Η Δημοτική Αρχή Σκοπέλου αποφάσισε να αξιοποιήσει την ξεχασμένη προτομή του Σκοπελίτη λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα. Την Πέμπτη 29/10/20 το άγαλμα του Παύλου Νιρβάνα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση όπως αρμόζει, έξω από το σπίτι του στην πλατεία των Τριών Ιεραρχών Σκοπέλου.
Όπως είναι γνωστό η οικία του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα αγοράστηκε το 1998 από τον Δήμο Σκοπέλου. Το 2002 η επισκευή της οικίας εντάχτηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και μετασκευάστηκε σε εκθετήριο της ιστορίας της πόλης της Σκοπέλου, ύστερα από μελέτη που συνέταξε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Από τo 2018 στην οικία του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα στεγάζεται το Ιστορικό Μουσείο της Σκοπέλου.
Ο Ακαδημαϊκός λογοτέχνης Παύλος Νιρβάνας (1866 – 1937)
Με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Παύλος Νιρβάνας είναι γνωστός ο Έλληνας λογοτέχνης Πέτρος Κ. Αποστολίδης. Ο πατέρας του, έμπορος Κωνσταντίνος Αποστόλου Κουμιώτης (μετέπειτα Αποστολίδης), ήταν από τη Σκόπελο και η μητέρα του, Μαριέττα Ιωάννου Ράλλη, από τη Χίο. Γεννήθηκε στην Μαριούπολη της Ρωσίας που σήμερα ανήκει στην Ουκρανία το 1866 και πέθανε στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 1937. Ο Παύλος Νιρβάνας εξέδωσε πολλές ποιητικές συλλογές και δημοσίευσε πολλά χρονογραφήματα σε εφημερίδες. Λογοτεχνικά, τοποθετείται στον κύκλο του Κωστή Παλαμά. Επηρεάζεται από τον αισθητισμό και το συμβολισμό καθώς και από το φιλόσοφο Νίτσε. Η πεζογραφία του διέπεται από ηθογραφικά και ψυχογραφικά στοιχεία, ενώ γλωσσικά ξεκίνησε από καθαρεύουσα και κατέληξε στη δημοτική γλώσσα. Τον συνέδεε αδελφική φιλία με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Το 1923, βραβεύτηκε για το λογοτεχνικό του έργο με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ το 1928 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.