ΣΥΡΙΖΑ: Πανικός στην κυβέρνηση για την Εξεταστική

0
7
ΣΥΡΙΖΑ: Πανικός στην κυβέρνηση για την Εξεταστική

Για πανικό και πλήρη αποσταθεροποίηση κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση με αφορμή την αποδοχή της πρότασης για εξεταστική επιτροπή όσον αφορά στη «λίστα Πέτσα» και των «περίεργων δημοσκοπήσεων της Opinion Poll».

«Για πρώτη φορά θα γίνει πράξη το άρθρο 68, παράγραφος 2, του αναθεωρημένου Συντάγματος που δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση με 60 βουλευτές να ζητήσει και με 120 να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που θα ερευνήσει πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία. Γιατί άραγε; Υπήρχε λίστα Πέτσα πριν το 2019; Και αν υπήρχε, γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν σύστησε εξεταστική, αφού έχει τη πλειοψηφία ο κ. Μητσοτάκης;

Σε κάθε περίπτωση της απαντάμε: Καλοδεχούμενη κάθε διερεύνηση. Ας ψηφίσουν, λοιπόν, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτός των βουλευτών της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Και ας αποφασίσει η Επιτροπή που θα συσταθεί να διερευνήσει τυχόν χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κος Μητσοτάκης για τα δικά του πεπραγμένα;», σημειώνουν επίσης.Αναφερόμενος στο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε χαρακτηριστικά ότι: «Αυτή την πρωτοβουλία δεν πρέπει κανείς να την εκλάβει στενά σαν μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αφορά τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Εμείς δεν θέτουμε το ζήτημα επειδή δεν μας αρέσουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, εμείς μιλάμε για λειτουργία με βάση κανόνες και ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει αυτές τις εταιρείες.

Συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρεία (σ.σ.Opinion Poll) φαίνεται ότι έχει πάρει απευθείας αναθέσεις και βγάζει και τα πιο ακραία, ας το πούμε έτσι, δημοσκοπικά αποτελέσματα, χωρίς να είναι εγγεγραμμένη στο αντίστοιχο μητρώο».

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ακόμα ότι: «Πηγαίνουμε σε μια συζήτηση που έχει να κάνει με το πώς, κάθε φορά, όχι απλώς θέτεις ερωτήματα, αλλά κάνεις κάτι παραπάνω έτσι ώστε να χειραγωγήσεις, δια του αποτελέσματος -όσο μπορεί να το κάνει μια δημοσκόπηση, δεν μπορεί να το κάνει κατά απόλυτο τρόπο, αλλοίμονο- την κοινή γνώμη. Κι εν πάση περιπτώσει, εάν δεν είναι έτσι, ας απαντηθούν τα ερωτήματα. Ακόμη και η υπόνοια μιας τέτοιας λειτουργίας, αρκεί για να αναδειχθεί ένα θέμα, να τεθεί στα αρμόδια όργανα, να τεθεί στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για να απαντηθεί. Νομίζω ότι είναι ένα στοιχείο υγείας, αυτοελέγχου της δημοκρατίας».

Πηγή