Τα Βιομηχανοποιημένα Τρόφιμα Αποτελούν Κύρια Αιτία Παχυσαρκίας

0
8
Τα Βιομηχανοποιημένα Τρόφιμα Αποτελούν Κύρια Αιτία Παχυσαρκίας

Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Sydney της Αυστραλίας μελέτησε τον συσχετισμό της κατανάλωσης βιομηχανοποιημένων τροφίμων σε σχέση με τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας στον πλανήτη. Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα στο παρελθόν είχε αναπτύξει μια υπόθεση σε ότι αφορά την κατανάλωση πρωτεϊνών από τον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, τα οποία είναι υψηλά σε απλούς υδατάνθρακες και σε θερμίδες, αλλά χαμηλά σε πρωτεΐνη, οφείλεται στην αυξημένη επιθυμία του ανθρώπου να καταναλώσει πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να υπερκαταναλώνει αυτά τα τρόφιμα στην προσπάθεια του να καλύψει τις πρωτεϊνικές του ανάγκες. Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες αυτή η ανάγκη του ανθρώπου για αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης προκαλεί αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και λίπους μέσα από τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα με αποτέλεσμα να έχουμε διαρκώς αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν ένα δείγμα 9.341 ατόμων με μέση ηλικία τα 46 έτη και μέση ημερήσια θερμιδική κατανάλωση τις 2.071 θερμίδες, εκ των οποίων το 18,4 % αυτών των θερμίδων προέρχονταν από την πρωτεΐνη, το 43,5 % από υδατάνθρακες, το 30,9 % από λίπος, 2,2 % από φυτικές ίνες και 4,3 % από αλκοόλ. Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι άτομα τα οποία είχαν μια επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινό του σταδιακά μείωναν την κατανάλωση θερμίδων με τα επόμενα γεύματα τους μέσα στην μέρα, σε αντίθεση με άτομα τα οποία είχαν πολύ χαμηλή κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινό του με αποτέλεσμα να αυξάνουν την κατανάλωση θερμίδων σταδιακά με κάθε γεύμα τους μέσα στην ημέρα.

Οι επιστήμονες μέσα από την εν λόγω μελέτη και σε συνδυασμό με παρελθοντικές τους έρευνες κατέλειψαν ότι η μειωμένη περιεκτικότητα πρωτεΐνης στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα οδηγεί στην υπερκατανάλωση αυτών των τροφίμων και κατά επέκταση σε υπεραυξημένη κατανάλωση λίπους και θερμίδων, με αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση του βάρους του γενικού πληθυσμού μετατρέποντας την παχυσαρκία σε πανδημία.

Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία είναι φτωχή σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και πλούσια σε φυσικά τρόφιμα δεν συμβάλει στην αύξηση του βάρους, καθώς παρέχει επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης και φυτικών ινών, τα οποία προκαλούν κορεσμό και μειώνουν το αίσθημα της πείνας. Το πρόβλημα είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει υπερβολική κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, τα οποία δεν δημιουργηθήκαν για θρέψη αλλά για απόλαυση. Όταν λοιπόν αντικαθιστούμε τα φυσικά τρόφιμα με βιομηχανοποιημένα είναι λογικό και επόμενο ότι θα υπάρχουν διατροφικές ανεπάρκειες με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε διατροφικά ατοπήματα, που προκαλούν παχυσαρκία και έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία μας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Wiley Online Library

Πηγή