Τόνισε στην ομιλία στην κοπή πίτας του ΤΕΕ, η Νάνσυ Καπούλα
Δημοσιεύθηκε
Το γεγονός ότι στο τέλος του 2024 μπορούμε ρεαλιστικά να αναμένουμε το τέλος των πολεοδομικών προβλημάτων στο Πήλιο, τόνισε η πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ Ν. Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που έγινε χθες το βράδυ σε ξενοδοχείο του Βόλου.
Η κα Καπούλα ανέφερε ότι την περίοδο lockdown, το Τεχνικό Επιμελητήριο έχοντας ήδη από τα προηγούμενα χρόνια ψηφιοποιήσει το σύνολο των υπηρεσιών του, ανταποκρίθηκε στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των συναδέλφων και των πολιτών χωρίς ελλείψεις και προβλήματα. Ταυτόχρονα το Τεχνικό Επιμελητήριο πρόσφερε στους μηχανικούς τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που ως πρωτοπόρο στα τεχνολογικά μέσα είχε από χρόνια θέσει σε λειτουργία.
Δεύτερο Συμβούλιο
Αρχιτεκτονικής στη Μαγνησία
Κάνοντας απολογισμό τριετίας, καθώς μετά από τρία χρόνια έγινε ξανά εκδήλωση, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΤΕΕ για τη συγκρότηση του δεύτερου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στο Νομό μας, που συνέβαλε ώστε να ομαλοποιηθεί η ροή των εγκρίσεων των μελετών και να απεμπλακούν οι υποθέσεις αυθαιρέτων στο Πήλιο που δημιουργούσαν χρόνιες καθυστερήσεις σε αγοραπωλησίες και γενικότερα δικαιοπραξίες ακινήτων.
Ως Μαγνησία, είπε, ξεκινήσαμε πρώτοι τη λειτουργία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής εν μέσω lockdown και παροτρύναμε τους αρμοδίους κεντρικά να ενσωματώσουν τη διαδικασία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στην πλατφόρμα e-adeies. Όπως κι έγινε…
Άμεση ήταν η παρέμβαση και για το θέμα των υδατορεμμάτων που εξαιτίας μιας απόφασης του ΣτΕ μπλόκαρε την έκδοση οικοδομικών αδειών και μέσω τροπολογίας επιτράπηκε στα οικόπεδα με μικρά υδατορέμματα (για το Πήλιο ένα πολύ συχνό φαινόμενο) να προχωρούν στην έκδοση οικοδομικών αδειών χωρίς να υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Ακόμη είπε ότι το ΤΕΕ στήριξε την διοικητική υποστήριξη της ΥΔΟΜ Βόλου στους Δήμους της Μαγνησίας, όταν αυτή έληξε, παρεμβαίνοντας πρώτο και απευθείας στα συναρμόδια Υπουργεία δύο φορές, τον Μάϊο και τώρα και πετύχαμε την παράταση μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Παράλληλα, έγινε συνεργασία με τον Δήμαρχο Σκοπέλου και λειτούργησε αυτοτελώς το γραφείο πολεοδομικού ελέγχου υποστηρίζοντας Σκόπελο και Αλόννησο για πρώτη φορά.
Το ΤΕΕ ανέλαβε να αναμορφώσει το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος της αγοράς, και δημιούργησε ένα δίκαιο σύστημα μοριοδότησης για τους υποψηφίους.
Ένα ακόμη θέμα που αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες είναι αυτό των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών, οι οποίες εξετάζονται στη Μαγνησία από τέσσερεις επιτροπές. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας η περιοχή μας πρωτοπορεί πανελλαδικά στους ρυθμούς εξέτασης των υποθέσεων, απεμπλέκοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονταν επί χρόνια δέσμιοι λόγω της ανάρτησης του δασικού χάρτη, τόνισε η πρόεδρος του ΤΕΕ.
Η κα Καπούλα αναφέρθηκε στη συνεργασία εδώ και χρόνια με όλους τους επιστημονικούς φορείς του Νομού μας, λέγοντας ότι έχουν διαχειριστεί όλα τα μείζονα θέματα της περιοχής μας διεπιστημονικά και με αντικειμενικότητα. Παραμένουμε ενωμένοι στις απόψεις μας σε θέματα περιβάλλοντος όπως την άρνηση μας να υποδεχτεί ο Βόλος εγκατάσταση LNG.
Τέλος, αναφερόμενη στο τεράστιο πρόβλημα των ορίων οικισμών του Πηλίου και την κατάργησή τους από το ΣτΕ, είπε ότι το ΤΕΕ Μαγνησίας έδωσε από την αρχή τη μάχη για την επίλυση του προβλήματος.
«Στην παρούσα φάση το ΤΕΕ είναι έτοιμο να προκηρύξει το σύνολο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της περιοχής μας και με ορίζοντα το τέλος του 2024 μπορούμε ρεαλιστικά να αναμένουμε το τέλος των πολεοδομικών προβλημάτων», υπογράμμισε η κα Καπούλα.