Σκηνοθέτες απ’ όλον τον κόσμο στη Σκόπελο

0
33
SIFFY Skopelos International Film Festival For Youth

Λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η Gloria Ann Carr, μία Αμερικανίδα που αγαπά βαθιά την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό, άφησε τις ΗΠΑ και έπιασε «λιμάνι» στις Βόρειες Σποράδες. Για την ακρίβεια επέλεξε να συνεχίσει τη ζωή της στη Σκόπελο, όπου το μακρινό 1999 ίδρυσε το Ίδρυμα Τεχνών Σκοπέλου (SkopArt). Μία από τις βασικότερες δράσεις της παραμένει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέων Σκοπέλου, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί για 8η χρονιά και θα έχει θέμα το ελληνικό φιλότιμο.
To φεστιβάλ, που έχει την επωνυμία SIFFY (Skopelos International Film Festival for Youth) «γεννήθηκε» το 2009. Εκείνη τη χρονιά ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Lim Wangtae (Λιμ Ουάνγκ-Τέι) βρέθηκε στη Σκόπελο και ένωσε τις δυνάμεις του με την Jill Somer από την Ουάσιγκτον, θυγατέρα της ιδρύτριας του SkopArt, η οποία επίσης ακολούθησε την ίδια διαδρομή από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και μένει μόνιμα στην Ελλάδα. Πριν από εννέα χρόνια πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ, που πλέον κάθε καλοκαίρι φέρνει σ’ αυτή την αιγαιοπελαγίτικη κουκίδα γης κινηματογραφιστές απ’ όλο τον κόσμο και προωθεί τον καλλιτεχνικό διάλογο του νησιού με τη διεθνή κοινότητα.

Η πρωτοτυπία του SIFFY δεν εξαντλείται στην προσέλκυση σκηνοθετών από κάθε ήπειρο ή στη μετέπειτα προβολή των παραγωγών σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως οι ταινίες μικρού μήκους που παρουσιάζονται πλέον στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου, όπου «μετακόμισαν» οι διοργανωτές από τον «Ορφέα», τον θρυλικό κινηματογράφο του νησιού, υλοποιούνται από δεκάδες παιδιά και εφήβους του νησιού και όχι μόνο, που γράφουν το σενάριο, εμφανίζονται μπροστά και πίσω από τις κάμερες, ενώ οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες δουλεύουν πάνω στις ιδέες των λιλιπούτειων πρωταγωνιστών.
Η Δάφνη Jaeggi-Χλιβερού, με καταγωγή από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, είναι μία ακόμη γυναίκα από το εξωτερικό που αγάπησε την Ελλάδα και η οποία εδώ και 22 χρόνια πολιτογραφήθηκε… Σκοπελίτισσα. Η Ολλανδέζα πρώην βιβλιοθηκονόμος συνδράμει εθελοντικά στη διοργάνωση του SIFFY 2018 και μιλώντας άπταιστα ελληνικά, αποκάλυψε λεπτομέρειες γύρω από τη διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ που διαφημίζει κάθε καλοκαίρι τη Σκόπελο ανά την υφήλιο.

«Όλα ξεκίνησαν το 2009, όταν η Jill συναντήθηκε με τον Lim Wangtae, ο οποίος έριξε στο τραπέζι την ιδέα, να δημιουργήσουν κάτι τα ίδια τα παιδιά και να συμμετέχουν στην κινηματογραφική διαδικασία. Τότε έγινε το πρώτο φεστιβάλ με τη συμμετοχή τριών σκηνοθετών από Ν. Κορέα, Ελλάδα και Ουγγαρία. Φέτος στο 8ο κατά σειρά SIFFY, που θα γίνει από 28 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου, θα έρθουν 19 κινηματογραφιστές απ’ όλο τον κόσμο: Ινδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ν. Κορέα, Τουρκία, μέχρι και το Νεπάλ. Πληρώνουν οι ίδιοι τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ το SkopArt καλύπτει τα έξοδα διαμονής και σίτισης καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Έρχεται κόσμος από παντού κι αυτό είναι κάτι υπέροχο, σχεδόν μαγικό, ενώ η υπερηφάνεια των παιδιών, όταν δημιουργούν μία ταινία, είναι το μεγαλύτερο κέρδος για εμάς. Φανταστείτε ότι φέτος μέσα σε μισή ώρα καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις. Αρχικά είχαμε όριο 110 παιδιά, αλλά κάναμε δεκτές 140 αιτήσεις, για να μην αφήσουμε κανένα εκτός. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνονται, είναι από την Αμερική. Φίλοι του ιδρύματος, πολύς κόσμος που μας επισκέπτεται κυρίως από τις ΗΠΑ, χρηματοδοτεί τις δράσεις μας για να γίνεται το φεστιβάλ, μέσω εκστρατειών crowdfounding (σ.σ. διαδικτυακές καμπάνιες χρηματοδότησης)», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δάφνη Jaeggi-Χλιβερού, η οποία έπειτα μίλησε για το φιλότιμο, το φετινό θέμα που θα πραγματευθεί το SIFFY, αλλά και το πώς αντιλαμβάνεται η ίδια την πιο γνωστή, ίσως, ελληνική αρετή: «Φιλότιμο είναι να κάνεις κάτι, χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα. Μόνο και μόνο γιατί νιώθεις καλά μ’ αυτό. Όπως ο συνταξιούχος φούρναρης στην Κω, ο οποίος έψηνε κάθε μέρα ψωμί για τους μετανάστες και συγκλόνισε όλο τον κόσμο με το μεγαλείο της ψυχής του».

e-thessalia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ