Παράταση στις δηλώσεις Κτηματολογίου στην Μαγνησία

0
14

Παράταση στη συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου δόθηκε με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στην Μαγνησία έληγε στις 12 Ιουνίου 2019 και δόθηκε παράταση μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δέχεται πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου ώστε να πεισθούν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας από βουλευτές προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στον υπουργό Περιβάλλοντος για την παράταση. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν η παράταση θα δοθεί τμηματικά ή άπαξ.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί τμηματικά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να σπεύσουν οι ιδιοκτήτες την τελευταία στιγμή να δηλώσουν τα ακίνητά τους. Το θέμα αναμένεται να διευθετηθεί άμεσα αφού ήδη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των προβλεπόμενων παρατάσεων. Οι προθεσμίες Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 λήγει το χρονικό περιθώριο των προβλεπόμενων παρατάσεων για τα Δωδεκάνησα, ενώ στις 10 και 17 Ιουνίου 2019 λήγει το εξάμηνο για πολλές άλλες περιοχές. Προς το παρόν για την Κάρπαθο και την Κάσο θα αξιοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για τις περιοχές που είχαν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα υπάρξει παράταση έως τις 29 Ιουνίου.

Την Τετάρτη (14/05/2019) αποφασίστηκε και παράταση για Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία μέχρι τις 8 Ιουλίου, για το Ηράκλειο έως τις 10 Ιουλίου και για τη Χαλκιδική έως 15 Ιουλίου.

Διευκρινίζεται ότι η νέα παράταση είναι πέρα από το εξάμηνο και το εννεάμηνο (για κατοίκους εξωτερικού) που είναι ο κανόνας και σημειώνεται ότι σε ό, τι αφορά το εννεάμηνο για τους κατοίκους εξωτερικού ελήφθη απόφαση από το Κτηματολόγιο.

Κτηματολογίου

Πώς προχωρούν οι δηλώσεις

Η συλλογή δηλώσεων που εξελίσσεται από τον περασμένο Νοέμβριο για το 63% της χώρας δεν έχει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που εκτιμούσε αρχικώς ο φορέας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας. Πρωτιά συμμετοχής πάντως, με 35,76%, έχουν τα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος, ενώ τη σκυτάλη, με 25,53%, παίρνουν η Πρέβεζα, η Άρτα και η Λευκάδα. Ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία, με 17,87%, και ελάχιστα πιο χαμηλά βρίσκεται η Αρκαδία, με 17,45%. Μειωμένα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την προανάρτηση στην Αθήνα, αφού η διαδικασία συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά. Μειωμένα επίσης είναι τα ποσοστά για Σάμο, Ικαρία και Χίο, με 9,50%, λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Αχαΐα με 9,12%, ενώ Βοιωτία και Φωκίδα καταλαμβάνουν το 5,13%, με το μικρότερο ποσοστό να έχουν η Μαγνησία και οι Σποράδες, το οποίο είναι μόλις 3,21%.

Τα προβλήματα Οι ανύπαρκτοι τίτλοι ιδιοκτησίας. Στις αγροτικές περιοχές -κυρίως τις ορεινές περιοχές- είναι μοιρασμένα «δια λόγου» και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες και απόγονοι δεν έχουν στα χέρια τους τίτλους για να τους δηλώσουν στο Κτηματολόγιο. Κάτοικοι εξωτερικού.Πολλοί μετανάστες λείπουν για χρόνια στο εξωτερικό και δεν ξέρουν πού είναι η περιουσία τους. Αδυναμία εντοπισμού ακινήτου. Όπως προαναφέρθηκε, πολλές αγοροπωλησίες και μεταβιβάσεις έγιναν δια λόγου. Έτσι, οι κληρονόμοι δεν ξέρουν πού τα ακίνητα που κληρονόμησαν αφού δεν υπάρχουν συμβόλαια ή δεν μπορούν να τα βρουν επειδή έχουν δασωθεί. Προβλήματα με τα συμβόλαια. Σε πολλά συμβόλαια έχει παρατηρηθεί ότι αναφέρονται μη νόμιμες κατατμήσεις. Η μεγάλη ηλικία των ιδιοκτητών με πολλούς εξ αυτών εκτός του ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία δυσκολεύονται να μετακινηθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής τους.

Το κόστος του τοπογραφικού που κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς, η προσκόμιση ενός εξαρτημένου τοπογραφικού είναι μονόδρομος για τα ακίνητα που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα, κι αυτό γιατί ακόμη και για ένα τετραγωνικό μέτρο λάθος καταγραφής μπορεί να μειωθεί ή και να απαγορευτεί η δόμηση. Ωστόσο, στην εποχή της κρίσης πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή ενός τέτοιου ποσού. Οι περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας. Για ακίνητα που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα, κυρίως αγροτεμάχια, είναι υπερβολικά δύσκολο να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δε γίνεται αποδεκτή η δήλωσή τους στο Κτηματολόγιο.

axydromos