Ο Μπόρις Τζόνσον της Αγγλίας θα επιδιώξει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

0
18
Ukraine Nuclear Power Plant Fire

ΛΟΝΔΙΝΟ — Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον λέει ότι θα επιδιώξει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επίθεση ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σε πυρηνικό σταθμό και την πυροδότηση πυρκαγιάς.

Το γραφείο του Τζόνσον λέει ότι μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αναφέρει ότι η Βρετανία θα θέσει το ζήτημα αμέσως στη Ρωσία και τους στενούς συνεργάτες της.

Το γραφείο του Τζόνσον αναφέρει ότι αυτός και ο Ζελένσκι συμφωνούν ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις και να επιτρέψει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο εργοστάσιο. Οι δυο τους συμφωνούν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη.

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι απερίσκεπτες ενέργειες του (Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν θα μπορούσαν τώρα να απειλήσουν άμεσα την ασφάλεια όλης της Ευρώπης», ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον σε δήλωσή του. “Είπε (το Ηνωμένο Βασίλειο) ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω”.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναφέρει ότι μίλησε επίσης με τον Ζελένσκι για τις επιθέσεις στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

“Αυτές οι απαράδεκτες επιθέσεις από τη Ρωσία πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, ανέφερε στο Twitter.

ΚΙΕΒΟ — Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι ενημέρωσε τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για τη δεινή απειλή πυρηνικής καταστροφής μετά τον βομβαρδισμό πυρηνικού σταθμού από ρωσικά στρατεύματα.

“Εάν υπάρξει έκρηξη – αυτό είναι το τέλος για όλους. Το τέλος για την Ευρώπη. Η εκκένωση της Ευρώπης”, ανέφερε σε μια συναισθηματική ομιλία στη μέση της νύχτας.

“Μόνο η επείγουσα δράση της Ευρώπης μπορεί να σταματήσει τα Ρωσικά στρατεύματα. Μην επιτρέψετε το θάνατο της Ευρώπης από καταστροφή σε πυρηνικό σταθμό”, ανέφερε.

Καλεί πολιτικούς και πολίτες να πιέσουν τη ρωσική ηγεσία να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημέρωσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την πυρκαγιά σε πυρηνικό σταθμό που βομβαρδίστηκε από ρωσικά στρατεύματα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι προέτρεψαν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην περιοχή και να επιτρέψει στους πυροσβέστες και τους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν έλαβε επίσης μια άλλη ενημέρωση για την κατάσταση από τον υφυπουργό πυρηνικής ασφάλειας στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και τον διαχειριστή της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

ΒΙΕΝΝΗ — Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε στο Twitter ότι έχει ενημερωθεί από την πυρηνική ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας ότι «δεν έχει αναφερθεί καμία αλλαγή στα επίπεδα ακτινοβολίας» σε έναν πυρηνικό σταθμό που βομβαρδίστηκε από ρωσικά στρατεύματα.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Γενικός Διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι ήταν σε επαφή με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ και την Ουκρανική ρυθμιστική αρχή και φορέα εκμετάλλευσης σχετικά με την κατάσταση στο εργοστάσιο Zaporizhzhia.

Ο Γκρόσσι “απευθύνει έκκληση για διακοπή της χρήσης βίας και προειδοποιεί για σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση που χτυπήσουν αντιδραστήρες”, ανέφερε ο ΔΟΑΕ σε άλλο tweet.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ουκρανία της είπε ότι η πυρκαγιά δεν έχει επηρεάσει τον “απαραίτητο” εξοπλισμό και το προσωπικό του εργοστασίου λαμβάνει ελαφρυντικά μέτρα.

Αξιωματούχος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια και μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρει ότι οι αντιδραστήρες δεν έχουν ακόμη υποστεί ζημιές και τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι φυσιολογικά.

AP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ