Πως σχετίζεται ο «Πρωτέας» με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη;

0
51
Proteas MagnesiaTV

Έναν νέο «εξυπηρετικό μουσαφίρη», έχει από την Τρίτη η Σαμοθράκη. Πρόκειται για το πλοίο «Πρωτέας», που έφτασε για να αντικαταστήσει το «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο έπρεπε κι αυτό … να αντικαταστήσει στις Κυκλάδες, το έτερο πλοίο της ίδιας εταιρείας «Διονύσιος Σολωμός».

Τον «Πρωτέα» δεν τον κατατάσσεις εύκολα στην κατηγορία «νιάτα και χάρη», αφού είναι ένας μεσήλικας (και κάτι παραπάνω) 50 χρονών. Ναυλώθηκε (σε καλή τιμή) από την «ZANTE FERRIES», για να αντικαταστήσει το «Αδαμάντιος Κοραής» κατά την διάρκεια της απουσίας του, που ο Δήμαρχος εκτιμά ότι δεν θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Απριλίου, αλλά θα επιστρέψει, ίσως και πριν το τέλος Μαρτίου!

Ωστόσο στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ήξεραν πολύ καλά ότι ένα πλοίο 50 χρονών, στο οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά η συγκοινωνία ενός νησιού για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν το υποδέχονται εύκολα και με τυμπανοκρουσίες σε πολλά νησιά του Αιγαίου, ιδίως τα … «κοσμοπολίτικα»! Έτσι, από κανένα μυαλό δεν πέρασε η ιδέα, να σταλεί ο «Πρωτέας» στις Κυκλάδες, για να αντικαταστήσει το «Διονύσιος Σολωμός» και να παραμείνει το «Αδαμάντιος Κοραής» στη Σαμοθράκη, ή έστω να απουσιάσει για πολύ λιγότερες ημέρες. Άλλωστε, παράγοντες της Σαμοθράκης, είχαν φροντίσει νωρίτερα να ξεκαθαρίσουν ότι θέλουν οποιοδήποτε άλλο πλοίο, αρκεί να μην είναι του Μανούση!!! Επομένως, σε τέτοια περίπτωση, δύσκολα διαμαρτύρεσαι για τον 50χρονο μουσαφίρη που σου έστειλαν!

Υπήρξε όμως και μια ακόμη παράμετρος που καθυστέρησε την δρομολόγηση του «Πρωτέα» στη Σαμοθράκη. Αν βιάστηκαν ορισμένοι να αποδώσουν την καθυστέρηση στην ανάγκη εκπαίδευσης του καπετάνιου, στον τρόπο προσέγγισης του δύσκολου λιμανιού της Καμαριώτισσας, θα τους θυμίσω ότι κατά τύχη ο καπετάνιος του «Πρωτέα», υπήρξε για χρόνια καπετάνιος της SAOS FERRIES και άρα έχει ήδη επάρκεια γνώσης, για τις ιδιαίτερες συνθήκες του λιμανιού της Σαμοθράκης. Άλλωστε ο «Πρωτέας» είναι αρκετά μικρότερο πλοίο σε μέγεθος, από το «Αδαμάντιος Κοραής» και άρα έχει ευκολότερο χειρισμό.

Θα ενθυμούνται οι προσεκτικοί στα δρώμενα του νησιού, ότι η έλευση του «Πρωτέα» είχε ανακοινωθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα. Επίσης, το πλοίο έφτασε στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι αναμενόταν από την Κυριακή! Μάλιστα, θα ξεκινούσε αμέσως δρομολόγια, ώστε να αποδεσμευτεί γρήγορα το «Αδαμάντιος Κοραής». Ωστόσο το πρώτο μισό  δρομολόγιο, (μόνο Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη), έγινε μόλις το απόγευμα της Τρίτης.

Ένας … καχύποπτος στα ναυτιλιακά, μου παρέθεσε και άλλα στοιχεία που αποδίδουν όλες αυτές τις καθυστερήσεις, σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, με πολύ μεγάλη αληθοφάνεια και όχι στην … «ραθυμία» και αναβλητικότητα του «Πρωτέα» να «πιάσει δουλειά».

Καμιά Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ, τα σοβαρά προβλήματα από τις αντιδράσεις των κατοίκων σε νησιά του Αιγαίου για το μεταναστευτικό, δεν θα ήθελε στα καλά καθούμενα, ένα ακόμη μέτωπο διαμαρτυριών, από κει που δεν το περίμενε. Ούτε καν νέες δυσανασχετήσεις σε νησιώτες. Πολύ περισσότερο αν αυτά … συνέπιπταν με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη, για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Βουλγαρίας που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη που μας πέρασε! Με τίποτε δεν έπρεπε να επιτραπεί έστω και ένα ενδεχόμενο ρίσκο, που θα χαλούσε την γιορτή, στα καλά καθούμενα. Κανένας Πλακιωτάκης δεν θα επιθυμούσε να προκληθούν εξ αιτίας του, ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Πρωθυπουργό, που θα ζητούσαν απαντήσεις για νέες διαμαρτυρίες της πολύπαθης Σαμοθράκης από το προηγούμενο καλοκαίρι. Πολύ περισσότερο παρουσία του Βούλγαρου ομολόγου του, που συνοδευόταν και από αρκετούς δημοσιογράφους της γειτονικής χώρας. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε εξαιρετικά μεγάλη δυσφήμιση για τις … τουριστικές προσμονές μας από την Βουλγαρία το καλοκαίρι. Ένα δημοσιογραφικό σχόλιο στη Βουλγαρία με αναφορές σε ενδεχόμενες διαμαρτυρίες των Σαμοθρακιτών, για τον 50χρονο «Πρωτέα», θα ήταν καταστροφικό για την φήμη της συγκοινωνίας του νησιού κι ας είχαμε μέχρι το καλοκαίρι …νεότευκτα κρουαζιερόπλοια στη θέση του «Πρωτέα»!!! (Σέρνεται και ανασχηματισμός βλέπετε…).

Έπρεπε λοιπόν να περιοριστεί … ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ήταν δυνατόν η … απόκτηση «εμπειρίας ταξιδιού» με τον «Πρωτέα» στους Σαμόθρακες, πριν ξεσηκωθούν αντιδράσεις, που θα «έσκαγαν» αυτόματα, πάνω στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι επέλεξαν την τεχνική των καθυστερήσεων, και με την βοήθεια … πολλών μποφόρ που ήταν άλλωστε προβλέψιμα.

Κάποιος όμως, έπρεπε να τους είχε μιλήσει νωρίτερα για τους Σαμόθρακες! Για το γεγονός ότι συνήθισαν στις χαμηλές προσδοκίες τους. Για το ότι παραμένουν ολιγαρκείς και απογοητευμένοι από την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού ολόκληρου του νομού και της Περιφέρειας, να διεκδικήσει για το νησί, ότι του ανήκει ή ότι δικαιούται. Κάποιος έπρεπε να τους πει ότι συνηθισμένη έκφραση των κατοίκων του νησιού, είναι το … «πάλι καλά που έχουμε κι αυτό»! Αρκούμενοι στα απλά και ελάχιστα, μέχρι το … σχεδόν τίποτε! Όχι γιατί έχουν συμβιβαστεί με μια κακή μοίρα, αλλά γιατί δεν βλέπουν λόγο, για να πιστέψουν κανέναν πολιτικό και καμιά άλλη βαρύγδουπη εξαγγελία!

Δεν υπήρχε λόγος λοιπόν, για τόση ανησυχία και τόσα σχέδια κύριε Πλακιωτάκη. Το καλοκαίρι το νησί έμεινε 10 μέρες χωρίς καράβι, αλλά για να πάτε τα ΜΑΤ στη Λέσβο και να δείρετε τον κόσμο που διαμαρτυρόταν, βρήκατε καράβι, σε … δυο ώρες! Μην ανησυχείτε για την Σαμοθράκη. Εδώ … «Πρωτεύει» η απογοήτευση! Κανείς δεν πρόκειται να σας απειλήσει, ούτε θα χρειαστεί ποτέ να στείλετε ΜΑΤ, για συνετισμό!

statusradio.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ