Λαϊκή Συσπείρωση: Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Θεσσαλίας

0
35
Laiki Syspeirosi Thessalias

Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας του 2021

Συζητάμε τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2021, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται:

  1. από την παραπέρα εξάπλωση της πανδημίας του κορονοιού με βαριές συνέπειες για την υγεία και το εισόδημα του λαού, αφού κριτήριο για την διαχείριση της, από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρεις και των δήμων, είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι η προστασία της υγείας του λαού, αφού συνεχίζουν στη γραμμή της μεταφοράς της ευθύνης στο λαό και της επιβολής λοκντάουν, αρνούμενη να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, να πραγματοποιήσει μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τέστ στο πληθυσμό, ιδιαίτερα σε τόπους δουλειάς, εκπαίδευσης, δομές υγείας, ηλικιωμένων, προσφύγων, ΡΟΜΑ, να πάρει μέτρα μείωσης του συνωστισμού (σχολεία, ΜΜΜ) 
  2. από την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, με την συναίνεση επί της ουσίας και των άλλων αστικών κομμάτων, σε βάρος του εισοδήματος, των εργασιακών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών, που αξιοποιούν και την πανδημία για να τους φορτώσουν τα σπασμένα της νέας καπιταλιστικής κρίσης, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική στο πλαίσιο του καπιταλισμού.
  3. αλλά και από τους μεγάλους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς, από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ, Ε.Ε, ΝΑΤΟ, Ρωσίας, Κίνας και άλλων χωρών στην περιοχή για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, στους οποίους συμμετέχει και η χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό έχουμε όξυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού, στα πλαίσια των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, ούτε ειρήνη μπορεί να διασφαλισθεί, ούτε τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και γενικότερα.     

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, εντάσσεται και ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το 2021, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, που υπηρετεί όπως και ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός, τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι της πλειοψηφίας του λαού, όπως φυσικά και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των περιφερειών και δήμων που έχουν διαμορφώσει και εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι νέες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. 

  • Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, που εκλεγήκαμε με την Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας για το 2021, γιατί και τούτος, όπως και οι προηγούμενοι, είναι αντιλαϊκός και εναρμονισμός με την πολύπλευρη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών, ενώ κατευθύνει το κύριο μέρος των πόρων, πέρα από τα λειτουργικά έξοδα που κι’ αυτά είναι κάτω από τις ανάγκες, κυρίως σε υποδομές και δράσεις με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.  

Εκεί κατευθύνετε τα περισσότερα κονδύλια από το ΠΔΕ, που το μεγαλύτερο μέρος του περνά μέσα από το ΠΤΑ, χωρίς να έχει γνώση-γνώμη το Περιφερειακό Συμβούλιο, το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα. 

Στην πράξη όχι μόνο δεν διεκδικείτε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ, την απόδοση όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά αποδέχεστε, όπως και όσοι ψήφιζαν λευκό τα προηγούμενα χρόνια, τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και ας γκρινιάζετε –δήθεν- γιατί –όπως λέτε – ούτε έργα, ούτε υπηρεσίες, ούτε τα λειτουργικά έξοδα δεν θα καλύπτονται κανονικά, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς.   Μπορείτε να πάτε κόντρα, αλλά δεν το θέλετε, γιατί συμφωνείτε με τον πυρήνα αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών και το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο και πασχίζετε για την στήριξη του καπιταλιστικού συστήματος.

Καταρτίσατε κι αυτόν τον προϋπολογισμό, με μείωση των προϋπολογισμένων εσόδων για το 2021 σε σχέση με το 2020, αφαιρούμενων των ταμειακών διαθέσιμων, κατά -10 εκ. ευρώ, που αφορούν κυρίως μείωση κρατικής χρηματοδότησης από το ΠΔΕ και των πληρωμών για επενδύσεις μέσω Δημοσίων Επενδύσεων από 148 εκ. ευρώ το 2020, στα 131 εκ. ευρώ για το  2021 με βάση τις υποδείξεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, τις κατευθύνσεις του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2022, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για την μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων. 

Τα έσοδα των 201 εκ. ευρώ, χωρίς τα 19,3 εκ. ευρώ των ταμειακών υπολοίπων του 2020, που προβλέπει να εισπραχτούν το 2021 ο προϋπολογισμός της περιφέρειας, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η εργατική-λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και αυτόν της Ε.Ε, αντί να προέρχονται από την γενναία αύξηση της φορολογίας των κερδών και της περιουσίας του μεγάλου κεφαλαίου.  

Το μεγάλο κεφάλαιο που απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις γενικά και στην Θεσσαλία, θα είναι ο κύριος ωφελημένος και από τα κονδύλια κι αυτού του προϋπολογισμού της περιφέρειας, αφού εκεί θα καταλήξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τα περισσότερα από τα 131 εκ. ευρώ, που προορίζονται για επενδύσεις – έργα που αφορούν κυρίως τους αναπτυξιακούς στόχους του κεφαλαίου, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Δίνετε χρήματα για έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. σχέδια αστικής ανάπλασης, χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων από αναπτυξιακό νόμο και προγράμματα, για ΑΠΕ, υποδομές για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών αναγκών), αλλά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που αποδεδειγμένα είναι ανοχύρωτες πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και πλημμυρίζουν, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια, ζωικό κεφάλαιο, σε υποδομές, όπως πρόσφατα στο Ν. Καρδίτσας, στον Δ. Φαρσάλων, στον Δ. Αλμυρού, σε περιοχές του Ν. Τρικάλων, αλλά και παλιότερα στο Πήλιο, στο Βόλο, στα παράλια και άλλες περιοχές του Ν. Λάρισας, γίνονται με το σταγονόμετρο και αποσπασματικά, χωρίς συνολικό και επίκαιρο σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων. 

Στον προϋπολογισμό εξόδων του 2021, δεν έχετε εγγραμμένο ούτε ένα ευρώ (κωδ. 5151) για φυσικές καταστροφές, ενώ το 2020 ήταν 500.000 ευρώ και στον κωδ. 5152, μειώνετε τις δαπάνες για την πολιτική σχεδίασης αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για το 2021 σε 790.000 ευρώ από 1.055.000 που ήταν το 2020. Το κονδύλι που προϋπολογίζεται στις δαπάνες του 2021 για έργα ΥΠΕΧΩΔΕ τα οποία δεν αναφέρονται ποια είναι, είναι 6,6 εκ. ευρώ, ενώ το 2020 ήταν 7,15 εκ. ευρώ, όταν έχουν προηγηθεί οι τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες.

Τα έσοδα και οι δαπάνες για την αντιπυρική και την αντισεισμική προστασία σχεδόν ανύπαρκτα, που σημαίνει ότι η Θεσσαλία είναι απροστάτευτη από τους κινδύνους μεγάλων πυρκαγιών, τα περισσότερα δημόσια κτίρια (σχολεία, δομές δημόσιας υγείας και άλλες υπηρεσίες, χώροι αθλητισμού, πολιτισμού) και πολλά περισσότερα ιδιωτικά, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε με οπτικό έλεγχο, πολύ περισσότερο δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση, με τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια του λαού και των κτιρίων, όπως έδειξε και ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο και τη Σμύρνη της Τουρκίας. 

Για την προστασία από την ρύπανση του αέρα, των νερών και του εδάφους, που επιβαρύνονται από την δράση κυρίως του μεγάλου κεφαλαίου σε ολόκληρη την Θεσσαλία, όχι μόνο επιτρέπεται στην ΑΓΕΤ και άλλες επιχειρήσεις να μολύνουν το περιβάλλον, αλλά εγκρίνεται διαρκώς την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών, φωτοβολταϊκών που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κονδύλι βελτίωσης του περιβάλλοντος, για το 2021 είναι μόλις 114.500 ευρώ από 783.000 ευρώ το 2020. 

Για την κατασκευή δημόσιων σχολείων, παιδικών σταθμών δεν υπάρχει κονδύλι στον προϋπολογισμό, για τη μεταφορά μαθητών, σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας, μειώνετε το κονδύλι σε 16,7 εκ. ευρώ από 18,6 που ήταν το 2020.

Μειώνετε τα κονδύλια για συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου μόλις σε 318.448 ευρώ από 1.488.880 που ήταν το 2020 και για τις αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου σε 2,1 εκ. ευρώ από 4,1 εκ. ευρώ που ήταν το 2020, έργα τα οποία παραδώσατε σε εργολάβους, απαξιώνοντας πλήρως τις τεχνικές υπηρεσίες με την απογύμνωση τους από προσωπικό και την έλλειψη των απαιτούμενων τεχνικών μέσων.

Για έργα άρδευσης-ύδρευσης προβλέπετε μόλις 100.000 ευρώ (κωδ. 9773), για εγγειοβελτιωτικά έργα 250.000 ευρώ από 300.000 που ήταν το 2020 (κωδ. 9776), για έργα που δεν κατονομάζονται 1,9 εκ. ευρώ από 3,8 που ήταν το 2020.

Για την προστασία της ελαιοπαραγωγής μειώνετε το κονδύλι σε 1,2 εκ. ευρώ από 1,53 εκ. ευρώ που ήταν το 2020, την οποία επίσης έχετε δώσει σε εργολάβους, οι δαπάνες για την γεωργία – κτηνοτροφία (κωδ. 5244) που δεν προβλέπονται σε άλλους κωδικούς μειώνονται σε 340.796 ευρώ από 818.500 που ήταν το 2020.  

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2021 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με το λαό:

  • Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, με επιστροφή όσων τους αφαιρέθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Να δοθούν τα ΜΑΠ στους εργαζόμενους.
  • Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς. Αύξηση της χρηματοδότησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάθε τοπική & έμμεση φορολογία για το λαό. Καμία κατάσχεση λαικών σπιτιών, εργαλείων δουλειάς, για χρέη σε Τράπεζες, Δημόσιο, ΟΤΑ.
  • Κατάργηση του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. 
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι, ν. 4623/19, μνημονιακές κατευθύνσεις και νόμοι) και του οικονομικού παρατηρητηρίου.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, με προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και σταθερής εργασίας. 
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Περιφέρειας και Δήμων. 
  •  
  • Σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές τόσο στις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα (Καρδίτσα, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Αλμυρός), αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων του. Ανακατασκευή και συντήρηση του επαρχιακού & αγροτικού οδικού δικτύου όπου χρειάζεται χωρίς εργολάβους.
  • Π.Δ.Ε και αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη (Παιδικοί Σταθμοί, σχολεία, φοιτητικές εστίες), χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. 
  • Ουσιαστικά μέτρα και χρηματοδότηση για την προστασία του αστικού και γενικότερα του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα και των νερών. Να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει παραχώρηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες, ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς επιχειρηματική ανάμειξη, με απαγόρευση της καρκινογόνας καύσης SRF/RDF και ΠΕΤ ΚΟΚ.
  • Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών και αεροδρομίων, εθνικών δρόμων, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις τσέπες του λαού. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών και εκπαιδευτικών άμεσα για τις ανάγκες της πανδημίας, αλλά και μόνιμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ