Πρωτοφανή παιχνίδια πολέμου των μεγάλων δυνάμεων στον Ειρηνικό!

0
25
Navy Ships Formation

Ο Ειρηνικός έγινε….πολεμικός!

Πρωτοφανή παιχνίδια πολέμου στο υπέρτατο μπρα ντε φερ των μεγάλων δυνάμεων.

Κάθε εβδομάδα ο Ειρηνικός γεμίζει ακόμα περισσότερο με στρατιωτικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη από χώρες της περιοχής και από το εξωτερικό. Οι χώρες του ΝΑΤΟ – Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία – στέλνουν στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη. Το ρωσικό ναυτικό πραγματοποίησε στρατιωτικούς ελιγμούς στα ανοικτά της Χαβάης. Οι ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα να δημιουργήσουν μια μόνιμη ναυτική ομάδα του Ειρηνικού ως μέρος της επιθετικής αντίδρασής τους στη ναυτική παρουσία της Κίνας στον Ειρηνικό. Η μεγαλύτερη χερσαία άσκηση στην Ασία και τον Ειρηνικό λαμβάνει χώρα στην Αυστραλία με 17.000 στρατιώτες ΗΠΑ και Αυστραλίας.

Κατά τα άλλα, εσείς καλά;;

Τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέθεσε στο Πεντάγωνο να ιδρύσει μια Ομάδα Εργασίας θεμάτων της Κίνας για να εξετάσει τις πολιτικές και τις διαδικασίες που σχετίζονται με την Κίνα και να επιδώσει τις συστάσεις της στον Υπουργό Άμυνας , Λόιντ Όστιν. Η δημιουργία μιας Ναυτικής Task Force του Ειρηνικού θα επιτρέψει στον υπουργό Άμυνας να παράσχει περισσότερο από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για να αμφισβητήσει την παρουσία της Κίνας στον Ειρηνικό. Η ειδική ομάδα του Ειρηνικού θα περιλαμβάνει επίσης συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, που έχουν ήδη στείλει τα πολεμικά τους πλοία στον Ειρηνικό, καθώς και την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Στην πρόσφατη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι ηγέτες συμφώνησαν με την αντιπαράθεση του Μπάιντεν με την Κίνα, δηλώνοντας ότι το Πεκίνο υπονομεύει την παγκόσμια τάξη και αποτελεί πρόκληση ασφάλειας. Βέβαια χθες το Πεκίνο απάντησε δυναμικά.

Μια παρόμοια ναυτική ομάδα του ΝΑΤΟ, το Standing Naval Forces Atlantic, που αποτελείται από έξι έως δέκα πλοία από πολλά έθνη του ΝΑΤΟ, έχει δραστηριοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στα ύδατα του Ατλαντικού.

Ρωσική πολεμική πρακτική κοντά στη Χαβάη

Δεν είναι μόνο η Κίνα πάντως που προκαλεί τις ανησυχίες των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Μια δοκιμή πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ καθυστέρησε στη μονάδα δοκιμών πυραύλων στο νησί Kauai της Χαβάης τον Μάιο λόγω της παρουσίας ενός ρωσικού πλοίου επιτήρησης 13 μίλια μακριά από το νησί, στο όρια των χωρικών υδάτων των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Άμυνας Πυραύλων (MDA), σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, διεξήγαγε στο Kauai αυτό που ονόμαζε Flight Test Aegis Weapon System 31 για να αποδείξει την ικανότητα ενός πλοίου Aegis που έχει διαμορφωθεί με βαλλιστική άμυνα (BMD) να εντοπίζει, να παρακολουθεί, να εμπλέκεται και να προβαίνει σε αναχαίτιση ενός στόχου βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας με ένα σύστημα δύο πυραύλων Standard Missile-6 Dual II (BMD-initialized).

Προς απογοήτευση του MDA, με το ρωσικό σήμα πλοίο ως μάρτυρα, η δοκιμή πυραύλων της 29ης Μαΐου δεν ακολούθησε τον σχεδιασμό.
Λίγες μέρες αργότερα, τα αεροσκάφη F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν δύο ξαφνικές πτήσεις από τη Χαβάη με την Ινδο-Ειρηνική Διοίκηση τελικά να αναγνωρίζει ότι «αρκετά ρωσικά πλοία και αεροσκάφη» ήταν 200 μίλια δυτικά των Νήσων της Χαβάης και τα F-22 είχαν σταλεί για να τα παρακολουθούν.

Τα «πολλά πλοία και αεροσκάφη» αποδείχθηκαν η μεγαλύτερη σύναμη ελιγμών στον Ειρηνικό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Πριν από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε τους ρωσικούς ναυτικούς ελιγμούς στα ανοικτά της Χαβάης ως άσκηση. Είκοσι πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός υποβρυχίου και υποστηρικτικών σκαφών, συμμετείχαν στην άσκηση με 20 αεροσκάφη, να συνοδεύουν. Η ανάπτυξη ρωσικών βομβαρδιστικών ως μέρος της άσκησης δύο φορές οδήγησε τα μαχητικά F-22 της Hawaii Air National Guard να οπλιστούν με πυραύλους για πιθανή αναχαίτιση των αεροσκαφών που κατευθύνθηκαν προς την κατεύθυνση της Χαβάης αλλά ποτέ δεν πλησίασαν.

Άφιξη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας

Την Κυριακή, 27 Ιουνίου, στην πρώτη επίσκεψή τους στη Χαβάη, η γαλλική κυβέρνηση έστειλε 170 άτομα της Πολεμικής Αεροπορίας και της Διαστημικής Δύναμης, τρία μαχητικά αεροσκάφη Rafale, δύο δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού Α330 Phenix και δύο μεταφορείς A400M Atlas στην Κοινή Βάση Pearl Harbor-Hickam στη Χονολουλού για εκπαίδευση με μαχητικά F-22 με έδρα τη Χαβάη και άλλα αεροσκάφη. Η γαλλική μοίρα θα αναχωρήσει από τη Χαβάη στις 5 Ιουλίου για τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Nellis στη Νεβάδα για περισσότερη εκπαίδευση με στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ.

Οι Βρετανοί έρχονται

Εκτός από τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη που φθάνουν στον Ειρηνικό, ο νέος βρετανικός αερομεταφορέας 65.000 τόνων HMS Queen Elizabeth και η συνοδεία του κατευθύνονται προς τον Ειρηνικό σε αυτό που ονομάζεται «η πιο σημαντική ανάπτυξη σε μια εποχή ειρήνης» για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το HMS Queen Elizabeth αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο.

Η Κίνα ανταποκρίνεται

Στις 27 Μαΐου, σε συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, ο Ανώτερος Συνταγματάρχης Ταν Κεφέι δήλωσε ότι η Αμερική συνεχίζει “να ενισχύει τις στρατιωτικές της αναπτύξεις στην περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού, συχνά πραγματοποιεί στενή αναγνώριση εναντίον της Κίνας, και ακόμη και εκ προθέσεως εκκινεί επικίνδυνες περιστάσεις μεταξύ Κινέζων και Στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων των ΗΠΑ.”

Πρόσθεσε ότι μια στρατηγική που δίνει έμφαση στη στρατιωτική παρουσία και στον στρατιωτικό ανταγωνισμό “θα αυξήσει μόνο τις περιφερειακές εντάσεις και θα υπονομεύσει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Καμία στρατηγική δεν θα πρέπει να παρακινεί τις χώρες να δημιουργήσουν επιλεκτικές και αποκλειστικές στρατιωτικές συμμαχίες ή να δημιουργήσουν έναν “Νέο Ψυχρό Πόλεμο”συγκρούσεων.” Σε σχέση με την Ταϊβάν, ο Ταν είπε, «υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας».

G7 & Quad Support Status Quo στην Ταϊβάν

Η G7 – αποτελούμενη από ηγέτες από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες – είπε στις 13 Ιουνίου ότι “υπογραμμίζουμε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν, “προσθέτοντας ότι” εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για την κατάσταση στις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας και θα αντιταχθούμε σθεναρά σε μονομερείς προσπάθειες για αλλαγή του status quo και αύξηση των εντάσεων “.

Τρεις μήνες νωρίτερα, στις 12 Μαρτίου, η πρώτη συνάντηση των ηγετών του Τετραμερούς Διαλόγου Ασφαλείας ή «Quad» – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ινδία – εξέδωσαν μια δήλωση λέγοντας ότι είναι “ενωμένοι σε ένα κοινό όραμα για τον ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό … Υποστηρίζουμε το κράτος δικαίου, την ελευθερία πλοήγησης και πτήσεων, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τις δημοκρατικές αξίες και την εδαφική ακεραιότητα.”

Μόνο σε ένα μήνα, τον Ιούνιο, οι στρατιωτικές δυνάμεις IndoPacific των ΗΠΑ συμμετείχαν σε πάνω από 35 ασκήσεις πολέμου με άλλες χώρες.

www.pentapostagma.gr