Ο ιδρυτής της DeepMind της Google Mustafa Suleyman παραχώρησε μια συνέντευξη μια συνέντευξη στο CNBC, όντας στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου η τεχνητή νοημοσύνη φέρεται να ήταν το πιο δημοφιλές θέμα συζήτησης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Suleyman εάν η τεχνητή νοημοσύνη «θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους στο χώρο εργασίας σε μεγάλο ποσοστό».
Η απάντηση του CEO της τεχνολογίας ήταν η εξής: «Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα – για πολλές δεκαετίες – πρέπει να σκεφτούμε πολύ σκληρά για το πώς θα ενσωματώσουμε αυτά τα εργαλεία γιατί, αφημένα πλήρως στην αγορά… αυτά είναι βασικά εργαλεία που αντικαθιστούν την εργασία».
Αυτό είναι μια παραδοχή ότι η “αντικατάσταση της εργασίας” συμβαίνει πραγματικά. Οι κλάδοι της τεχνολογίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι απειλούνται πάρα πολύ από την τεχνητή νοημοσύνη, είδαν τεράστιες απολύσεις πέρυσι, ακριβώς καθώς η τεχνητή νοημοσύνη «έρχονταν στο διαδίκτυο». Μόνο τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, εταιρείες όπως η Google, η Amazon, το YouTube, η Salesforce και άλλες έχουν ανακοινώσει πιο επιθετικές απολύσεις που έχουν συνδεθεί ρητά με μεγαλύτερη ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.
Οι επαγγελματίες ΑΙ θα γίνουν μια όλο και πιο περιζήτητη κατηγορία εργαζομένων, καθώς θα προσφέρουν την ευκαιρία να αναδιοργανώσουν τις εταιρικές δομές γύρω από την αυτοματοποίηση, καθιστώντας τους έτσι πιο «αποδοτικούς».
Για τις εταιρείες τα οφέλη είναι πολλά αφού δε χρειάζεται να πληρώσουν ένα πρόγραμμα λογισμικού, ούτε πρέπει να του παρέχουν οφέλη για την υγεία. Δεν θα αρρωστήσει, δεν θα πάρει άδεια εγκυμοσύνης ή μητρότητας, δεν θα δυσαρεστηθεί για τις συνθήκες εργασίας, δε θα ζητήσει αύξηση, ούτε θα κατέβει σε διαδήλωση.
Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν, είναι να ληφθούν αποφάσεις που θα προστατεύουν τους εργαζομένους και θα περιορίσουν τις απολύσεις και τις αλλαγές στην εργασία.