Προτεραιότητα η ύδρευση για την Αλόννησο

0
20
Alonissos Patitiri

Σειρά έργων έχει υποβάλει η δημοτική αρχή Αλοννήσου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», με κυριότερο την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, που είναι προϋπολογισμού 3,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του νησιού είναι παλιό και κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες. Η δημοτική αρχή έχει υποβάλει έτσι τη μελέτη του έργου, η οποία έχει εγκριθεί και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η αντικατάσταση του δικτύου αφορά στο σύνολο των οικισμών του νησιού, Πατητήρι, Βότση, Ρουσούμ, χώρα Αλοννήσου.

Πρόκειται για ένα ώριμο έργο ύδρευσης για να υπογραφεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Έργο αναγκαίο για την περιοχή καθώς το υπάρχον δίκτυο έχει πολλά προβλήματα.

«Χάνουμε το 60% – 70% των υδάτων λόγω των διαρροών», λέει ο δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης. Σε περιόδους αιχμής της τουριστικής σεζόν τα αποθέματα νερού μειώνονται αισθητά και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλοννήσου κάνει διανομή νερού ανά δεύτερη μέρα λόγω των απωλειών.

Η δημοτική αρχή Αλοννήσου εκτέλεσε στο παρελθόν παρεμβάσεις στον τομέα της ύδρευσης.

«Ωστόσο, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντικατάσταση των δικτύων. Είναι πολύ σημαντικό για τους Δήμους», λέει ο κ. Βαφίνης.

Η δημοτική αρχή Αλοννήσου κατασκεύασε δίκτυο μεταφοράς από την κεντρική δεξαμενή μέχρι το νέο οικισμό πριν τρία χρόνια με αγωγούς εξωτερικών δικτύων, ένα έργο που ήταν προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

Όμως δεν υπήρχαν προσκλήσεις για να εντάξει σε πρόγραμμα την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Τώρα βρίσκεται σε αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

«Περιμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα», λέει ο δήμαρχος, αν θα εγκριθεί ή όχι και πώς θα προχωρήσει.

Στο ίδιο πρόγραμμα η δημοτική αρχή Αλοννήσου υπέβαλε προτάσεις για προμήθεια μηχανημάτων έργου, κατασκευή τριών νέων παιδικών χαρών, μελέτες πυρασφάλειας για τα σχολεία, κατασκευή ραμπών για ΑμεΑ, κατασκευή βοηθητικών χώρων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επιπλέον το Λιμενικό Ταμείο Αλοννήσου έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση μελετών που αφορούν σε έργα στο λιμάνι.

«Είναι πάρα πολλά τα έργα σε αναμονή. Παράλληλα περιμένουμε την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε δικές μας δράσεις, να συμμετέχουμε σε εκθέσεις τουρισμού, να υλοποιήσουμε μικρά έργα, να πάρουμε προμήθειες», προσθέτει ο ίδιος.

taxydromos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ