ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ

0
14
Τούρκο αξιωματικό

Για «πολιτικά κίνητρα» κάνει λόγο η Άγκυρα και εκτοξεύει πρωτοφανείς απειλές – Ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου αφέθηκε ήδη ελεύθερος – Αίτηση ακύρωσης της απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση
Άσυλο | Τούρκοι αξιωματικοί: Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις έπειτα και από την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου για χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Με πρωτοφανείς απειλές προς την Ελλάδα απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ στη χορήγηση ασύλου  ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία κάνει λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση χορήγησης ασύλου και απειλεί την Ελλάδα με «επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης έχει κάνει αίτηση ακύρωσης της απόφασης χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Η οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ και οι απειλές

Η Άγκυρα χρεώνει στην Ελλάδα την προστασία και υπόθαλψη πραξικοπηματιών, ενώ αναφέρει ότι πρόκειται περί πολιτικής απόφασης.
Αναλυτικά η «σκληρή» απάντηση της Άγκυρας

«Η Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Και προσθέτει: «Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».

«Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το σκεπτικό της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (30/12) η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου, παρείχε άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο έφθασαν στη χώρα μας οι οκτώ στρατιωτικοί το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Στο σκεπτικό της απόφασης της η επιτροπή αναφέρει ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα». Έτσι, καταλήγει η Επιτροπή δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Ήδη, ο Τούρκος αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού όπου ήταν κρατούμενος, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.

Την ίδια ώρα, σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν οι άλλοι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου στην οποία έχουν προσφύγει.

Κόντρα ΝΔ – Μαξίμου

Ανακοίνωση για την υπόθεση της ασυλίας στον Τούρκο αξιωματικό εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν», υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Για να καταλήξει, «κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».

Το Μαξίμου απάντησε δια μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του στο Facebook, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και συνεχίζει:

«Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς να τα πάει όμως καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κ. Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ…», καταλήγει στη δήλωσή του.

newsbomb

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ