Στο πειθαρχικό για απόλυση – αργία τρεις αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου

0
6
Στο πειθαρχικό για απόλυση – αργία τρεις αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου

Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ για το περιστατικό βίας

Ολοκληρώθηκε από την Αστυνομία η ΕΔΕ για το περιστατικό αστυνομικής βίας με θύμα τον 26χρονο Βολιώτη φοιτητή Βασίλη Μάγγο.

Ο Βασίλης Μάγγος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στον Βόλο, από οξύ πνευμονικό οίδημα, τον Ιούλιο του 2020.

Για το περιστατικό διενεργούσε εσωτερική έρευνα όλο αυτό το διάστημα η Αστυνομία, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12/03 από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Ο φάκελος υποβλήθηκε στο αρχηγείο της Αστυνομίας, ενώ αντίγραφα διαβιβάστηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το https://www.newsbomb.gr/

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις αστυνομικοί παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρχηγείου της Αστυνομίας με το ερώτημα της απόλυσης – αργίας.

Από δω και πέρα, σύμφωνα με τη διαδικασία, το πειθαρχικό συμβούλιο θα αποφασίσει, εάν οι τρεις αστυνομικοί θα τεθούν σε απόλυση – αργία.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ τονίζεται ότι η ΕΔΕ που διενεργήθηκε για την υπόθεση «ολοκληρώθηκε σε χρόνο συντομότερο από τον συνήθως απαιτούμενο χρόνο παρόμοιων υποθέσεων» και παραδόθηκε στο Αρχηγείο στις 23-2-2021.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει:
«Σε συνέχεια της από 14-07-2020 Ανακοίνωσης, σχετικά με την κατάληξη 26χρονου ημεδαπού στον Βόλο, ανακοινώνεται ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ολοκληρώθηκε την 23-02-2021 και υποβλήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντίγραφα της διοικητικής δικογραφίας, με το συνημμένο φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό, διαβιβάστηκαν άμεσα στον Συνήγορο του Πολίτη για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι η διοικητική διερεύνηση, παρά την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ολοκληρώθηκε σε χρόνο συντομότερο από τον συνήθως απαιτούμενο χρόνο παρόμοιων υποθέσεων».

Η αναφορά Τσίπρα για τον Βασίλη Μάγγο στη Βουλή
Ο θάνατος του 26χρονου ακτιβιστή Βασίλη Μάγγου έναν μήνα μετά την άγρια κακοποίησή του από ένστολους, αλλά και η δίωξή του μετά το θάνατό του ήρθε σήμερα πάλι στην επικαιρότητα μετά το περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμυρνη και μετά από γράμμα που έστειλε ο πατέρας του στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να αναφερθεί στο γεγονός από το βήμα της Βουλής, κάτι που έγινε.

Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Θέλω να σας παρακαλέσω στην προσπάθεια για τον αγώνα για τη δικαίωση του παιδιού μας να αναφερθείτε στην περίπτωσή του. Στις 13 Ιουνίου 2020 στοχευμένα και συνειδητά χτυπήθηκε χωρίς να αποτελεί απειλή, τραυματίστηκε, βασσανίστηκε και στο τέλος συνειδητά πετάχτηκε έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας χωρίς να διαπιστωθεί τίποτα εις βάρος του και χωρίς να του απαγγελθεί κάποια κατηγορία. Αυτό το γεγονός ήταν η έμμεση αιτία που οδήγησε το παιδί μας στον θάνατο. […] Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για την εξέλιξη της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον κ. Χρυσοχοίδη».

Λίγο αργότερα, ο Γιάννης Μάγγος έγραψε στο Facebook:
«Αισθάνομαι βαθειά συγκινημένος που σήμερα 12-3-2021 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συζήτηση για την αστυνομική βία εις βάρος πολιτών, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε και στην περίπτωση του παιδιού μας Βασίλειου, που άδικα και ανηλεώς χτυπήθηκε και βασανίστηκε στις 14-6-2020, από αστυνομικές δυνάμεις στο Βόλο. Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο δικαιώνει πολιτικά τον αγώνα μας και η ομιλία του δίνει κουράγιο και αισιοδοξία στους πολίτες για καλύτερες μέρες».

Ο Βασίλης Μάγγος είχε καταγγείλει η βίαιη επίθεση που δέχτηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούνιο του 2020. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Βρίσκομαι στο νοσοκομείο με 6 ή 7 κατάγματα στα πλευρά και με θλάση στο συκώτι και την χοληδόχο κύστη, χτυπημένος άγρια κ βασανισμένος από τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ,ΟΠΚΕ,Ασφάλεια)».

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 19 Ιουνίου, ενημέρωσε για την εξέλιξη της υγείας του. «Πήρα εξιτήριο προχθές το βράδυ, μετά από 4 ημέρες νοσηλείας. Σήμερα πήγα για επαναληπτικές, τα ζωτικά μου όργανα φέρουν βέβαια κακώσεις ακόμα, παρ’ όλα αυτά είναι σε σταθερή κατάσταση και δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. 2-3 μήνες αποθεραπεία και ποιός ξέρει πόσα χρόνια και αν θα βρω το δίκιο μου».

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή λίγες μέρες μετά τον ξυλοδαρμό για τα περιστατικά αστυνομικής βίας στο Βόλο, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξανδρος Μεικόπουλος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου αρνήθηκε ότι ασκήθηκε αστυνομική βία «υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι δεν αναφέρθηκε τραυματισμός πολίτη» παρόλο που ο Βασίλης Μάγγος είχε νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου.
Μετά το θάνατο του Βασίλη Μάγγου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης παραδέχθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι υπήρξε «γεγονός» αστυνομικής βίας διαψεύδοντας τον κ. Οικονόμου.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Παπανάτσιου για την αστυνομική βία ενάντια σε πολίτες του Βόλου κατά την 13η και 14η Ιουνίου 2020 σημειώνει πως η προκαταρκτική μετατράπηκε σε ΕΔΕ.

Από εκεί που αναζητούνταν ευθύνες για τα βασανιστήρια που υπέστη ο Βασίλης Μάγγος από αστυνομικούς στον Βόλο, στη συνέχεια έγινε γνωστό από τη δικηγόρο της οικογένειας του εκλιπόντος Άννυ Παπαρρούσου ότι η Εισαγγελία Βόλου σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του λίγο μετά τον θάνατό του.

Μάλιστα, όπως ανέφερε προ μηνών η ΕΡΤ, με την μετατροπή του νεκρού σε κατηγορούμενο, το κινητό του χαρακτηρίστηκε πειστήριο και έτσι δεν αποδόθηκε στους γονείς του.

Εκτός από το να ασκηθεί δίωξη κατά του νεκρού Βασίλειου Μάγγου, από τα εν λόγω έγγραφα προκύπτει ότι ο λόγος για τον οποίον οι άνδρες της ΕΛΑΣ προχώρησαν στη προσαγωγή «χρησιμοποιώντας την απολύτως αναγκαία βία», ήταν «υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος». Ο πατέρας του νεαρού είχε καταγγείλει οτι ο Βασίλης Μάγγος ξυλοκοπήθηκε άγρια κατά την διάρκεια της μεταγωγής του στο κρατητήριο, μετά την σύλληψή του, ενώ σε ιστότοπο δημοσιεύτηκε βίντεο με εικόνες ξυλοδαρμού, όπως καταγγέλλεται, του Βασίλη Μάγγου.

Πηγή