Στα 2,20 €/λίτρο η βενζίνη στη χερσαία Μαγνησία, 2,5 € στα νησιά!

0
9
Στα 2,20 €/λίτρο η βενζίνη στη χερσαία Μαγνησία, 2,5 € στα νησιά!

Ανεξήγητο το ράλι ανόδου σύμφωνα με την πρόεδρο Βάσω Κοντοχρήστου

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων με την τιμή να “σκαρφαλώνει” στα 2,20 €/λίτρο στη χερσαία Μαγνησία, ενώ στα νησιά των Σποράδων πωλείται ακόμη 2,50 €! Την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου είναι μέση τιμή νομού στα 1,95 €. Οι βενζινοπώλες θεωρούν ανεξήγητο το φαινόμενο των αυξήσεων και εκτιμούν ότι τα διυλιστήρια αισχροκερδούν, κρατώντας υψηλά τις τιμές στα καύσιμα και όχι από τα πρατήρια καυσίμων.
Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου χαρακτηρίζει ανεξήγητο το φαινόμενο αύξησης των τιμών, καθώς η τιμή του βαρελιού είναι 110-133 $ και τη βενζίνη την πλήρωνε ο καταναλωτής 2,20 €/λίτρο, όταν το βαρέλι πετρελαίου κόστιζε 130 $.

Η κα Κοντοχρήστου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι βλέπουμε ένα ανεξήγητο ράλι ανόδου της τιμής των καυσίμων το τελευταίο διάστημα, το οποίο της δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά, γιατί ανεβαίνουν οι τιμές, ενώ η τιμή που βαρελιού παραμένει στα 110 $, ενώ εκτίμησε ότι τα διυλιστήρια κρατούν υψηλά τις τιμές στα καύσιμα και όχι από τα πρατήρια καυσίμων.

Όπως είπε, πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, είπε δεν υπάρχει κρατική παρέμβαση και ο καταναλωτής αναγκάζεται να αγοράσει βενζίνη με τιμές που υπήρχαν ότι το βαρέλι κόστιζε 20 $ παραπάνω και ενώ οι βενζινοπώλες έχουν πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, δεν μπορούν να πουλήσουν υψηλότερα απ’ ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά αγοράζουν ακριβότερα.

Η ίδια τόνισε ότι με τέτοιες τιμές στα καύσιμα, οι καταναλωτές δεν έχουν αγοραστική δυναμική, με αποτέλεσμα να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες και ενώ ο κέρδος των βενζινοπωλών βασίζεται στα λίτρα και όχι στην τιμή των καυσίμων.

Σύμφωνα με την κα Κοντοχρήστου, όσοι έβαζαν 20 € βενζίνη στα αυτοκίνητά τους πλέον βάζουν 30 €, για να καλύψουν τις μετακινήσεις τους.

Ανεπαρκή τα μέτρα
Σχολιάζοντας την επιδότηση καυσίμων, ο κα Κοντοχρήστου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έδωσε “ελεημοσύνη” 40 € για τρεις μήνες, που αντιστοιχεί σε 13 € τον μήνα, που είναι τουλάχιστον ανεπαρκές, ενώ προχώρησε σε μείωση 0,15 € στα καύσιμα κίνησης που επηρεάζουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι το τελικό προϊόν.
Παρόλα αυτά τα μέτρα δεν είναι επαρκή, όπως έχουν ξεφύγει οι τιμές, που για πρώτη φορά στη χώρα μας έφτασαν σε τέτοια επίπεδα, επισήμανε και εκτίμησε ότι το ποσό που δόθηκε ήταν ελάχιστο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο, όταν ένα όχημα είχε μέση κατανάλωση 20 € την εβδομάδα και πλέον χρειάζεται καύσιμα 40 €, οπότε το ποσό αυτό αφορά το βοήθημα που έδωσε η Πολιτεία.

Να μειωθεί ο ΕΦΚ
Οι βενζινοπώλες ζητούν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, γιατί η κατάσταση ξέφυγε από κάθε όριο, ξεπέρασε κάθε φαντασία και είναι επιτακτική η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να μειωθούν οι φόροι.
Η κα Κοντοχρήστου εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος φόρος δεν μειώνεται γιατί είναι η εύκολη εισπραξιμότητα φόρων.

Τέλος, η πρόεδρος των βενζινοπωλών εκτίμησε ότι θα πάρει καιρό για να μειωθεί η τιμή στα καύσιμα σε επίπεδο 2019 που κόστιζαν 1,60 €, διότι η κατάσταση παγκοσμίως δεν είναι καλή, ήταν ήδη αυξημένες οι τιμές και ο πόλεμους στην Ουκρανία απλά επιδείνωσε την κατάσταση, ενώ βλέπουμε ακόμη lockdown στην Κίνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή