Σκόπελος, το ζωντανό νησί

0
119
Skopelos Island Limani

Στη Σκόπελο, η περίοδος μετά τη τουριστική σεζόν έχει άλλο χρώμα. Κυριαρχούν οι πρωτογενής εικόνες της φύσης και όχι οι καλλωπιστικές ανθρώπινες παρεμβάσεις. Εικόνες αρμονίας που συνοδεύονται όμως από μια έντονη ενέργεια.

Οι άνθρωποι της Σκοπέλου παρά τα εμπόδια, που οι δυσλειτουργίες της Πολιτείας τα επιτείνουν, είναι δημιουργικοί, ευφάνταστοι και αποτελεσματικοί.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και με την άοκνη προσπάθεια του Δημάρχου και των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σκοπέλου, της Γλώσσας και του Έλιος, εντάσσονται και υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής που εξασφαλίζουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και θέτουν τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού.

Οι τοπικοί επιχειρηματίες διευρύνουν τη λειτουργία των δομών τους, κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών, επενδύοντας σε αυτοματισμούς και διευρύνοντας τη γραμμή παραγωγής τους σε επίπεδα που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν σύγχρονες βιομηχανίες. Υποδειγματική είναι η λειτουργία της μονάδας παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης του τοπικού περίφημου δαμάσκηνου Σκοπέλου.

Νέοι άνθρωποι του νησιού στρέφονται στην πρωτογενή παραγωγή, την καλλιέργεια και το εμπόριο τοπικών προϊόντων, αναπτύσσοντας οικοτεχνίες, και κάνοντας χρήση σύγχρονων, φρέσκων μέσων προώθησης των προϊόντων τους.

Οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών πανταχού παρόντες, με έντονη δράση συλλόγων, συνεταιρισμών και Σωματείων και μπροστάρηδες του εκπαιδευτικούς του νησιού. Από την αξιοθαύμαστη δράση του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Φάρος Σκοπέλου» για τη στήριξη ασθενών με καρκίνο, ως τις σχολικές γιορτές και το Street Food Party των μαθητών του Λυκείου Γλώσσας και από τις πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις για την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως την ανάδειξη του ενάλιου πλούτου του νησιού και την έντονη δραστηριότητα των τοπικών αθλητικών συλλόγων.

Στην αντίπερα όμως, όλες αυτές οι προσπάθειες που κρατάνε το νησί ζωντανό, πάντα έχουν να ξεπεράσουν και εμπόδια, τα οποία ενίοτε μπορεί να είναι και ανυπέρβλητα.

Η ομαλή λειτουργία και η ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, προϋποθέτει την ουσιαστική, αποτελεσματική παρουσία της Πολιτείας. Ως προτεραιότητα θα πρέπει να τεθούν τα ζητήματα που αφορούν τη σύνδεση του νησιού με τη χερσαία ζώνη και τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων.  Η κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου Σκοπέλου, επιβάλλεται να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα άμεσης, γρήγορης μετακίνησης των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών του νησιού.

Η ενίσχυση των δομών υγείας και εκπαίδευσης του νησιού, οι οποίες υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων -η λειτουργία τους επαφίεται πολλές φορές στον υπερβάλλοντα ζήλο των γιατρών και των των δασκάλων που υπηρετούν στο νησί- επιβάλλεται να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, κυρίαρχο μέλημα, ώστε να εξασφαλίζονται στο μίνιμουμ η ασφάλεια των κατοίκων και η μόρφωση και των παιδιών τους.

Η Σκόπελος είναι προικισμένη από τη φύση και οι άνθρωποί της είναι άξιοι, δραστήριοι, δημιουργικοί. Εκείνο που χρειάζεται, είναι μια σύγχρονη, αποτελεσματική Πολιτεία, αποφασισμένη να λειτουργήσει με όρους μέλλοντος. Ένα σύγχρονο κράτος που θα περιορίσει τα εμπόδια και θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης.

Πατσογιάννη Πολιτικής Γραμματείας ΝΔ

της Κατερίνας Πατσογιάννη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ

akroama.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ