Σκόπελος – Το σμαραγδένιο νησί

0
109
Skopelos Mplo Panormos

Ξεκινήσαμε από το λιμάνι του Βόλου, με το πλοίο της γραμμής για τις Βόρειες Σποράδες, με προορισμό μας, το νησί της Σκοπέλου, η οποία βρίσκεται ανάμεσα από αυτό της Σκιάθου  και της Αλοννήσου .

Το νησί έχει 3 λιμάνια. Το κύριο λιμάνι, το Λουτράκι και τον Αγνώντα. Ανήκει στο Νομό Μαγνησίας με πληθυσμό περι τους 5.000 κατοίκους και έκταση 95 τετραγωνικά χιλιόμετρα! Η Σκόπελος, είναι γεμάτη από πυκνά δάση που καλύπτουν το 80% της έκτασής της, γι αυτό και θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου.

Σκόπελος χώρα

Με εξαιρετική τουριστική υποδομή, που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη,  συνεχίζει ανοδικά να βρίσκεται πρώτο σε σειρά για ήρεμες και ειδυλλιακές διακοπές και όχι μόνο..

Video……

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε,  ότι επιλέχθηκε για τα γυρίσματα του μιούζικαλ Mamma Mia, που έλαβε μέρος στην παραλία Καστάνι του νησιού και στο εκκλησάκι του Αι Γιάννη.

Το μυαλό και τα μάτια γεμίζουν από τις ομορφιές…Το αρχοντικό νησί της Σκοπέλου, έχει έντονο το παραδοσιακό στοιχείο και μας έκλεψε την καρδιά από την πρώτη κι όλας στιγμή. Οι εξωπραγματικές παραλίες του νησιού, φημίζονται για τα «εξωτικά» χρώματα και καθάρια νερά τους.

Δίκαια ονομάζεται  «Το κρυφό διαμάντι του Αιγαίου «

Σκόπελος χώρα

Στην Βόρεια και Ανατολική πλευρά του νησιού με τις βραχώδεις ακτές μα και τις αμέτρητες απομονωμένες παραλίες, θα απολαύσεις τα κρυστάλλινα νερά και την ηρεμία  κάτω από ελληνικό ήλιο.

Οι γνωστότερες και πιο προσιτές παραλίες της Σκοπέλου,  βρίσκονται στη Νότια και Δυτική πλευρά της.

Σκόπελος- Το σμαραγδένιο νησί

Τι πρέπει να επισκεφτείς

Σόπελος χώρα

Ακολούθησε τους δρόμους του νησιού και θα βρεθείς μέσα στην καταπράσινη φύση με τα παλιά μοναστήρια και εκκλησάκια,  που πάντα είναι ανοιχτά να σε υποδεχτούν.

Παναγία του Σωτήρως

Κάνε τις βόλτες σου, στα γραφικά, πλακόστρωτα σοκάκια της χώρας και θα συναντήσεις το λαογραφικό μουσείο , θ’ ανακαλύψεις μικρά , νησιώτικα καταστήματα, ταβερνάκια με απίθανες, παραδοσιακές σκοπελίτικες γεύσεις,  όπως  επίσης,  φοβερά spots για δροσερά κοκτέιλς με πανοραμική θέα, ειδικά την ώρα που ο ήλιος δύει.

Skopelos Island Photo Photography

Παναγία

Γλυστέρι

Το Γλυστέρι βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού 5.4 km από τη χώρα της Σκοπέλου. Παλιά λειτουργούσε ως καρνάγιο. Ένας πανέμορφος κόλπος με τα κρυστάλλινα νερά του να ενθουσιάζουν τον επισκέπτη . New entry στην περιοχή το  beach bar Glisteri !

Στάφυλος

Η πρώτη ακρογιαλιά που συναντά κάποιος βγαίνοντας από την πόλη της Σκοπέλου, σε απόσταση 4 χλμ. είναι ο Στάφυλος, μια από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, που πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Στάφυλο.

Πρόκειται για έναν όμορφο πευκόφυτο κόλπο, με αμμώδη παραλία και καθαρά νερά.

Η παραλία του Σταφύλου είναι οργανωμένη, με beach bar και ναυαγοσώστη όπως και οι περισσότερες του νησιού.

Στάφυλος

Αγνώντας

Σε απόσταση 8 χλμ. από τη χώρα,  βρίσκεται ο πευκόφυτος Αγνώντας, του οποίου το όνομα έρχεται από τον Πεπαρήθιο Ολυμπιονίκη,  Αγνώντα ή Άγων. Επιστρέφοντας από αγώνισμα δρόμου στην Ολυμπία  το 569 πΧ, επιβιβάστηκε στο λιμάνι και η περιοχή πήρε το όνομά του, όπως επίσης, το πρόσωπό του, εικονίζεται σε ασημένιο νόμισμα της εποχής.

Αγνώντας

Ένα πανέμορφο λιμανάκι ψαροκάικων που ανοίγονται στ΄ ανοιχτά, για ψάρια και για τα περίφημα θράψαλα ή καλαμάρια. Μπορείς να απολαύσεις τους μεζέδες δίπλα στη θάλασσα στα γραφικά ταβερνάκια του.

Πάνορμος

Ο Πάνορμος βρίσκεται στο μέσον του επαρχιακού δρόμου Σκοπέλου Λουτρακίου κ απέχει 12km από τη χώρα.Το πανέμορφο πευκόφυτο δάσος κατεβαίνει μέχρι κάτω αγκαλιάζοντας την θάλασσα.Τα τυρκουάζ νερά δημιουργούν την αίσθηση μιας τεράστιας πισίνας.

Ο Πάνορμος είναι ένας φυσικός όρμος και για τον λόγο αυτό τον προσεγγίζουν πολλά ιστιοφόρα κ σκάφη!

Skopelos.TV PanormosSkopelos Mplo Panormos

Πάνορμος

Όμορφα εστιατόρια και καφέ μπροστά στην καταγάλανη θάλασσα προσφέρουν μια ξεχωριστή αίσθηση ελευθερίας.Πληθώρα καταλυμάτων κ ξενοδοχείων σε πολύ καλό επίπεδο παροχών, χαρίζουν ξεχωριστές διακοπές σε όσους τα επισκεφτούν!!..

Λέγεται ότι ήταν το ορμητήριο του πειρατή Μπαρμπαρόσα.. Μετά τη λεηλασία της από τον Μπαρμπαρόσα το 1538, υποδουλώθηκε από τους Τούρκους, στην κυριαρχία των οποίων έμεινε μέχρι το 1830, οπότε ενώθηκε με την Ελλάδα, που μόλις είχε ιδρυθεί.

Μηλιά

Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 14.7 km περίπου και βρίσκεται κοντά από τον  Πάνορμο.

Η παραλία της Μηλιάς, η οποία είναι για πολλούς η ομορφότερη παραλία του νησιού. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία, οργανωμένη, που διαθέτει ναυαγοσώστη και beach bar.

Skopelos Island Milia Beach
Μηλιά

Η Μηλιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξωτική, καθώς διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι και διάφανα γαλαζοπράσινα νερά.Τριγύρω υπάρχουν άπειρα πεύκα που με το πράσινο τους ξεκουράζουν το μάτι.

Μηλιά

Ένας βράχος χωρίζει την ακτή στη μέση, με την αριστερή πλευρά να μαζεύει τον περισσότερο κόσμο,  με το beach bar και τα water sports  να πρωταγωνιστούν , ενώ η δεξιά είναι για αυτούς που επιθυμούν ν’απολαμβάνουν το μπάνιο τους λίγο πιο ήσυχα.

Απέναντι από τη Μηλιά φαίνεται το μικρό, καταπράσινο νησάκι της Δασιάς.

Μείνετε μέχρι τη δύση του ήλιου για να απολαύσετε το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, που σίγουρα θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη σας.

Μηλιά

Καστάνι

Δίπλα στην Μηλιά βρίσκεται το Καστάνι (21 χλμ. από την Χώρα της Σκοπέλου, 15 χλμ από τον πιο σύντομο δρόμο), παραλία που έγινε διάσημη από την ταινία Mamma mia, καθώς εκεί έγιναν πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας.

Καστάνι

Μικρότερη από τη Μηλιά, πρόκειται για μια παραλία με πεύκα μέχρι τη θάλασσα, και υπέροχα διάφανα νερά.. Μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου να ξαπλώσεις κάτω από τις μεγάλες ομπρέλες ή τα πεύκα, να πιεις το καφέ σου, τη μπυρίτσα σου, να γευτείς  το snack ή ότι άλλο επιθυμείς αφού και εδώ η παραλία είναι πλέον από τις πιο οργανωμένες του νησιού.

Καστάνι

Σκόπελος- Το σμαραγδένιο νησί

Χόβολο

Έχουμε ακούσει πολλά γι αυτήν την παραλία!!….Και ποιος δε μας είπε να την επισκεφτούμε. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού δίπλα στον όμορφο οικισμό του Ν. Κλιματος. Απέχει από την χώρα της Σκοπέλου 17km.

Αυτό που θ΄ αντικρίσεις  ξεπερνά κάθε φαντασία!!..Τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της θυμίζουν εξωτικό προορισμό..

Χόβολο

Τα λευκά της βράχια με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι την άμμο συνθέτουν μια ονειρική εικόνα που θα ζήλευαν κ οι πιο διαφημιζόμενοι προορισμοί!..

Αξίζεις να την επισκεφτείς! Θα την ερωτευτείς με την πρώτη ματιά!!

Νέο κλίμα

Το χωριό Νέο Κλήμα Σκοπέλου: Κάτω ακριβώς από το δάσος του Βαθιά στο βουνό Δέλφη(688m υψόμετρο) και δίπλα από τη θάλασσα, βρίσκεται το χωριό Ν.Κλήμα (Έλιος) Σκοπέλου.

Ν. Κλίμα

Σε απόσταση 18 Km από τη Σκόπελο βρίσκεται ο νέος αυτός οικισμός που δημιουργήθηκε το 1981 , μετά την καταστροφή του Παλαιού Κλήματος από τους σεισμούς του 1965- όταν οι κάτοικοι του Παλαιού Κλήματος εγκατέλειψαν το χωριό τους λόγω των κατολισθήσεων, αλλά και για να εγκατασταθούν κοντά στη θάλασσα.

Τα νεόκτιστα σπίτια, με τις όμορφα στολισμένες αυλές με τις βουκαμβίλιες , τις πορτοκαλιές τις λεμονιές, με  το γραφικό λιμανάκι με τη μαρίνα, οι πανέμορφες παραλίες και το πλούσιο δάσος της, αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό για ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές.

Skopelos Neo Klima Limani

Υπάρχει παραλία σε όλο το μήκος του χωριού, τμήματα με μικρά βότσαλα, παραλία με μεγαλύτερα, με πέτρες αλλά και άμμο ξεχωρίζοντας όπως αναφέραμε το καταπληκτικό Χόβολο.

Περιβολιού

Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 30 χλμ

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό της Γλώσσας βρίσκονται επίσης κάποιες παραλίες  , λιγότερο εύκολα προσβάσιμες από αυτές της νοτίου πλευράς, αλλά εξαιρετικής και άγριας θα λέγαμε, ομορφιάς.

Περιβολιού

Ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο που ξεκινάει από τη Γλώσσα και φτάνει ακριβώς από πάνω της, θα φτάσετε στην παραλία Περιβολιού.

Ακολουθώντας το μικρό μονοπατάκι με τα τσιμεντένια σκαλάκια θα βρεθείτε σε μια πανέμορφη παραλία, με διάφανα γαλάζια νερά και εντυπωσιακά βράχια που ρίχνουν τη σκιά τους στην ακτή.

Αι Γιάννης

Ανεβαίνοντας τα  λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια του Αι Γιάννη, τα μάτια μας ταξίδεψαν ως τη Βόρεια και απόκρημνη πλευρά της Σκοπέλου με τα τυρκουάζ νερά.

Αι Γιάννης Καστρί
Δίπλα στον Αι Γιάννη, βρίσκεται και η Σπηλιά, μια παραλία κλειστή σαν αγκαλιά που τα νερά της θυμίζουν κυριολεκτικά,  πισίνα.

Σπηλιά

Γλώσσα

Η Γλώσσα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Σκοπέλου. Βρίσκεται Β.Δ. του νησιού και είναι χτισμένη στο λόφο πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου με υπέροχη θέα.  Απέχει 32 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου .

Glossa Loutraki Skopelos

Πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν την ετυμολογία του ονόματός της. Η πιο  χιουμοριστική εκδοχή για την ονομασία της Γλώσσας,  σύμφωνα με τους κατοίκους της , είναι  ότι για ν’ ανέβεις τα τόσα σκαλιά του χωριού σου βγαίνει η γλώσσα.

Η Γλώσσα και η ευρύτερη περιοχή της είναι πλούσια σε πηγές και έχει πολλά ελαιόδεντραδαμασκηνιές και αμυγδαλιές. Τα σπίτια της, με μακεδονικές επιδράσεις, είναι διώροφα με κεραμικές στέγες και ξύλινα μπαλκόνια, που το μπροστινό τους μέρος καλύπτεται με σιδερένια κάγκελα.

Στα όλο σκαλιά καλντερίμια της θα συναντήσει ακόμα κανείς γυναίκες με τις τοπικές φορεσιές, τις φουστάνες και οι κάτοικοι της διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τα έθιμα και το γλωσσικό τους ιδίωμα.

Η γύρω περιoχή, τόσο στη Γλώσσα, όσο και στο Λουτράκι παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού σε πολλά σημεία της υπάρχουν αρχαίοι πύργοι, αναλήμματα και κτιριακές εγκαταστάσεις, διαφόρων εποχών της αρχαιότητος.

Στη θέση Πλατάνα στα βόρεια της Γλώσσας, στο μοναστήρι του Αγίου Ταξιάρχη, υπάρχουν στο προαύλιο του κτίσματα παλαιοχριστιανικού ναού (μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, κτισμένη το 672 μ.Χ.). Αυτός είναι και ο παλιότερος ναός της Σκοπέλου.

Οι κάτοικοι της Γλώσσας ήταν στην πλειοψηφία τους αμπελοκαλλιεργητές, με παραγωγή πολλού και καλού κρασιού. Κάποιοι, ωστόσο, ήταν ναυτικοί και καραβοκύρηδες. Στο Λουτράκι μάλιστα υπήρχε οργανωμένο ναυπηγείο, φυσικά, όχι της ίδιας εμβέλειας  με αυτό της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται με επιτυχία το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος».

Σκόπελος- Το σμαραγδένιο νησί

  • Ο καθαρισμός των μονοπατιών στο βουνό δίνει την χαρά της πεζοπορίας
  • Οι οργανωμένες δραστηριότητες  όπως το καγιάκ δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσετε  την ομορφιά παραλιών που δεν έχουν πρόσβαση με αυτοκίνητο
  • Επίσης τοπικά προϊόντα όπως το ξακουστό δαμάσκηνο Σκοπέλου, το αμύγδαλο και αμυγδαλοζουμο , το μέλι,τα χαμαλιά ( γλυκά του γάμου) το λάδι καθώς  η γεωργία του και η κτηνοτροφία  καθιστούν το νησί έναν ευλογημένο τόπο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν προλάβαμε να χαρούμε όλες τις ομορφιές του νησιού…  δώσαμε υπόσχεση να το επισκεφθούμε και πάλι…

justlife

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ