Παιδοκαρδιολόγος: Η Τζωρτζίνα δεν έπασχε από κάποιο καρδιακό νόσημα

0
3

Κατηγορηματικά αρνητική ήταν η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά στο ενδεχόμενο η 9χρονη Τζωρτζίνα Δασκαλακη να έπασχε από κάποιο καρδιακό νόσημα. Η μάρτυρας, που κλήθηκε να καταθέσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έπειτα από αίτημα του Αλέξη Κούγια, απέκλεισε οποιαδήποτε ενδεχόμενο το παιδί να είχε πρόβλημα στην καρδιά, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «εδώ δεν υπήρχε κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Εξεπλάγην που η καρδιά της ήταν σε τόσο καλή κατάσταση μετά την ανακοπή».

Η ίδια επιβεβαίωσε ότι το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο επικοινώνησε μαζί της για να ελέγξει την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη, ενώ όταν αργότερα ανέσυρε από τη μνήμη της ότι την είχε εξετάσει προ δεκαημέρου, ακυρώθηκε η εξέταση. «Θεωρώ ότι το παιδί ήταν καρδιολογικά φυσιολογικό και πρέπει να στραφούμε σε αλλά αιτία» ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της κατάθεση της.

«Στις 29 Μαρτίου εξέτασα τη Τζωρτζίνα Δασκαλακη έπειτα από παραπομπή του παιδιάτρου της οικογένειας εξαιτίας των θανάτων των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δηλαδή, αλλά ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος. Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν μια χαρά. Ήταν όλα φυσιολογικά» ανέφερε η μάρτυρας και εξήγησε ότι στα παιδιά δεν απαιτούνται τέτοιες εξετάσεις.

Πρόεδρος: Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζεται ένα παιδί όταν διαπιστώνεται ότι είναι φυσιολογικό;

Μάρτυρας: Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνεται στον παιδιατρικό έλεγχο. Άρα ένα παιδί δεν υποβάλλεται σε τέτοιες εξετάσεις. Ακόμα και οι αθλητές εξετάζονται μια φορά το χρόνο με καρδιογράφημα. Τα αλλά παιδιά ποτέ.

«Υπάρχει μια πολύ σπάνια ομάδα κληρονομικών παθήσεων της καρδιάς. Στη χώρα μας το εθνικό πέντε ελέγχου κληρονομικών νοσημάτων καρδιάς είναι στο Ωνάσειο. Αυτός ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε για τη Τζωρτζίνα και ήταν αρνητικός, όπως ενημερώθηκα από το νοσοκομείο εκεί» είπε η μάρτυρας.

Προεδρος: Ποια είναι η διαφορά της ανακοπής με το έμφραγμα;

Μάρτυρας: Κάθε άνθρωπος όταν πεθαίνει κάνει ανακοπή. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μειωμένη παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ που οδηγεί σε νέκρωση του καρδιακού μυός. Στα παιδιά είναι πολύ σπάνιο και υπάρχουν δυο αιτία που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχαν.

Πρόεδρος: Όταν παθαίνει κάποιος ανακοπή την ώρα που κοιμάται ποια είναι η αντίδραση;

Μάρτυρας: Δυστυχώς το βλέπουμε απευθείας νεκρό το πρόσωπο. Και η νεκροτομή σε ένα 30% δεν μπορεί να βρει το αίτιο.

Πρόεδρος: Υπάρχει αντίδραση στο σώμα;

Μάρτυρας: Τίποτα δε βλέπουμε. Απλώς σταματάει.

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να δούμε να σηκώνεται ή να τινάζεται ας πούμε;

Μάρτυρας: Υπάρχει περίπτωση να δούμε προθανάτιο ρόγχο.

«Μίλησα με τον Φίλια πριν την ανακοπή»
Όπως εξήγησε η μάρτυρας, τα παιδιά που έχουν καρδιοπάθειες μπορεί να παραπονεθούν για κόπωση, ανορεξία, ενώ μετά από την εξέταση θα υπάρχουν ευρήματα που υποδεικνύουν καρδιακά νοσήματα.

Πρόεδρος: Έγινε επικοινωνία μαζί σας από το Καραμανδάνειο στις 8 Απριλίου;

Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου.

Η μάρτυρας αφού μελέτησε τα καρδιογραφήματα της Τζωρτζίνας ενώπιον του δικαστηρίου σχολίασε: «Και τα δυο καρδιογραφήματα του παιδιού είναι απολύτως φυσιολογικά για την ηλικία του. Καμία υποψία καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δεν θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο. Αναφερόμενη σε ενδείξεις που θα μπορούσαν να υποψιάσουν ένα γιατρό για καρδιακό νόσημα, η παιδοκαρδιολόγος ανάφερε πως οι τιμές της τροπονίνης είναι ένας δείκτης υψηλής ευκρίνειας.
Προεδρος: Από τα αιμοδιαγράμματα του παιδιού τι βλέπετε;

Μάρτυρας: Υπάρχει μια μέτρηση ζαχάρου που είναι ελάχιστα αυξημένη, που δεν αξιολογείται γιατί κάθε ασθενής σε στρες ανανεώσει ζάχαρο. Έχει και λίγο αυξημένα ηωσινόφιλα που την επόμενη ημέρα πέφτει. Υπάρχουν και τα αυξημένα λευκά αλλά και οι τρεις τιμές αποδίδονται σε στρες.

Πρόεδρος: Τα αυξημένα λευκά μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή;

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση. Αποτέλεσμα εμετών και στρες ήταν! Τίποτε άλλο!

Προεδρος: Η μητέρα είχε κάνει αναφορά για πόνο της μικρής στην πλάτη «σαν βόμβα».

Μάρτυρας: Το προκάρδιο άλγος είναι πολύ συχνό παράπονο στα παιδιά και η πιθανότητες είναι 0 εως 0,5% για καρδιακό ζήτημα. Συνήθως είναι ψυχολογικό και από άγχος.

Η μάρτυρας εξήγησε πως μια λοίμωξη ή ένα νευρολογικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή. «Ακόμη και η γρίπη ή ο κορονοϊος μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή. Εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα όμως. Έγινε εν αιθρία!» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Με βάση της δίκη μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα!».

«Στην ιατρική εκτός από τη ζην υπάρχει και το ευ ζην»
Στις 12 Απριλίου 2021 η Αγγελική Καρατζά εξέτασε στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίου την 9χρονη και εντυπωσιάστηκε, όπως είπε, καθώς η ανακοπή δεν άφησε κανένα σημάδι στο παιδί. «Εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν λίγο υγρού αντανακλαστικούς. Συνήθως θα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά! Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα. Βαριές ανεπάρκεια βαλβίδων, ίσως θρόμβους στην καρδιά και σίγουρα ανάγκη για υποστηρικτικά φάρμακα».

Πρόεδρος: Ότι προσπαθούσαν 50 λεπτά να επαναφέρουν σημαίνει κάτι για το πόσο χρόνο πριν είχε μείνει χωρίς να λειτουργήσει η καρδιά;

Μάρτυρας: Όχι. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Πάντως ότι μετά δεν είχε ευρήματα σημαίνει ότι έγινε σωστά η ανάνηψη και βέβαια ότι το παιδί δεν ήταν καρδιοπαθές.
«Όταν ένα παιδί παθαίνει ανακοπή αλλάζει χρώμα είμαι μπλε-μωβ. Όσο νωρίτερα φωνάξουν σε βοήθεια τόσο περισσότερο εγκέφαλο σώζουμε» είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε «ΚΑΡΠΑ κάνουμε για 20 λεπτά. Αν δεν έχει επανέλθει το κάνουμε για ψυχολογικούς λόγους γιατί θα έχει υποστεί σίγουρα ο εγκέφαλος υποξία. Ακόμα κι αν ξεκινήσαμε από το πρώτο δευτερόλεπτο την ΚΑΡΠΑ μετά τα είκοσι λεπτά ο εγκέφαλος έχει πάθει σημεία. Στην ιατρική εκτός από το ζην υπάρχει και το ευ ζην. Προσωπικά νομίζω ότι να επαναφέρεις ένα παιδί και να γνωρίζεις ότι θα είναι τετραπληγικό, δεν το βρίσκω ηθικό».

Σε ερώτηση που δέχτηκε από την έδρα σχετικά με το πως οδηγήθηκε σε ανακοπή η Τζωρτζίνα εφόσον δεν υπήρχε νόσημα, η μάρτυρας απάντησε: «Έχουμε 30% παιδιά που παθαίνουν αιφινίδιο θάνατο, χωρίς να υπάρχει ούτε βαριά λοίμωξη ούτε νευρολογικό νόσημα. Δεν διαπιστώνεται το αίτιο στο 30% ούτε μετά τη νεκροτομή». Πάντως, σημείωσε πως ούτε το χόλντερ ήταν απαραίτητο, αφού το παιδί ήταν συνδεδεμένο σε μόνιτορ.

«Δεν θα άλλαζα στάση»
Η παιδοκαρδιολόγος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν θα άλλαζε στάση αν γνώριζε την πορεία της Τζωρτζίνας μέσα στο Καραμανδάνειο.

Πρόεδρος: Αν είχατε ενημερωθεί για την πορεία του παιδιού μέσα στο Καραμανδάνειο θα είχατε αλλάξει τη στάση σας και θα το εξετάζατε;

Μάρτυρας: Όχι!

Πρόεδρος: Κάποια στιγμή οι σφίξεις του παιδιού ανέβηκαν στο 120, 132. Τι εκφράζουν;

Μάρτυρας: Ότι ένα παιδι μπορεί να κλαίει… η ότι ξύπνησες ένα παιδί απότομα.

Πρόεδρος: Στο σημείο αυτό θα σας δείξουμε τα καρδιογραφήματα από το μόνιτορ της Τζωρτζινας στο νοσοκομείο του Ρίου και θα μας πείτε τι βλέπετε.

Μάρτυρας: Δεν καταγράφεται η παραμικρή αρρυθμία και καμιά ισχαιμία και καμία ταχυκαρδία.

«Το παιδί ήταν πολύ χαμηλού καρδιολογικού κινδύνου και πιθανότητα για αιφνίδιο επεισόδιο είναι απειροελάχιστη» ξεκαθάρισε η μάρτυρας έπειτα από ερώτηση της υποστήριξης της κατηγορίας.

Υποστήριξη κατηγορίας: Είχατε πει στην κατάθεση σας στην ανακρίτρια για την άλλη υπόθεση, ότι επικοινώνησαν μαζί σας από το Καραμανδάνειο, αλλά θέλετε πείτε μας πότε;

Μάρτυρας: Ο κ. Φίλιας επικοινώνησε μαζί μου την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Ο λόγος που με πήραν από το Καραμανδάνειο και μετά την ανακοπή είναι για να βεβαιωθούμε όλοι ότι δεν υπήρχε κάποια παράλειψη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή