Πώς θα καθίσουν οι προσκεκλημένοι στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Η διαφορά στο τελετουργικό

0
20

Λίγες ώρες απομένουν πριν την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα (16.1.2023) στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ θα προηγηθεί και λαϊκό προσκύνημα. Όσο περνάνε οι ώρες, γίνονται γνωστές ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για το τελετουργικό.

Μεγάλη σημασία θα έχει και ο τρόπος που θα καθίσουν οι προσκεκλημένοι, που έχουν έρθει από νωρίς σήμερα Κυριακή στην Ελλάδα, για να παραβρεθούν στην κηδεία και να τιμήσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, όσον αφορά την προσέλευσή τους, αυτή θα γίνει σύμφωνα με το πρωτόκολλο υψηλών προσώπων, το οποίο ορίζει τις θέσεις που θα έχουν μέσα στον ιερό ναό, ανάλογα με το αξίωμά τους.

Ειδικότερα, στην πρώτη σειρά από τα δεξιά θα βρίσκεται η οικογένεια του εκλιπόντος, δηλαδή η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Άννα Μαρία, τα παιδιά του Αλεξία, Παύλος, Νικόλαος, Θεοδώρα και Φίλιππος. Δίπλα στα ανίψια τους θα καθίσουν η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, και η πρώην πριγκίπισσα της Ελλάδας Ειρήνη, οι αδελφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πίσω από αυτούς θα σταθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, περίπου 30 άτομα εγγόνια και ξαδέλφια. Τώρα, αριστερά από την οικογένεια, θα βρίσκονται οι βασιλείς, δηλαδή ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος με τη βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος με τη βασίλισσα Σίλβια και βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, αδελφή της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σημειώνεται πως, ιεραρχικά, το πρωτόκολλο ορίζει ότι πίσω από τους βασιλείς θα βρίσκονται οι πρώην βασιλείς και οι διάδοχοι των θρόνων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις λόγω συγγένειας.

Έχει ήδη γίνει γνωστό πως της κηδείας θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και θα συμμετέχουν 12 Μητροπολίτες και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η διαφορά στο τελετουργικό
Αν και θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα υπάρξει και μια διαφορά. Σύμφωνα με το Star, κάθε φορά που θα τον αποκαλούν, θα τον προσφωνούν «Αξιομακάριστε δούλε του Θεού ημών σε αποχαιρετούμε» και θα προσθέτουν «το Βασιλέως ημών γενόμενος», εννοώντας δηλαδή ότι εκπορεύεται από βασιλιά και ότι είναι βασιλικής γενιάς,.

Το τυπικό επιτάσσει η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «κοιτάει» την Ωραία Πύλη.

Όλα όσα θα γίνουν στην κηδεία – Το επίσημο δείπνο
Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών από τις 06:00 έως τις 10:30 το πρωί. Θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία στις 12:00 στη Μητρόπολη και μετά η ταφή στο Τατόι.

Οι γιοι και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το φέρετρο στους ώμους τους.

Μετά την κηδεία, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα παραθέσει επίσημο δείπνο και στους 200 υψηλούς προσκεκλημένους, με μενού που αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σφυρίδες, καλαμάρια, γαρίδες και καραβίδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή