Δημοσιεύθηκε
«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εμπόλεμη, παραμένει εμπόλεμη», δηλώνει στο CNN Greece η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής εξηγεί ότι τις τελευταίες ημέρες πιέζεται πολύ το σύστημα υγείας, «γιατροί και νοσηλευτές έχουν ξεπεράσει τους εαυτούς τους, κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταπεξέλθουν».
Σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ-COVID, επιβεβαιώνει ότι «οι γιατροί διασωληνώνουν αυτούς που πρέπει να διασωληνώσουν ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια σε ΜΕΘ». «Τους διασωληνώνουν, οι ασθενείς παραμένουν σε απλούς θαλάμους COVID μέχρι να βρεθεί ΜΕΘ και παρακολουθούνται από τους γιατρούς της Μονάδας και του Τμήματος», προσθέτει.«Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ αλλάζει συνεχώς, ώρα με την ώρα. Εκτιμώ ότι στο σύνολο των νοσοκομείων της Αττικής, ο αριθμός έχει μειωθεί, πρέπει να είναι περίπου 50 ασθενείς».
Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση επιστράτευσης 206 ιδιωτών γιατρών, δηλώνει:
«Είμαστε σε πόλεμο, είναι λογικό να πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Τη στιγμή που είχε γίνει έκκληση και παρουσιάστηκαν μόνο ελάχιστοι, ο υπουργός είχε πει ότι θα τους επιστρατεύσει. Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να αφήσουν τα ιατρεία τους και τους ασθενείς τους, είναι κατανοητό, όμως έχουμε πόλεμο. Και σ΄ έναν πόλεμο πρέπει να βοηθήσουμε όλοι».
Ωστόσο, όπως σημειώνει, «είχαμε προτείνει να προσληφθούν οι γιατροί που είναι στις λίστες, που είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους για να διοριστούν σε μόνιμες θέσεις – παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσοκόμους».
«Οι κρίσεις, παρόλο που άλλαξε το πλαίσιο, θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα», εκτιμά.
Για την ίδια, το νέο ρεκόρ των 681 διασωληνωμένων στην επικράτεια, βάσει της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, είναι αναμενόμενο.
Όπως χαρακτηριστικά προβλέπει, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί, «ελπίζω μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσουν να μειώνονται τα κρούσματα».
«Για λίγες ημέρες ακόμα θα συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων διότι είναι πολύς ο κόσμος που νοσηλεύεται σε απλές κλίνες και ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, είναι αναμενόμενο», υπογραμμίζει.
«Θέλουμε τουλάχιστον δέκα ημέρες για ξεκινήσουμε να βλέπουμε μείωση των διασωληνωμένων».
«Αυτό που θέλουμε είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, προς το τέλος της εβδομάδας, να αρχίσει να μειώνεται», καταλήγει η κυρία Παγώνη.
Πηγή: cnn.gr