυθμία που υπάρχει στις τιμές τελικών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα από την ΕΕ όπως π.χ. χοιρινού και βόειου κρέατος, αλεύρων, ζυμαρικών και άλλων τροφίμων.

Ηδη σήμερα με βάση εκτιμήσεις του κλάδου των σούπερ μάρκετ ο σταθμισμένος δείκτης των αυξήσεων στο σύνολο των προς διάθεση κωδικών φτάνει το 6-7% . Βέβαια Λείπουν οι αυξήσεις όπως π.χ. στα ζυμαρικά όπου βέβαια τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα έως και τρεις φορές πάνω.

Βέβαια σε αυτές τις τιμές δεν έχει περάσει το κόστος από τη ρωσο-ουκρανική κρίση κάτι βέβαια που δημιουργεί ακόμη πιο έντονη ανησυχία για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα άγγιξε το 6,2% και προήλθε κυρίως από την αύξηση 5,2% των τιμών σε αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, τυριά, ελαιόλαδο, κ.ά., κατά 22,6% σε ενοίκια, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, 3% στα διαρκή αγαθά κ.λπ.

Πηγή